Teddy henger fajták – minden információ, amit vásárlás előtt tudnunk kell

Teddy henger fajták – minden információ, amit vásárlás előtt tudnunk kell

Kellő előkészületek mellett otthonunk kifestése jóval egyszerűbben megoldható, mint azt gondolnánk, ám ehhez mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, milyen Teddy henger fajták érhetők el a piacon és ezek közül miképp érdemes választanunk. Az ezredfordulót megelőző időszakban még szinte minden hasonló munkához ecseteket használtak és csupán néhány hengerfajta volt megtalálható a boltok polcain. Ma már azonban egész más a helyzet és több százra rúg a Teddy henger fajták száma, így aztán laikusként nincs is egyszerű dolgunk, ha választásról van szó. Tudniillik ahhoz, hogy egy nagyobb falfelület lefestése közben ne ütközzünk komolyabb problémákba, jó pár tényezőt vizsgálnunk kell, amikor a szerszámok beszerzését végezzük. Különösképp igaz ez a Teddy henger fajták átvizsgálásánál, ellenkező esetben ugyanis jelentősen megnehezítjük a saját dolgunkat.

Mikor jelent optimális választást a falfestő henger?

Rengetegen még mindig az ecsetre esküsznek, ezért nagyon fontos tisztába tenni, milyen estekben célszerű a klasszikus kiegészítő, illetve a falfestő henger mellett letenni a voksunkat. A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy ecsettel dolgozni jóval nehezebb és igényel némi tapasztalatot, hogy végül csík és foltmentes eredményt kapjunk. Tartsuk szem előtt, hogy a sikerhez elengedhetetlenek a minőségi festő szerszámok.

Köszönhetően a Teddy henger fajták hatalmas választékának, ezeknél a kiegészítőknél viszont biztosan megtaláljuk azt a modellt, ami a felülethez tökéletesen passzol, így még akkor is kifogástalan lesz a festés minősége, ha először csinálunk ilyet, illetve sötétebb árnyalattal dolgozunk. Összességében tehát azt mondhatjuk a fent említett kérdésre, miszerint ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ecsettel szeretnénk dolgozni – és hogy miért -, akkor szinte garantáltan jobban járunk, ha inkább a Teddy henger fajták közül választunk egyet.

Keskeny, vagy inkább széles festőhenger? Mennyire számít a méret?

Amikor elérkezik a beszerzés ideje, elsőként talán az lesz a legmeglepőbb, hányféle méretben kaphatók ezek az eszközök. Ráadásul nem csak a vastagságban – egész pontosan a magátmérőben – tapasztalhatunk óriási szórást, de a hosszúságban is, így aztán nem csoda, ha tanácstalanul állunk a kínálat előtt. Ahhoz pedig, hogy biztosan az igényeinknek legmegfelelőbb darabot vegyük le a polcról, pontosan tisztában kell lennünk vele, a Teddy henger fajták vonatkozásában milyen tekintetben befolyásolja a festést, miszerint keskenyebb, vagy épp széles festőhenger mellett tesszük-e a voksunkat.

Nos minél nagyobb a magátmérő, azaz a henger vastagsága, annál egyszerűbb és folyamatosabb a görgetése a falon. Ez egyben azt is jelenti, hogy jóval könnyebb vele dolgozni, ezért 5 centiméter alá ne nagyon adjuk, főképp, ha nagyobb, összefüggő felületekre használjuk majd a hengert. A szélesség azonban már egy jóval érdekesebb kérdés, hiszen minél terjedelmesebb modell mellett határozunk, annál nagyobb felületet tudunk majd egyszerre lekenni, ám a kisebb helyekhez nem férünk majd hozzá. Ezért tanácsos a Teddy henger fajták közül egyszerre többet is beszerezni és úgy válogatni, hogy a készletünkben legyen kisebb és nagyobb is, így nem okoz fennakadást az optimális méret alkalmazása.

Mire ügyeljünk még amikor a Teddy henger fajták közül válogatunk?

Az elérhető kínálat áttekintésekor biztosan hamar szemet szúr majd, hogy nem csak eltérő nagyságúak, de igen változó szálhosszúságúak is a különböző darabok. Ez persze nem véletlen, hiszen egész más célra használható egy szivacs, vagy épp a cérnaszálakkal felvértezett henger. Döntésünk során elsősorban azt kell figyelembe vennünk, milyen falfelületen fogunk majd dolgozni. Minél simább a henger, annál egyenletesebbnek kell lennie a felszínnek is.

A szivacshenger – amit lakkozóhengernek is neveznek – csak a tökéletesen egysíkú falon használható eredményesen, a közepesszőrű változat általános felhasználásra alkalmas, míg a cérna – azaz a hosszú szőrű – típust leginkább homlokzatoknál célszerű bevetni. Az elérhető Teddy henger fajták tehát minden  igényt lefednek, viszont nagyon sok múlik azon, milyen tényezők alapján választunk. Legyünk nagyon körültekintők és ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjük ki az eladó, vagy egy mester tanácsait, hiszen így rengeteg kellemetlenségtől – és felesleges kiadástól – megkímélhetjük magunkat.

Festőhenger nyél – a kötelező kiegészítő

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fej kiválasztására kiemelt figyelmet fordítanak, ám a festőhenger nyél tekintetében már jóval kisebb energiát fektetnek erre a kérdésre. Pedig kardinális jelentőséggel bír, hogy annak kényelmes fogása legyen és persze az sem mindegy, a különféle Teddy henger fajták közül melyik kompatibilis az adott eszközzel. Tudniillik a festéskor kulcsfontosságú, hogy a henger akadálytalanul forogjon a nyélen, ellenkező estben foltos és rücskös lesz a felület.

Ugyancsak megfontolandó, hogy egyből beszerezzünk egy hosszabbítót is. Természetesen létráról is dolgozhatunk – és a modernebb Teddy henger fajták esetében ez annyira nem is kényelmetlen -, ám jóval komfortosabb, ha ezt kiváltjuk egy kellően hosszú nyéllel. Csupán arra ügyeljünk, hogy ne műanyagot, sokkal inkább egy masszív alumíniumot válasszunk és az sem árt, ha teleszkópos modell mellett tesszük le a voksunkat. Ez ugyan némileg drágább, ám sokkal tartósabb, ami hosszú távon jóval költséghatékonyabbá teszi.