Az üveg gravírozása több lépésben történik

Az üveg gravírozása több lépésben történik

Mindannyian azt szeretnénk, hogy az ajándék, amivel meglepjük a hozzánk közel állókat, egyedi és maradandó legyen, erre pedig az üveg gravírozása segítségével létrehozott, személyre szabott szuvenír a legalkalmasabb. Szerencsére a technológia fejlődésének hála, ma már ez a folyamat is könnyedén megvalósítható és ezzel a lehetőségek széles tárházát érhetjük el. Tudniillik a régebbi időkben ennek a felületnek a vésése leginkább kézzel történt, ami ugyan akár kiváló végeredményt is jelenthetett, de hosszadalmas volt és ennek okán meglehetősen költséges is. Napjainkban az üveg gravírozása speciális lézeres géppel is kivitelezhető, ennek a módszernek pedig számtalan előnye van. Ennek legfőbb okát pedig az eljárás technikai hátterében kell keresnünk.

Hogyan is működik egy lézergravírozó gép?

Lézersugárral, vághatnánk rá egyből a kérdésre a választ és valóban, igazunk is lenne. A masinában található nyaláb hihetetlen pontossággal égeti ki az anyagot, a kívánt minta elérésében pedig hatalmas segítséget jelent az aprólékos kalibrálhatóság. Egy minőségi lézergravírozó gép milliméterenként akár 40 képpont megalkotására is képes, ezzel pedig fotóminőségű minták érhetők el.

Üveg gravírozása esetében ez soha nem látott részletességhez vezethet, ám a kifogástalan minőséghez természetesen elengedhetetlen a megfelelő felbontású grafika is. A szakemberek emiatt főképp vektoros anyagokkal dolgoznak, ezek ugyanis a kívánt méretre nagyíthatók, minőségromlás nélkül. Üveg gravírozása közben időnként raszteres fájlokat is feldolgoznak, különösképp a fényképes vésése során van erre szükség.

A profi masinákhoz külön kiegészítésként vásárolható úgynevezett forgató, ebbe az egyes henger alakú felületeket helyezik. Ez lehet pohár, vagy épp palack is. Ezzel a módszer az üveg gravírozása teljes kerületében megoldható, ami nagyban megkönnyíti a tervezést.

A bőr gravírozás is roppant egyszerű ezzel a metódussal

Természetesen teljes joggal merülhet fel kérdésként, miszerint egy ilyen masina mégis milyen alapanyagokkal birkózik meg. Nos, örömteli módon szinte bármivel, tudniillik ezeknek a gépeknek a bőr gravírozás mellett a fa, a speciális műanyag, illetve bizonyos típusok esetében a fém megmunkálása sem jelent problémát.

Értelemszerűen más és más eljárást kell alkalmazni üveg gravírozása, vagy épp bőr esetében, de precíz beállításokkal kiváló eredmény érhető el mindegyik alapanyagnál. Ugyanakkor a kivitelezés gondos odafigyelést és nagy tapasztalatot igényel. Miképp a kézi megmunkálás vonatkozásában, úgy itt sincs túlságosan sok lehetőség az utólagos javításra. Mivel a lézersugár az előre meghatározott mértékben kiégeti az egyes képpontokat, hiba esetén már csak annyit tehetünk, hogy az adott területen mélyebben bevéssük a grafikát.

Különösen nagy gondot okozhat ez üveg gravírozása során, főképp, ha valami egyedi alapanyaggal dolgozunk. Ezért aztán minden projekt esetében bevett szokás a tesztelés, valamint a mintadarab legyártása.

Az üvegre gravírozás több lépcsőfokban zajlik

Laikusként azt gondolhatnánk, teljesen mindegy, milyen anyagot viszünk a szakemberhez, ám ez közel sincs így. Sajnos ma már óriási különbségek vannak üveg és üveg közt, nem ritka, amikor az olcsóbb darabok egyéb matériákat is tartalmaznak. Ezek aránylag könnyen kiszűrhetők, tudniillik koccanáskor tompa hangot adnak, ebből már sejthető, hogy az üvegre gravírozás esetükben valószínűleg nem lesz kivitelezhető. Épp ezért törekedjünk a minőségi modellekre és egy ajándék kapcsán ne az árcédula alapján döntsünk, mert könnyen megeshet, hogy a kukában végzi a szuvenír.

Az üveg gravírozása akkor lesz kifogástalan, ha azt az alapanyag is lehetővé teszi, ám ez önmagában még csak fél sikert jelent. A szakembernek ugyanis pontosan be kell állítania a fókusztávolságot, az erőt és a sebességet, ráadásul az üveg gravírozása ideális esetben több lépésben történik. Ezt amiatt kell így végrehajtani, mert ha egy körben zajlik a feliratozás, ahhoz magas erő szükséges, ettől azonban az üveg hajlamos az érintett pontokon kipattanni. Ettől még persze a grafika jól látható lesz, viszont a minősége hagy maga után kívánnivalókat. Igényes végeredmény tehát csak türelemmel és kellő időráfordítással érhető el.

Az üveg gravírozása remek kiegészítő az ajándékozásnál

Egy személyre szóló meglepetés kiválasztásánál ugyan maradhatunk a jól bevált, klasszikus megoldásoknál is, de akár bátran szabadjára is engedhetjük a fantáziánkat. Az üveg gravírozása erre kiváló példa, hiszen a hagyományos kulcstartók mellett akár egy igényes üvegdíszt is feliratoztathatunk, de nyugodtan letehetjük a voksunkat egy mívesebb palack mellett is.

Utóbbinál érdemes szem előtt tartanunk, miszerint akár úgy is megvalósítható az üveg gravírozása, ha azt boltban vásárolt, itallal teli darabra kérjük. Ennél különlegesebb meglepetést pedig aligha találhatnánk ki. Természetesen mielőtt döntenénk, feltétlenül érdemes átgondolni, milyen hobbijai vannak az ünnepeltnek és az alapján határozni. Ugyanilyen alapossággal válasszuk ki a feliratot, vagy fotót is, hiszen igazán nagy sikereket csak szívhez szóló mintával érhetünk el.