A karosszériás szerszámok és alkalmazásuk

karosszériás szerszámok

A karosszéria szerszámok egy szakember kezében valóságos varázseszközökként funkcionálnak. A minőségük meghatározó lehet, viszont ezeknek a használatához megfelelő tapasztalatra is szükség van. Egy egyszerű horpadás kiegyengetése olykor nehezebb feladat, mint ahogy első ránézésre tűnik.

Érdemes házilag javítgatni a kisebb sérüléseket vagy minden esetben forduljunk inkább szakemberhez? Ennek eldöntéséhez elég sok tényezőt meg kell vizsgálni, mivel a kontárkodással akár ronthatunk is a helyzeten.

Mivel dolgozik a karosszéria lakatos?

A legáltalánosabb karosszéria szerszámok talán a kihúzóberendezések, egyengetőkészletek számítanak. Jobb esetben ezekkel viszonylag könnyedén el lehet tüntetni a horpadásokat. A repertoárban tulajdonképpen minden megtalálható, ami a fémlemezek megmunkálására alkalmas.

Gyakran használatos eszköz a sarokcsiszoló, mivel nem egyszer előfordul, hogy ki kell vágni egy kisebb-nagyobb elemet az autó karosszériájából. Az új darab visszaillesztése történhet szegecseléssel, speciális ragasztással.

karosszériás szerszámok

Ehhez értelemszerűen speciális szegecselőre van szükség. A komolyabb modellek akár 8 t nyomás kifejtésére is képesek. Ezek rendszerint hidropneumatikával működnek. Egy ilyen komoly szerszám beszerzése otthoni felhasználás céljából teljesen értelmetlen, hiszen a használatához biztosítani kell a megfelelő környezetet, illetve rendkívül drága.

A karosszériás szerszámok elengedhetetlen részét képezik a különféle kalapácsok. Ezek a fémlemezek formálására szolgálnak. Ezekből is akad jó néhány, a gömbfejűtől kezdve, a rovátkolt négyszög kalapácson át, egészen a forgófejű-rovátkált egyengető-zömítő kalapácsig. Ezeknek a használatát egy jó szakember képes művészi szintre emelni.

A profik még a legdurvább sérüléseket is képesek úgy kikalapálni, hogy annak nyoma sem marad. Az autó karosszériája olyan lesz, mint korában. Ezek már nem olyan drágák, viszont a használatuk képzettséget igényel, ezért otthoni felhasználás céljából szintén nem igazán éri meg a beszerezni.

A nagyobb gépek közé tartozik a huzatópad. Ez főként a merevítőelemek deformációját hivatott elhárítani. Egy nagyobb ütközés hatására a karosszéria egyes részei összenyomódnak, ezeket nemes egyszerűséggel ki kell húzni, hogy visszanyerjék az eredeti állapotukat. Nem ritka, hogy egy modern huzatópad akár 10 t kifejtésére is képes, a hidraulikának köszönhetően.

Karosszéria lakatos szerszámok otthonra

Miért kéne bárkinek ilyesmi? Talán azért, mert nem kell egyből a karosszéria lakatoshoz rohannunk, hogyha reggel a munkába menet észreveszünk egy horpadást a lökhárítón vagy az ajtón. Bizonyára sokaknak ismerős ez a szituáció, viszont ahelyett, hogy pánikba esnénk, egy horpadásjavító készlettel mi magunk is kiküszöbölhetjük a hibát, amennyiben a rendelkezésünkre áll egy horpadás eltávolító karosszéria szerszám vagy hidraulikus nyomató.

karosszéria szerszámok

Szerencsére ilyen csak ritkán szokott előfordulni városi környezetben. De mi a helyzet akkor, hogyha a munkánkból kifolyólag kénytelenek vagyunk az autóval az erdei, kemény terepen közlekedni nap mint nap? Ebben az esetben az autó karosszéria jobban ki van téve az ilyen jellegű sérüléseknek.

Ha nem szeretnénk, hogy ezek sokáig éktelenkedjenek a kocsin, akkor a karosszéria szerszámok segítségével elháríthatjuk az esztétikai hibákat. Egy kihúzókészlet használatának az elsajátítása már sokkal egyszerűbb. Számos oktatóvideot találhatunk ezzel kapcsolatban az interneten.

Rozsda eltávolítása karosszéria szerszámokkal

Nemcsak a fizikai behatások hagyhatnak nyomot az autón, hanem az idő vasfoga is, ami általában rozsda formájában mutatkozik meg. Ha már kilyukadt, ott nincs mese, ki kell vágni az egész darabot és helyettesíteni kell a lemezt egy új darabbal. Na ez az, amit inkább felejtsünk el, mert nem fogjuk tudni megoldani otthoni keretek között, hacsak nem szeretnénk összetákolni a Mad Max filmek ikonikos verdái közül az egyiket.

karosszéria lakatos szerszámok

A kisebb rozsdafoltok viszont eltávolíthatóak csiszolással. Valószínűleg ez nyomot fog hagyni a lemezen apró mélyedések formájában, amelyeknek a kitöltésére üvegszálas gittet kell használjunk. A száradás után addig kell csiszoljuk, amíg olyan lesz, mint újkorában. Ezt követi a festés és fényezés.

Mindig tartsuk szem előtt az ilyen munkálatok elkezdése előtt, hogy a karosszériás szerszámok használata precizitást és tapasztalatot igényel, még a legapróbb javítások esetében is. Látványos javítást érhetünk el, ha sikerül elsajátítanunk a karosszéria szerszámok alkalmazását, viszont ez nem ér fel azzal, amit egy profi szerelőműhely kínál.

A kevésbé szembetűnő helyeken valószínűleg nem lesz olyan feltűnő az általunk végzett javítgatás, de a motorháztető, küszöb vagy sárhányó kikalapálását már mindenképp bízzuk a profikra!

A kisebb horpadások szintén jó eséllyel kijavíthatóak a karosszéria lakatos szerszámok valamelyikével, akár házilag is. Ha már mindenképp szeretnénk bővíteni a gyűjteményünket, akkor kötelezzük el magunkat a minőségi példányok mellett, a könnyű használat és a kifogástalan végeredmény érdekében!