Műhelyprés hidraulikus és pneumatikus változatban is

műhelyprés

A világban rengeteg különböző fajta gépjármű járja az utakat, szállít embereket, csomagokat, pakol nagymennyiségű nehéz árukat raktárakban, röviden, segíti az életünket nap, mint nap. Ezek az autók, buszok, teherszállítók, targoncák igen masszív szerkezetek. Szerencsére, hiszen, anélkül mit sem érnének. Viszont meghibásodásuk esetén bizony elég erős eszközökre van szükség ahhoz, hogy szét- és összeszerelhetők legyenek. Ezért egy autószerelő műhelyből sem hiányozhat például egy műhelyprés. Az emberi erő véges, akkora erőt nagyon nehezen tud kifejteni bárki is, mint amekkora az alkatrészek szétfeszítéséhez, vagy éppen összenyomásához szükséges.

műhelyprés

A műhelyprés biztosítja, hogy megfelelően tartós legyen az eredmény, ne inogjon meg egy csavar sem, ne essen szét a kerék az út közbeni rázkódástól. A műhelyprések tehát alkalmasak a korrodálódott csapágyak, perselyek és más nagy nyomóerőt igénylő alkatrészek javítására, összeszerelésére, anélkül, hogy eldeformálná azt. A műhelyprés lehet hidraulikus és pneumatikus. A hidraulikus műhelyprések kisebbek, és általában ezek a legnépszerűbbek. 10 tonna nyomóerőtől egészen 200 tonna nyomóerőt képesek kifejteni, viszont ez még túl sok is. Az átlagos műhelypréstől 75 tonna nyomóerőnél többet nem várnak el, általában nincs szükség ennél többre.

A műhelyprések megtalálhatóak asztali és állványos formában is. Az asztali változatnál arra kell figyelni, hogy 10 tonna nyomóerő kifejtése felett már kevésbé biztonságos a használata, így érdemesebb az állványos műhelyprés beszerzése. Habár a hidraulikus változat sokkal elterjedtebb, és a legtöbb műhelyben inkább az található meg, nem vitatható, hogy a pneumatikus műhelyprésnek is helye van mellette. Sőt, felgyorsult világunkban egyre szélesebb körben válik keresetté, ugyanis gyorsabb munkát végez, mint népszerűbb társa. A gyorsasága mellett, még nagy előnye az is, hogy magától is dolgozik, nem kell kézzel irányítani, így több munka is végezhető párhuzamosan. A műhelyprések használata természetesen nem korlátozódik csak a gépjárműszerelésre. Bármihez használható, amihez egy nagy erőt kifejtő présre van szükség. Barkácsolásnál, bútorkészítésnél is tökéletesen megállja a helyét, illetve fém megmunkálásánál, vágókésekre való nyomáskifejtésnél is alkalmazható. Elektromos, tehát árammal működő prések is elérhetőek, viszont a hidraulikus és pneumatikus verziók mégis népszerűek maradnak. Ennek oka, hogy, mivel sokkal egyszerűbb a működtetés, kevesebb a hibalehetőség, így ezek az eszközök jóval tartósabbak lehetnek, mint elektromos társaik.