Szerszámos hátizsák mobil barkácsolók számára

szerszámos hátizsák

A szerszámos hátizsák nemcsak az ácsoknak, vízvezetékszerelőknek és villanyszerelőknek nélkülözhetetlen, hanem a hobbi barkácsolóknak is az. Ez a cikk részletesen bemutatja, hogyan válasszon egy minőségi darabot, megismerheti előnyeit, illetve azt, hogyan tudja megkönnyíteni a szakik munkáját egy hátitáska.

Ha valakinek olyan szakmája vagy hobbija van, amivel együtt jár, hogy elég gyakran kell magánál hordania a szerszámait, akkor egy szerszámos hátizsák vásárlása lenne a legkézenfekvőbb a számára. Az alábbiakban egy hasznos vásárlási útmutatót mutatunk azoknak, akik tervezik, hogy vásárolnak egyet.

A vásárlás célja

Az első dolog, amit el kell dönteni a szerszámos hátizsák megvásárlása előtt az, hogy milyen típusú munkálatokat végez a leggyakrabban. Minden szakmához más-más szerszámkészlet kapcsolódik, így egyértelmű, hogy azoknak a tárolásához is valamennyire eltérő eszközökre van szükség.

Milyen méret a megfelelő

Miután eldöntöttük az elvégzendő munka típusát, olyan terméket kell keresni, amelybe beleférnek a szükséges munkaspecifikus szerszámok. Különösen a nagyobb szerszámokat igénylő munkák esetében, a hátizsák kapacitásának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy kényelmesen elférjen benne az összes szerszám. 

A megfelelő méret kiválasztása nem merül ki abban, hogy minden szerszám elférjen benne, ugyanis azokat jól szervezett módon is kell tárolni. Ehhez figyelembe kell venni a rekeszek számát, a kívül és belül található zsebek mennyiségét is. A hátizsák egész célját elveszíti, ha a szerszámok csak egy kupacban vannak a benne, átláthatatlan módon.

Terhelhetőség, praktikusság

Az, hogy a hátizsák mekkora terhelést bír el, szintén fontos tényező, amit meg kell vizsgálni. Általában kétféle rakodási módot kínálnak: elölről és felülről történő rakodást. Választásunk alapulhat az elvégzendő munka típusán, vagy akár a személyes elképzelésünkön is.

A hátizsák szerszámoknak akkor nyújt megfelelő biztonságot, ha nem szakad ki, és elegendő hely van minden benne lévőnek, ahhoz, hogy az eszközök egymásban se tegyenek kárt a tárolás során.

Vízállót vagy sem?

Az olyan szakmák, mint amilyen a vízvezetékszerelőké, megkövetelik, hogy az ember nedves területeken dolgozzon, ilyenkor mindenképpen vízálló szerszámos hátizsákra van szükség.

Valójában mindenkinek érdemes erre a tulajdonságra is odafigyelnie, ha szerszámos hátizsákot vásárol, hiszen az időjárás könnyen átfordulhat napsütésből szakadó esőbe, és ekkor elég lesz a munkadarabokat elrejteni a csapadék elől. Egyébként a hátizsák anyagának ez a tulajdonsága nemcsak a benne lévő szerszámok védelmét segíti, hanem annak élettartamát is növeli.

Kényelmi szempontok

Nem lehet elvárni, hogy az ember a hátán cipelje a szerszámok nehéz terhét, és egész nap kínlódjon. Legyen jól párnázott a vállon és a hátlapon egyaránt. Az eszközöknek nem szabad a hát- vagy a vállizmokra nehezednie, ez hatással van mind a viselője egészségére, mind pedig a munka hatékonyságára.

hátizsák szerszámoknak

Ezen túlmenően a vállpántoknak is állíthatónak kell lenniük, hiszen mindenki szereti beállítani a megfelelő hosszúságot, azt, ami saját testének a leginkább kényelmes.

Egyensúlyban, biztonságban

A szakemberek által viselt szerszámos hátizsák egyensúlyozza ki az általuk cipelt terhelést. A táskát úgy kell megtervezni, hogy ne boruljon fel, hiszen az önegyensúlyozó tulajdonsága nagyban hozzájárulhat a viselője egészségének a megőrzéséhez, különösen akkor, amikor magasra kell mászni, hogy valamit megjavítsanak.

Ilyen esetekben már egy apró egyensúlyvesztés is veszélyeztetné az életet. A terheléskiegyenlítés mellett könnyűnek és kompaktnak kell lennie, hogy ne foglaljanak sok helyet a munkaterületen.

Nem mindegy miből

A hátizsák kiválasztásának utolsó fontos kritériuma az anyag, amiből készült, legyen elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a szakadásoknak és a benne tárolt szerszámok súlyának. A nagy szilárdságú anyagokat azért kell választanunk, mert a szakadás után nagyobb mértékben képesek ellenállni a további sérüléseknek, így a zsák élettartama jelentősen megnövekedhet.