Sokféle forgácsoló szerszám létezik

forgácsoló szerszámok

Az emberiség nagy vívmánya, hogy teljesen nyers anyagokból, fából, agyagból, fémből különböző eszközök segítségével számára hasznos tárgyakat, épületeket tud létrehozni. A fém- és famegmunkálás különösképpen bonyolult, erős eszközökre van szükség, ezek a forgácsoló szerszámok. A forgácsolás során a forgácsoló szerszámok segítségével a megmunkálandó nyersanyagról eltávolítják a felesleges részeket, amelyek forgács formájában távoznak, kialakítva az elvárt formát. Többféle módszer létezik, mint az esztergálás, marás, vésés, gyalulás, fúrás. Vannak olyan műveletek, amelyeket a forgácsoló szerszámok nélkül, kézileg is végezhetünk, de ezek csak olyan kisebb munkák, mint a reszelés vagy a dörzsölés.

forgácsoló szerszámok

A forgácsolási feladatok sokszínűségét alapul véve kiderül, hogy a forgácsoló szerszámoknak is több fajtája ismert, amelyeket különböző kategóriák alapján tudunk megkülönböztetni. Az alkalmazás előtti kiválasztásnál számít, hogy az eszköznek hány éle van, konkrétan milyen anyagból készült, milyen területre tervezték, azaz alkalmas-e arra, amilyen munkát el szeretnénk végezni. Eszerint léteznek esztergakések, gyalukések, fúró, maró és üregelő tüskék. Anyagukat tekintve pedig a forgácsoló szerszámok készülhetnek szerszámacélból, kerámiából, keményfémből és még gyémántból is, attól függően, mire van szükség. A forgácsoló szerszámok feladatra való kiválasztása komoly szakértelmet igényel, ugyanis figyelembe kell venni, hogy hőkezelésében, anyagában, keménységében megfelel-e a megmunkálandó anyagnak.

A munka során, ahogy az anyagok egymáshoz érnek, súrlódás következik be, aminek hatására az anyag felmelegszik, veszíthet keménységéből és szilárdságából. Ahhoz, hogy ennek ellenére mégis elvégezze a feladatát, nagyon komoly előzetes felmérésekre van szükség, így fontos a szakemberek jelenléte. Viszont a károsodás mindenképp elkerülhetetlen, a kopás tönkre fogja tenni a forgácsoló szerszámokat, azonban természetesen minél tovább tudják használni, annál kevesebb a veszteség. Digitális világunkban mára igazából szinte minden számítógép által vezérelt, nincs ez másként a forgácsoló szerszámokkal sem. Az esztergálással, vagy marással szakemberek már kifejezetten azt tanulják meg, hogyan használják a modern programokat, hogyan végezzék el a különböző beállításokat, amelyek majd a végén a várt eredményt hozzák. A tervrajzok elkészítése után elindítják a gépeket, amely tulajdonképpen már nem is forgácsoló szerszámok, hanem automatikus működésű, hűtéssel ellátott eszközök, amelyeknél emberi kéz beavatkozására nincs is szükség. A várt eredmény adatainak betáplálása után a szakembereknek csak a megfigyelő szerep jut, figyelni, hogy hogyan készül el a munkadarab, illetve, hogy eközben minden érték normális keretek között van. Túlmelegedés, kopás következtében ugyanis sérülhet a gépezet, és a megmunkált anyag sem az lesz, amit vártak, amire szükség lesz a továbbiakban. Ezek a kész termékek általában alkatrészek, amelyek egy nagy egész részét fogják képezni, ezért egy kis, alig látható egyenetlenség, egy kis hiba is nagy kárt tud okozni.