Praktikus és hatékony levegős szerszámok

levegős szerszámok

A levegős szerszámok pneumatikus erővel működnek. A kifejezés a pneuma és a kinematika szóösszetételből alakult ki. Jelentésében a mozgás és a levegő kapcsolata utal arra, hogy olyan levegőt használ, amit valamilyen hatás ér, és ezáltal kerül kapcsolatba az energiával.

A sűrített levegő nyomás hatására alakul ki, és energiát tárol magában, ezért munkavégzésre alkalmas.

Erre már korábban is rájöttek és előszeretettel használták, már az ókorban is. A levegővel működő szerszámok használata megoldható akár otthonunkban is, de alapvetően műhelyekben és szervizekben gyakori a jelenlétük. Érdemes beszerezni a levegős szerszámok darabjait, mivel nagyon praktikusak és hatékonyak, ezen kívül kisebb az esély arra, hogy meghibásodnak.levegős szerszámok

A levegős szerszámok előnyei

Nagy előnyei közé tartozik az is, hogy a levegős szerszámok nem árammal működnek, így akár olyan környezetben is lehet velük dolgozni, ahol fenn áll az áramütés lehetősége a vizes környezet miatt. A levegős meghajtáshoz szükség van egy légkompresszorra, ami biztosítja a működésükhöz szükséges levegő mennyiséget.

Kompresszorhoz többféle szerszám csatlakoztathatólevegős szerszámok

Jól működik a rendszerrel a légkalapács, a légkulcs és a különböző méretű festékszórók. A levegővel működő festékszórók is a levegős szerszámok családjába sorolhatóak. Autófényezők és autófestők használják leggyakrabban, de már kapható olyan változata is, amihez nem kell nagy teljesítményű kompresszort vásárolni, és otthoni s használhatjuk akár művészi jellegű munkák elkészítéséhez.

A leggyakrabban használt levegős szerszámoktalán a légkulcsok

A csavarok ki és behajtásához használatos, ha már a kézi erő nem elegendő a folyamat elvégzéséhez. Kerékcsere alkalmakor kerül elő a gép, a munka elvégzése után stabilabban rögzíti a csavrokat a keréktestre, így biztonságosabb lesz a jármű vezetése is. Az eszköz ütöszerkezettel működik és átlagosan hat bár nyomást vesz igénybe. Nem árt megismerkedni a levegős szerszámok technikájával használata előtt, igaz, hogy biztonságos szerkezetek, de érdemes tájékozódni a témában, mielőtt nekifogunk a működtetésének.