Íme az alapvető villanyszerelési eszközök

Íme az alapvető villanyszerelési eszközök

Amikor elektromos árammal kapcsolatos szervizelés, vagy karbantartás történik, akkor a megfelelő szaktudás mellett elengedhetetlen a villanyszerelési eszközök megléte is. Kellő rutin és tapasztalat hiányában egyáltalán nem ajánlott, hogy ezeknek a folyamatoknak mi magunk lássunk neki, hiszen akár egyetlen rossz mozdulat is végzetes következményekkel járhat.

Általában nem is gondolunk rá, de a balesetveszélyes helyzeteket gyakorta nem is a hozzáértés hiánya okozza, sokkal inkább a nem kifogástalan állapotban lévő, avagy nem megfelelő típusú villanyszerelési eszközök alkalmazása. Ennélfogva ezeknek a kiegészítőknek az átfogó ismeretére, illetve rendszeres ellenőrzésére még akkor is szükség van, ha napi szinte használjuk azokat. Azt is feltétlenül szem előtt kell tartanunk, miszerint a villanyszerelési eszközök egy része kifejezetten a különböző munkafolyamatok elvégzését hivatottak ellátni, míg szép számmal akadnak olyan kellékek is, amelyek balesetmegelőzési céllal alkalmazandók.

Mekkora előkészületet igényel a lakás villanyszerelés?

Ahhoz, hogy valaki hivatásszerűen űzze ezt a foglalkozást, rendelkezni kell az előírt végzettséggel, sőt, szerszámokból is csak olyanokat használhatunk, ami engedélyeztetve van és minden szempontból megfelel az előírásoknak. Ugyanakkor ha a saját lakás villanyszerelés a cél, ott már sokan úgy gondolják, hogy azt különösebb előképzettség nélkül is megoldják majd házon belül, hiszen elegendő, ha az alapfogalmakkal tisztában vannak és rendelkezésre állnak a legalapvetőbb villanyszerelési eszközök.

Ez azonban korántsem állja meg a helyét a gyakorlatban. Tudniillik még egy kisebb ingatlan kábelezése, konnektorainak, elosztóinak, táblájának bekötése is óriási odafigyelést és tapasztalatot igényel. Emiatt aztán soha nem szabad kockáztatni, hiszen a súlyos, akár végzetes kimenetellel járó sérülések kockázata igen magas. Hiába a kiváló villanyszerelési eszközök, elegendő egy kicsi hiba és máris megvan a baj. Ezeket a munkálatokat tehát mindig bízzuk profi, képzett szakemberekre. Így abban is biztosak lehetünk, hogy az elkészült munkák minden szempontból kifogástalan minőségűek lesznek majd.

Mik a legfontosabb villanyszerelési eszközök?

Amikor laikusként belegondolunk, általában az első, ami eszünkbe jut, az a feszültségmérő. Noha ez félig-meddig betudható annak, hogy a hirdetésekben, brossúrákban legtöbbször ezzel illusztrálják ezt a szakmát, valójában tényleg ennek a kiegészítőnek van az egyik legnagyobb szerepe.

A villanyszerelési eszközök közül ez kerül elő leggyakrabban, hiszen minden munka megkezdése előtt, illetve a különböző fázisok elkészültével ezzel ellenőrizhető, van-e feszültség az adott területen, szakaszon. Hasonló, ám némiképp azért eltérő célt szolgál a voltmérő, amivel pontos értékek leolvasására is lehetőségünk lesz. A multiméterként is ismeretes kiegészítő a villanyszerelési eszközök egyik legkedveltebb darabja, hiszen nem csupán a feszültségszint precíz leolvasására használható, de egyben ellenállást és áramerősséget is ellenőrizhetünk vele.

Kardinális jelentőséggel bírnak a kiegészítő villanyszerelés eszközök is

Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk azokról a hétköznapi szerszámokról sem, amelyek ezeknél a munkafolyamatoknál rendszerint elengedhetetlenek. Noha nem feltétlenül sorolhatók a villanyszerelés eszközök közé a különféle kalapácsok, csavarhúzók Ugyancsak mérlegelni kell, miszerint ezeknek a feladatoknak az elvégzése gyakorta sötétben történik, így egy minőségi LED-es fejlámpa, illetve egy hordozható akkumulátoros reflektor is az alapvető villanyszerelési eszközök közé sorolható.

Mivel a hatékonyság nagyban függ attól, mennyire vannak kéznél a különféle alkatrészek, szerszámok, ezért egy jól strukturált szerszámos láda is elengedhetetlen. Ezekből ma már tengernyi különböző típus létezik, így vásárlás előtt nagyon alaposan meg kell fontolni, mekkora méretre és milyen elrendezésre lesz majd szükségünk hosszú távon. Úgyszintén szem előtt kell tartani azon, ritkábban használt villanyszerelési eszközök beszerzését is, amelyekkel a kábelek csupaszítása, csatlakozások kialakítása végezhető el egyszerűen.

Alapszabály: a villanyszerelő eszközei mindig legyenek minőségiek

A különféle kiegészítők beszerzésekor azzal a problémával szembesülhetünk, hogy a kínálat hatalmas, a különbségek pedig ennél is nagyobbak, főképp, ami az árakat illeti. Ugyan kecsegtető lehet egy-két költséghatékonyabb megoldás kiválasztása, ám nagyon fontos, hogy a villanyszerelő eszközei mindig csúcsminőségűek legyenek. Ne felejtsük el, hogy akár veszélyesek is lehetnek a villanyszerelő szerszámok.

Tudniillik csak így végezhető kifogástalan munka, arról nem is szólva, miszerint a precizitásnak itt kardinális jelentősége van. A villanyszerelési eszközök esetében tehát ne kössünk kompromisszumot, inkább tervezzünk hosszú távra egy-egy kiegészítővel.