Többféle fűrészgép létezik

fűrészgép

A fa megmunkálása igen korán az emberiség életének részévé vált. Különböző tálakat faragtak belőle, eszközöket készítettek véséssel, aprítással. A fűrészgép a technológia fejlődésének előrehaladtával alakult ki. Először a fűrész létezett, amelyet gépesítettek, hogy az emberi erőnél jóval nagyobb erővel tudjanak dolgozni, ezáltal a munka gyorsabbá és változatosabbá is vált.

fűrészgép

A fűrészgépet az anyag, azaz a fa, különböző irányú vágására alkalmazzák a faiparban. Többféle létezik, amellyel különböző módokon dolgozhatnak. A fűrészgépet felépítése és működése alapján három csoportba sorolhatjuk. Körfűrészek, szalagfűrészek és dekopír fűrészek.

A körfűrészek azok a szerkezetek, amelyekkel darabolni szoktunk. Tűzifa aprítására is alkalmas ez fajta fűrészgép, de az építkezéseknél, barkácsolásoknál is alkalmazható. Működése igen egyszerű. A fűrésztárcsa forog, ahhoz pedig az elvágandó darabot hozzáérintjük. Az óvatosság nem árt egyik fajtánál sem, hiszen a gyors mozgás miatt előfordulhatnak balesetek is. A fűrész fogai könnyen beakadhatnak a keményebb fába, berántva ezzel a kezünket. Persze a fejlesztések során ezt már igyekeztek kiküszöbölni, így a veszély ellen a hasítóék és a visszacsapó kilincs védelmet nyújtanak. A fűrészgép típusok közül az ipar által leginkább használt a szalagfűrész, amely hatalmas rönkök feldolgozására is képes, így ezzel futószalagszerűen lehet dolgozni. Míg a dekopír fűrész alkalmas arra, hogy különböző mintákat, görbületeket vágjunk a fába. Így ennek leginkább a bútorkészítésnél, barkácsolásnál, dekorálásnál van szerepe.