A karbantartás egy igen fontos teendő

karbantartás

„Ami elromolhat, az el is romlik” – hangzott el Edward A. Murphy szájából napjaink kultikus szállóigéje és örök igazsága, de vajon miért és hogyan hangzott el? Murphy százados akkor került szóba először, amikor XX. század közepén, az amerikai légierő azt tesztelgette, hogy vajon hány G az, amit kibír az emberi szervezet. Megfelelő karbantartás hiányában valamelyik mérő eszköz folyamatosan felmondta a szolgálatot. A százados kiváló mérnök és pilóta volt, akinek a precizitása révén sikeresnek bizonyultak a kísérletek.

karbantartás

A titok az volt, hogy nem kizárólag az éppen elromlott objektum igényelt szervízelést, hanem a jól szuperáló kütyüknél is rettentően fontos volt a karbantartás. Ezt az elvet követve jutott el a Murphy és csapata a felmutatható eredményhez, a 46,2 G-hez. Valószínűleg mindenkinek eszébe jut ez az ikonikus mondat, amikor karbantartás mellőzése miatt egy rendszeresen használt tárgya felmondja a szolgálatot. Mostanság fokozottan érvényes, mivel már a világ nagy része olyan elektronikai eszközökkel működik, amelyek egyik napról a másikra tönkre mehetnek.

Ez alatt, ha csak a gyárakat vesszük az is csak egy kisebb részét teszi ki. Az üzemekben a karbantartás esszenciális folyamat. A gyáraknak egy esetleg leállás akár gigantikus bevétel kiesést is jelenthet. Nyilvánvalóan ennek is léteznek bizonyos előnyei és a hátrányai. A karbantartás előnyének tekinthető a könnyen megtervezhető javítás, üzemzavarok csökkenése, és a biztonságérzet. Negatívnak tekinthető a karbantartás állandó költségének megfizetése. Hosszú távon természetesen jobban megéri. A nagyobb intézményeken és létesítményeken kívül, az emberek egy jelentős hányada úgy gondolja, saját otthonánál már nem számít annyira lényegesnek a folyamatos üzemben tartás. Azzal a logikával élve, hogy amíg nem romlik el valamilyen alkalmatosság, addig nem érdemes cselekedni. Tehát összességében nagyobb létesítményeknél, intézményeknél alapvető, mindazonáltal magánszemélyeknél szinte luxuscikknek tekinthető, annak dacára, hogy biztonságosabb.