A forgácsoló szerszámok igen sokfélék lehetnek

forgácsoló szerszámok

Mindenféle munkakörhöz más és más eszközök illetve szerszámok lehetnek szükségesek. A famegmunkálással foglalkozó szakembereket nevezzük asztalosoknak, igaz, hogy a foglalkozásokon belül több kisebb alágazat is létezik, de alapvetően, ha a forgácsoló szerszámok jutnak eszünkbe, akkor leginkább egy fából keletkező forgácsra és az azt készítő eszközre gondolunk.

A faforgácsoló szerszámok munkafolyamatának eredménye

De, ha már a forgácsnál tartunk, meg kell különböztetnünk többféle munkálati végterméket is. A forgács is egy munkafolyamat során keletkező termék, sokszor inkább melléktermék vagy szemét, amit igaz, hogy fel tudunk használni, de nem sok mindenre, legfeljebb tengerimalac vagy hörcsögalomnak kiváló. De ismerünk olyan esztergályos és fémmaró gépeket is, amik szintén forgácsot termelnek, csak azt fémforgácsnak nevezzük.forgácsoló szerszámok

A forgácsolás fogalma önmagában azt takarja, hogy anyagot munkálunk meg és a kiválasztott alapdarabot valamennyi felesleges anyagtól szabadítjuk meg. Eltűnnek a nem oda való részek, ekkor a forgácsoló szerszámok használata kerül előtérbe, amivel elvégezhető a folyamat.

Ez alapján egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a forgács egy nem kívánt anyagréteg.

Van ez így más eljárásoknál is, csak azt nem így nevezzük, ennek ellenére egy mintadarab lesz az elkészült anyagból a nagy erejű szerszámok segítségével. A forgácsoló szerszámok sokaságába tartoznak a különböző fúrók, reszelők, marók, forgácsoló kések, lemezek és a keményfém marók is.

Ezek az eszközök igen sokféle feladatot látnak elforgácsoló szerszámok

Manapság megkönnyítik egy ember életét, régebben nem voltak kéznél a gépi forgácsoló szerszámok, helyette inkább a kézi szerszámokat fogták munkára. Ezek a forgácsoló szerszámok a nagyüzemi munkálatokban elengedhetetlen kellékek, emellett akkor is fontosak, ha minőségi, precíz és gyors munkát szeretnénk kiadni a kezünk alól.

Ha forgácsoló technológiáról beszélünk, a szerszámokról is beszélünk egyben. A technológia azt takarja, hogy több eljárást is megismerhetünk általa. Ilyen többek között a marás, az esztergálás, fúrás, köszörülés, gyalulás és a vésés is, ezek mind a forgácsoló szerszámok által használt technikák alapjai.