Kézi gyalugép, a barkácsműhely sokoldalú tartozéka

Kézi gyalugép

A ház körüli kisebb faipari munkák elvégzéséhez fúrógép és fűrész, esetleg egy csiszológép minden bizonnyal dukál, de gondoltál-e arra, hogy egy kézi gyalugép is jó szolgálatot tehet?

Ha végigvesszük milyen feladatokat tud megoldani, vagy tesz könnyebbé, máris világos, egy kézi gyalugép mellőzése egyáltalán nem indokolt.

A kézi gyalugép alapfeladatai

A gyalu arra való, hogy a fatelepi, méretre fűrészelt deszkákat, léceket szálkás felületüktől megszabadítsa. Persze legtöbbször a szakáruházakban már eleve gyalulva, méretre vágva szerzed be a faanyagot, és akkor a gyalugép alapfunkciójára már nincs is szükséged.

kézi gyalugép

Ha azonban veszed egyszer a fáradságot, és összeveted a szaküzletekben és a fatelepeken kapható faanyagok árait, könnyen lehet, hogy elgondolkodsz egy kézi gyalugép beszerzésén.

Azt is tudjuk, hogy az egyéni igényeknek nem mindig felel meg az anyag vastagsága, ennek megoldásaképpen kézi gyalugép használatával tudsz a felesleges anyagmennyiségtől megszabadulni. Ha a felesleges anyagmennyiség csupán milliméterekben mérhető, fűrész nem, csakis gyalugép tudja megoldani a problémát.

A műveletet, amikor a kézi gyalugépet a munkadarab felületén többször megvezeted, meglehetősen közismert kifejezéssel abrichtolásnak is hívjuk.

 A kézi gyalugépben rejlő lehetőségek

A munkadarab felületén megvezetéshez, illetve abrichtoláshoz a legtöbb gyalugéphez vásárolhatsz állványt, ami megkönnyíti ezt a műveletet. Ekkor a gépet megfordítva, késeivel felfelé szereljük az állványra, a szabaddá vált késeken magát a munkadarabot vezetjük.

kézi gyalugép

Olyan kialakítású állványt is használhatsz, melynél a gyalugépet megfelelő magassági helyzetbe állítva az állvány és a gép együtt olyan nyílást képez, melybe folyamatosan adagolhatod az egyforma méretre gyalulandó munkadarabok sokaságát.

A két fenti művelet elvégzésére általában egy közös kombinált állvány szolgál, amit igen gyakran kiegészítenek egy olyan eszközzel is, amely a munkadarab ferde megvezetését segíti elő, így a beállított mértékben „szögbe gyalulást” is végezhetsz.

A kézi gyalugép segítségével oldalhorony elkészítését is kivitelezheted, mely műveletnek szintén van egy közkeletű, nem túl magyar kifejezése, a falcolás. A falcolási munkát segítő gyakori tartozék egy olyan eszköz, amellyel a horonymélység kívánt értéke előre beállítható.

A kézi gyalugép és a biztonság

kézi gyalugép

Minden barkácsgép használatakor fennáll annak a veszélye, hogy megsérülsz. A faipari gépeknél erre különösen ügyelni kell, ha meg akarod előzni ujjaid fogyatkozását.

Kézi gyalugép esetén vedd figyelembe, hogy a gyalukések nagyon élesek, és igen gyorsan forognak! Motoros gyalunál figyelni kell arra, hogy a gép bekapcsolásakor elég komoly forgatónyomaték jelentkezik.

Védőszemüveg és zárt ruházat viselése a gyalugép használatakor is szinte kötelező, jó szolgálatot tehet a fülvédő is.

A védőkesztyű kérdése már bonyolultabb téma. Bizonyos munkák elvégzéséhez nélkülözhetetlen, de van, aki egyszerűen nem tudja megszokni. Testi épséged érdekében viszont mindenképp érdemes megpróbálnod.