A bádogos szerszámok megléte elengedhetetlen az építőiparban

bádogos szerszámok

A bádogos szerszámok segítségével különféle lemezfedések, ereszek, ereszcsatornák készíthetőek. A bádogos mesterség igen komoly múlttal rendelkezik. Voltaképp a kovács- és lakatosmesterség keveredéséből állt össze. Hazánkban a 15. században honosodott meg, majd ezt követően különféle bádogedényeket készítettek a parasztság részére.

A 19. században a tehetősebb réteg bádogosmesterekkel készítette a fürdőszobák felszereléseit. Mint sok más mesterséget, ezt is utolérte az iparosodás a 20. században. Ekkor már nem volt szükség a mesteremberek által készített edényekre, tartályokra stb. Manapság, szinte csak az épületbádogosi munka létezik.

Mikkel dolgozik XXI. épületbádogos?

Bizonyos értelemben a klasszikus szerszámok nem változtak, inkább modernizálódott a kialakításuk és az anyagösszetételük, a könnyebb és hatékonyabb használat érdekében. Természetesen akadnak olyan modern eszközök is a bádogos szerszámok között, amelyek a technológiai fejlődés hozadékaként váltak elengedhetetlenné az építési munkák során.

bádogos szerszámok

Ha már modern kor, akkor tegyük fel, hogy egy lemeztető elkészítése a feladat! Ez egy teljesen mindennapi dolognak számít, a munkaanyag pedig nem más, mint a mindenki által ismert horganylemez.

A munka során elengedhetetlen az elemek méretre vágása. De mit használjunk ehhez? Flexet? Azt gondolhatnánk, hogy ez a legkézenfekvőbb megoldás. Pedig nem!

A lemezvágó ollóval sokkal szebb végeredményt kapunk, mint a sarokcsiszolóval, amivel csak roncsoljuk a horganyzott felületet, ami megég, felmelegszik a vágás során. Ezzel szabad utat engedünk a korróziónak, illetve a lemez éle is csúnya, megmunkálatlan lesz, ráadásul nem lesz egyenes.

A profik az ilyen vágatok kivitelezéséhez vágógépet szoktak alkalmazni. Ezekkel pillanatok alatt a nagyobb lemezek is precízen, akár szögben is leszabhatóak. A hétköznapi használathoz viszont bátran használhatunk lemezvágó ollót.

Egyfelől biztonságosabb, másfelől egyenesebb vágást eredményez és nem roncsolja az anyagot. Egyetlen hátránya, hogy időigényesebb a használata. Érdemes az olyan minőségi márkák közül válogatni, mint a Stubai vagy Bessey Erdi lemezvágó ollók. Strapabíróak, a használatuk kényelmes és íves vágások kivitelezésére is alkalmasak.

dekkfogó

A bádogos szerszámok modernkori változata az elektromos lemezvágó olló. Ez ötvözi a sarokcsiszoló és a kézi változat összes pozitívumát. Precíz, nem károsítja az anyagot, a használata pedig gyors. A megfelelő alkalmazása némi gyakorlatot igényel, viszont könnyedén elsajátítható. Annyi a titka, hogy mindig bekapcsolt állapotban kell a lemezhez érinteni. Ezt követően nem túl erősen nyomva, végig lehet haladni a vágás vonalán. Ha túl erősen nyomjuk, az tönkreteszi az élét.

A bádogos fogók lehetővé teszik a lemezelemek sérülésmentes formázását, hajlítását. A bádogos szerszámok világában a dekkfogó szintén egy sűrűn használt eszköz. Ez az eszköz a falcok felállításához alkalmazható, a rádiuszos kivitelnek köszönhetően. Enélkül könnyen átszakadna az anyag, ezért fontos, hogy mindig a célnak megfelelő dekkfogót használjunk! A bádogos munkák során, a duplázó falcfogóra is szükségünk lehet. Ennek előnye, hogy nem szedi le a festéket a falcolás során.

Sokoldalú bádogoskalapács

A bádogos szerszámok között a kalapács az, amit nemcsak az építőiparban használnak. A karosszéria lakatos gyűjteményében szintén megtalálható, hiszen ebben az esetben is a lemezek kikalapálása a cél. A segítségével különféle, homorú, domború, szögletes formák hozhatóak létre a lemezből.

Lemezkapcsolás – forrasztással, szegecseléssel, korcolással, ragasztással

A tetőhéjazat alapos igénybevételnek van kitéve az időjárás tekintetében. Bírnia kell az erős szelet, illetve az illesztéseknél nem juthat be a nedvesség sem. A tökéletes illesztések érdekében nem elég csavarokat használni.

A bádogos szerszámok közül ilyenkor kerül elő a forrasztópáka. Ezzel megoldható a tökéletes, vízhatlan illesztés, pont, gyöngy, merevítő vagy folyós forrasztás által.

forrasztópáka

A szegecseléssel szilárd kötés hozható létre, viszont a vízhatlanság ezzel még nincs megoldva. A vízzárósághoz tömítéseket kell alkalmazni. A szegecselés lehet egy- vagy kétsoros varrott.

A korcolás már egy egészen speciális módszer, amihez különleges hajlításokat használnak a lemezek összekapcsolásához. Ezek a kapcsolások lehetővé teszik az elemek hőmozgását. Ez a technika horganyzott lemez esetében nem alkalmazható. Egyébként ehhez falclezáró és dekkfogó szükséges.

Végül a ragasztás lehetősége is adott, de csak az olyan helyeken, ahol a hőmérséklet állandó. Főként a vízzáró tulajdonsága miatt szokták alkalmazni ezt a technológiát, amihez speciális ragasztókra van szükség, hogy létrejöjjön a megfelelő kötés két fémlemez között.

Ipari bádogos szerszámok

A gyárakban a nagyméretű lemezek méretre vágása értelemszerűen nem ollóval történik, hanem táblavágó géppel. Tökéletes vágások készíthetőek a segítségével. A kezeléséhez elég egyetlen személy. A festett acéltól, alumíniumtól kezdve, a rézen át, egészen a horganyzott lemezig, minden vágható a táblavágó géppel, ami gérvágásra is alkalmas.