Könnyen elvégezhető feladat a műanyag ablak karbantartás

Könnyen elvégezhető feladat a műanyag ablak karbantartás

A PVC nyílászárók a tartósságuk, az energiahatékonyságuk és az alacsony gondozási igényük miatt népszerű választásnak számítanak a lakástulajdonosok körében. Azonban ahhoz, hogy a lehető legjobban nézzenek ki és működjenek, fontos a műanyag ablak karbantartás rendszeres elvégzése. Sokan közülünk sok pénzt költöttek, költenek a műanyag ablakok beszerelésére, de csak a telepítéstől várni azt, hogy azok majd örökké tartanak, csupán mítosz. Annak érdekében, hogy megfelelően működjenek, nagyon fontos a tömítőprofilokat és a szilárd alkatrészeket tisztán tartani.

Bánjunk jól az ablakokkal, és megköszönik

A PVC nyílászárók az erős szerkezetüknek köszönhetően kevesebb ápolást igényelnek, ezért manapság jobban kedvelik ezeket, mint a fa ablakokat. Továbbá hosszú ideig képesek megtartani az alakjukat és minőségüket. Ahhoz azonban, hogy a nyílászáró kiváló teljesítményt nyújtson, nagyon fontos követni a műanyag ablak karbantartás iránymutatásait.

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ablakok a lehető legjobban nézzenek ki. Használjunk puha ruhát és meleg szappanos vizet a keretek és az üvegek letörléséhez. Ha lehet az anyag legyen fehér, mivel a színesből festék szivároghat és foltot hagyhat a műanyagon. Kerüljük a súrolószereket, mivel azok megkarcolhatják a felületet. Üvegtisztítót se használjunk gyakran, mivel az elszínezheti a PVC-t.

A különösen szennyezett ajtók vagy ablakkeretek tisztítása 1 rész fehér ecet és 4 rész meleg víz keverékéből álló oldattal történhet. A színtelen, többcélú krémes tisztítószerek a legtöbb szennyeződés típuson jól működnek. A legtöbb mosogatószer pedig a színes vagy szürke ablakkereteken is hatékony.

A kenés biztosítja a szabad mozgást

A PVC ablakok mozgó alkatrészekkel is rendelkeznek. Ezeket évente 2-3 alkalommal meg kell kenni a rozsdásodás megelőzése és a zökkenőmentes működés biztosítása érdekében. Használjunk szilikonalapú kenőanyagot, és a gyártó utasításai szerint kenjük be a mozgó alkatrészeket.

Az ablakok körüli időjárás szabályozó szigetelés segít távol tartani a huzatot és a nedvességet. Rendszeresen ellenőrizzük ezt is, és szükség szerint cseréljük ki a sérült vagy kopott szigetelést.

A tolóablakok sínjei idővel szennyeződéseket és törmeléket gyűjthetnek, és akadályozhatják az ablak mozgását. Tisztítsuk meg ezeket puha kefével vagy ronggyal, hogy feloldjuk a felgyülemlett szennyeződéseket, majd porszívózzuk ki az összes laza törmeléket. 

Összefoglalva, a műanyag ablak karbantartás nem nehéz feladat. Megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy ezek a nyílászárók továbbra is optimálisan működjenek, biztonságot, energiahatékonyságot és esztétikai vonzerőt kínálva.