A pneumatikus szerszámok különböző fajtái

pneumatikus szerszámok

A levegős szerszámokat a levegő ereje hajtja meg. Maga a kifejezés a pneuma és a kinematika szóösszetételből áll, ami jelentésében a mozgáshoz és a levegőhöz kapcsolódik. A levegős vagy más néven pneumatikus szerszámok, már az ókorban is használatosak voltak, persze nem a napjainkban használt formában, korábbi változataiban még kísérleteztek a sűrített levegő pozitív hatásaival.

A pneumatikus szerszámok típusai pneumatikus szerszámok

A pneumatikus szerszámok közé tartoznak a különböző festékszóró pisztolyok, légkulcsok és kalapácsok. A használatukhoz nélkülözhetetlen a légkompresszor megléte, mert az által lesz a sűrített levegőből olyan energia, amit a munka során használni is tudunk. Erre a legmegfelelőbb eszköz a kompresszor, ami sűrített levegőt készít, valamint több változata létezik, ilyen a dugattyús és a csavarkompresszor, ami ipari mennyiségű levegőt képes elő állítani, mely nélkül a pneumatikus szerszámok működésképtelenek lennének.

Alkalmazásuk igen gazdaságos, mivel a légköri levegőt szívják be és térfogatcsökkenéssel megnövelik a nyomását és ezt a magas energia tartalmú anyagot bocsájtják ki. A folyamat nagyon érdekes, az, hogy hogyan alakul ki a sima levegőből a nagy erővel bíró sűrített levegő és hogyan jut el a pneumatikus szerszámokba.pneumatikus szerszámok

Ez az energiacsöveken keresztül ér el a célszerszámba, ami után működőképes állapotba kerül. Az energia elosztása is fontos, annak érdekében, hogy rendeltetésszerűen dolgozzanak az eszközök. Hatásos szerkezetek a pneumatikus szerszámok, amit több esetben is érdemes kipróbálni, mivel gazdaságos és megléte megkönnyíti a mindennapi teendőket.