Így járjunk el az ötvös szerszám kiválasztásánál

Így járjunk el az ötvös szerszám kiválasztásánál

A nemesfémek megmunkálásának művészete régre visszanyúló mesterség, fénykorában pedig az egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő szakma volt. Ekkor persze még kevesebb ötvös szerszám állt a mesteremberek rendelkezésére, ám bőven volt idő a legapróbb díszítések elkészítésére is. Ma már az órásmesterséghez hasonlóan ez a hivatás is egyre inkább visszaszorulóban van, egyfelől kevesen választják a fiatalok közül, másrészt nehézkes valódi hozzáértőktől ellesni a legfontosabb fogásokat. Ugyanakkor kellő elhivatottsággal és minden szükséges ötvös szerszám birtokában egyáltalán nem lehetetlen kitanulni a mesterséget, arra azonban feltétlenül érdemes felkészülni, miszerint a folyamat hosszadalmas és rengeteg gyakorlást kíván..

Mivel is foglalkozik egész pontosan egy ötvös?

A megnevezés hallatán általában egy ékszereket készítő szakemberre asszociálunk, persze nem véletlenül. Egy professzionális ötvös ennek a folyamatnak minden egyes eleméhez ért és szükség szerint azokat el is tudja végezni. Tudniillik minden olyan ötvös szerszám megtalálható a kelléktárában, ami ehhez elengedhetetlen.

Ugyanakkor ma már a legtöbbször szakosodott mesterekkel találkozhatunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott specialista egy bizonyos területre fókuszál. Ez lehet a javítás, a gravírozás, de akár a tervezés is. Természetesen megesik, miszerint valaki a komplett folyamatot egyedül végzi, ám nagyobb szalonokban jellemzően munkamegosztás történik. Utóbbi kapcsán további előnyt jelent, hogy nem szükséges minden ötvös szerszám beszerzése, ez pedig költséghatékonyság szempontjából egyáltalán nem mellékes. Ugyanakkor ez a tevékenység teljes mértékben végezhető önállóan, ami főképp akkor szerencsés, ha az elsődleges cél egyedi dísztárgyak, ékszerek készítése.

A leggyakoribb feladat: az ékszer javítás

Egyedi kérések alapján a saját vázlatok szerint alkotni valami újat mindig csodálatos folyamat, ám kár is lenne tagadni, miszerint ez a szakma elsősorban nem csak erről szól. Miképp szinte az összes használati tárgy, úgy a különféle csecsebecsék is megsérülhetnek idővel, ilyenkor pedig az ékszer javítás precíz feladatát tanácsos profikra bízni. A megfelelő ötvös szerszám hiányában ugyanis a végeredmény szinte garantáltan hagy majd maga után kívánni valókat.

Természetesen ez a többi folyamatra is éppúgy helytálló megállapítás. Ahhoz, hogy minden tekintetben kifogástalan legyen az elkészült tárgy, legyen az ékszer, vagy valamilyen érem, netán dísz, elengedhetetlen minden olyan ötvös szerszám beszerzése, amikkel szakszerűen dolgozhatunk. Laikusként talán nem is gondolnánk, de egy műhelyben épp emiatt több száz speciális kiegészítő található, ugyanis ezek mindegyikére szükség van a különböző megrendelések esetében.

Mire figyeljünk az ötvös szerszám kiválasztásánál?

Ennek tükrében talán egyáltalán nem meglepő, de jó, ha szem előtt tartjuk, miszerint ha minden eshetőségre fel szeretnénk készülni, akkor bizony magas bekerülési költséggel kell számolnunk. Emiatt az ötvös szerszám beszerzése általában több lépésben történik. Első körben a legfontosabb kiegészítőket tanácsos megvásárolnunk, majd idővel következhetnek a speciális eszközök. Egy kifejezetten strapabíró és kis méretű üllő például kötelező tartozék, miképp a finommegmunkálást lehetővé tevő fűrészek is kihagyhatatlan elemnek számítanak. A kézi-, illetve tűreszelők, valamint a rendkívül vékony fúrófejek is elengedhetetlenek.

Már a kezdetekben tanácsos beszerezni aranymetsző késeket, polírozó fejeket, specifikus reszelőket, de az élező kő és a polírozó is alapvető kelléknek számít. Ötvös szerszám vásárlásakor mindig helyezzünk fokozott figyelmet a minőségre és inkább kevesebb eszközt válasszunk, de azok legyenek megbízhatók és strapabírók. Mivel a munka javarészt nemesfémekkel és drágakövekkel történik, ezért a legkisebb hiba is komoly anyagi vonzattal járhat, így nem éri meg kockáztatni. Ha úgy határozunk, hogy használt ötvös szerszám is szóba jöhet, akkor nagyon alaposan nézzünk utána az adott alkalmatosság előéletének.

Egy ötvös ékszerész folyamatosan képezi magát

Kétségtelenül ez az egyik legszebb szakma a világon, hiszen a mesterei nap mint nap valami újat alkothatnak. Ugyanakkor azt feltétlenül érdemes szem előtt tartani, miszerint ahhoz, hogy valakiből kiemelkedő ötvös ékszerész válhasson, rengeteg tanulásra és gyakorlásra van szükség.

A technológia fejlődésének köszönhetően évről évre újabb módszerek látnak napvilágot, ezért aztán a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a szakmának. A legkiválóbb minőségű ötvös szerszám megléte természetesen roppant fontos a kivitelezések során, ám a megfelelő szem-kéz koordináció, a nyitott szemlélet és az alázat legalább ilyen kardinális jelentőséggel bír.