Kézi és gépi fémfúró eszközök

fémfúró

A fúrás egy forgácsolási eljárás, amely során egy tömör anyagba, fémbe furatot készítünk, amelyet később a megfelelő méretűre, akár szélesíteni is tudjuk. A fémfúró segítségével könnyen fúrhatunk. Fémfúró szerszámnak számít a fúrógép, az esztergagép és a marógép is. A legjellegzetesebb szerszám, amelyet a fémfúrásnál használnak, a csigafúró. Emellett létezik még laposfúró és központfúró. A különböző fajta fémfúró eszközöknek külön megvan a jelentőségük, és az, hogy mikor melyik kialakítású fúrófej lesz alkalmazható, hogy a legoptimálisabb eredményt érjék el, a megmunkált felület sérülése nélkül. Az elindított fémfúró által készített furatok bővítését, ha arra van szükség, süllyesztők és fúró rudak segítségével végzik.

fémfúró

Az utolsó simításokhoz, amelyek a fémfúrás felületét egységesítik, dörzsárak szükségesek. A technológia fejlődése, erősödése az életünk minden területén elkerülhetetlen. Bár, miért is akarná bárki is elkerülni? Hiszen minél erősebb anyagból készült, vagy nagyobb erőt kifejteni képes fémfúrót dolgoznak ki, annál több, annál különlegesebb, különböző edzettségi fokú fémmel lehet majd dolgozni a jövőben, a lehető legkisebb energia befektetéssel. A fémmegmunkálás területein már ismeretesek olyan gépek, amelyek automatizálva, számítógép által vezérelve alkotja meg a kívánt darabot, alkatrészt a nyersanyagból. A fémfúró egyelőre még nem egy automatizált eszköz. A legegyszerűbbek a kézi fúrógépek, amelyek megterhelőek az emberi munkaerőnek, ugyanis a saját energiánk befektetésével irányítjuk, és toljuk előre a fémfúrót, tehát a fúrásnál keletkező lyuk nagysága a gépet kezelő munkás erőnlétén is múlik, csakúgy, ahogy az asztali fúrógépek esetében is.

A különbség csak annyi, hogy míg a kézi fémfúróval a kezünk soha nem lesz elég stabil, így a hibázási lehetőség is fennáll, míg az asztali változatnál a munkadarab is és a fúró is rögzítve van, nekünk csak az előretolást szükséges végeznünk. Az állványos és oszlopos fúrógépek már egy fokozattal fejlettebbek, itt ugyanis motor által kifejtett erő végzi el a munkát a hagyományos fémfúró helyett. Ezek alkalmasak nagyobb méretű munkadarabok kezelésére, ahol nagyobb átmérőjű lyukakra van szükség. A sugárfúró gép egy még tovább fejlődött eszköz, amely egyszerre több lyuk fúrására is képes. Mivel a fúrás alapvetően súrlódás, ami hőt termel, főleg ha egyszerre több fúrófej is dolgozik, gondolni kell a túlmelegedésre is. Ennél az eszköznél a hűtő és a kenő folyadék együttesen oldja meg ezt a problémát, nem kell tartani a meghibásodástól. A gépek tulajdonságain, és az erőkifejtésen kívül a sikeres fémmegmunkálás a megfelelő anyagból készült, megfelelően edzett, kemény anyagú fúrófejen is múlik. A szakembereknek a gépek összeállításánál mindenképpen figyelembe kell venniük a fémfúrás és az egész munka időtartamát, a megmunkálni kívánt anyagot ahhoz, hogy meg tudják ítélni milyen fúrófejre lesz majd szükség a fémfúróban ahhoz, hogy a lehető legkevesebb kopással, a legrövidebb időn belül szinte tökéletese eredményt érjenek el.