Nincs fúró fúrószár nélkül

fúrószár

A fúrógépekhez rengeteg féle fúrószár csatlakoztatható, attól függően milyen anyagot szeretnénk fúrni vele. A fúrók és fúrószárak szinte minden mester kellékei, de egy ház körül is néhanapján szükség van fúróra, ha csak arra gondolunk, hogy egy képet szeretnénk feltenni a falra.

Milyen fúrót és fúrószárat válasszunk a különböző munkákhoz?

Fúrókból is hatalmas a választék, az egészen kicsi kézi fúrótól, a nagy teljesítményű vasbeton fúrókig. A fúrófejek általában szettben kaphatók, de egyesével is vásárolhatunk bizonyos méreteket. A fúrófejek fémből készülnek, az anyaguk, keménységük attól függ, hogy milyen anyag fúrásához tervezték őket. Vannak fém- és betonfúrók, fához, műanyaghoz használatos fúrószárak.

fúrószár

A fémfúrókhoz tartozik a HSS-R gyorsacél fúrószár, mely fekete színű, olcsó s lágyabb acélokhoz használható. A HSS-G ötvözött gyorsacél fúró ezüst színű s szintén lágyabb acélok fúrására alkalmas. A HSS-E kobalttal ötvözött, bronz színű acélfúró, mellyel nagyon kemény fémek is fúrhatók, mint az inox, saválló acél.

A fához használt fúrószárak speciális, központosított orrkiképzéssel készülnek. Ezek a fafúrók alkalmasak puha- és keményfa fúrására is.

Műanyag fúrására a fémfúrókat használják, fához való fúrófejet ne használjunk műanyaghoz.

A keményfémlapkás fúrószárat téglához, falhoz használják. A csúcsán ún. keményfémlapka van.

Van vasbeton fúrószár?

A betonhoz használt fúrószárak SDS-plus vagy SDS-max befogásúak. A befogási átmérő alapján különböztetik meg őket, van pl. 10mm-es és 20mm-es. A betonfúrószárak alkalmasak tégla, falazat, ytong, mészkő, csempe, terméskő, vakolat fúrására, viszont ne használjuk fém és műanyag fúrásához. Beton fúrásához jó páros egy SDS fúrószár és egy pneumatikus fúrógép.

fúrószár

Mit használnak a rendkívül kemény kőzetek fúrásához, mint a márvány és a gránit?

Gránithoz, márványhoz kőzetfúrót használnak, ez a fúrószár kék színű, hegyén keményfémlapkával, melyet lézerhegesztéssel hegesztenek a fúrószárra. Ilyen pl. a Bosch blue granit kőzetfúró. Puhább kőzeteket is fúrhatunk vele.

A gyámántfúró a legkeményebb anyagokat is könnyedén átfúrja, mint a márvány, csempe, porcelán, gránit. A vágóélén gyémántok biztosítják a nagy keménységű anyagok átfúrását. Ezt a fúrószárat kizárólag akkus csavarhúzóval használjuk.

Mely gyártók kínálnak fúrószárat?

fúrószár

A különféle barkácsáruházak Bosch és LUX fúrófejek széles választékát kínálja. Vásárolhatunk fúrószár készleteket és egy-egy darab fúrószárat is. Hyundai fúrószárélező is kapható, ami igen hasznos, ha valaki sokat használja a fúróját. Univerzális és kombinált fúrószárak közül válogathatunk, fémekhez, fához, betonhoz való fúráshoz.

Ezenkívül sokféle készletet találhatunk még, mint például a Stanley készlet, melyben több méretű fúrószár található, fához, fémhez és kőzethez.

Ha minőséges fúrót és fúrószárt szeretnénk, akkor a Bosch, Makita, Milwaukee márkák közül válasszunk, melyek fúrógépeikhez minőséges fúrószárakat gyártanak.