Milyen eszközökből áll egy órás szerszám készlet?

Milyen eszközökből áll egy órás szerszám készlet?

Egyes mesterségek a modern technika fejlődésével egyre jobban kikopnak, emiatt a hozzájuk kapcsolódó speciális eszközök száma is csökkenő tendenciát mutat. Szerencsére egy jó minőségű órás szerszám készlet ma még aránylag könnyedén beszerezhető, a digitális megoldások térhódításának köszönhetően jó eséllyel ez már nem sokáig lesz így. A szakemberek álláspontja ezen a téren teljesen egyértelmű, tudniillik, míg régen az órásmester képzés hosszú éveket és gyakorlati időt ölelt fel, addig ma már szinte kizárólag gyorstalpaló módon szerezhető meg ez a képzettség. A kellő tapasztalat híján ugyanakkor csak a legalapvetőbb órás szerszám készlet tartozékai válnak szükségessé, holott ebben a nagyfokú precizitást igénylő szakmában megannyi speciális eszközt alkalmaznak. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ez a munka elhivatottságot igényel, tudniillik egy bonyolultabb szerkezet javítása akár napokig tartó feladatot is jelenthet..

Melyik a legfontosabb órás szerszám?

A hagyományos, analóg modellek kapcsán a leggyakrabban felmerülő szervizes munkának az elemcsere tekinthető. Laikusként esetleg azt hihetnénk, ez a folyamat egyszerűen elvégezhető, akár órás szerszám nélkül is, ám ez csak az esetek igen kis részében helytálló gondolat.

A legegyszerűbb darabok sima lepattintható hátlappal rendelkeznek, ezeknél valóban elegendő egy lapos kés és már hozzáférhetővé is válik az elem. Annak eltávolítása közben azonban nagyon körültekintően kell eljárni, ekkor pedig már jó szolgálatot tehet egy órás szerszám készlet. Tudniillik az elektronikát nagyon könnyen megsérthetjük, ez pedig akár annak végleges meghibásodását is okozhatja. Ezért aztán a specifikus csavarhúzók mellett egy kézi nyitó feltétlenül szükséges a sikerhez.

Egy minden eshetőségre alkalmas órás szerszám készlet ugyanakkor ennél jóval több kiegészítőt tartalmaz. A mai karórák közt ugyanis szép számmal akadnak olyanok, amiknél komoly fejtörést okoz a kinyitás.

Egy profi órás szerszám készlet komplex megoldást nyújt

Csavaros hátlappal rendelkező modellek esetében már előfordulhat, hogy a kézi erő nem elégséges. Ilyenkor speciális satuba fogva a tokot, precízen állítható nyitóval oldható meg a feladat. Ezek a kiegészítők az órás szerszám készlet alapeszközeit jelentik, ugyanakkor az elemcsere csupán egy, a rengeteget folyamat közül, amit egy mesternek el kell tudni végezni.

Megrepedt, vagy betört üveg esetében annak cseréje hihetetlen odafigyelést igényel. A feladat során nagy könnyebbséget jelent karral szabályozható prés, ami az órás szerszám készlet egyik leghasznosabb darabja. A műveletet nagyon finoman, a nyomást fokozatosan emelve kell elvégezni, ugyanis ha az üvegszilánkok közül akár csak egy apró darab is a szerkezetbe kerül, az idővel szinte biztosan tönkreteszi azt. Ugyanakkor ez még a legnagyobb gondosság mellett is megtörténik időnként, ilyenkor pedig a legfontosabb, hogy minél gyorsabban megtaláljuk a fogaskerekek közé került hulladékot.

Így aztán az órás szerszám készlet feltétlenül kell, hogy tartalmazzon fejre szerelhető nagyítót és speciális, vékonyfejű csipeszeket is.

Az órás szerszámosláda a különleges esetekre is tartogat megoldásokat

Egy profi szakember minden problémára tud kielégítő választ, ezért aztán egy javítóműhely általában dugig van különféle eszközökkel. Ezek egy részét már hosszú évtizedek, sőt, évszázadok óta alkalmazzák, hiszen egy fémszerelő éppúgy része a szerszámosláda tartalmának, mint ahogyan az óráskalapács is.

Ugyanakkor a kézi alkalmatosságok mellett bizonyos specifikus gépek beszerzése is elengedhetetlen idővel. Tudniillik az órás szerszám készlet nem tekinthető teljesnek egy köszörű nélkül, hiszen ennek hiányában a tokon található hajszálkarcok eltüntetése nem igazán oldható meg. Jóval különlegesebb felszerelés a tisztítógép. Ez a több rekeszből álló masina speciális folyadékok segítségével távolítja el a szennyeződéseket még a legapróbb fogaskerekekről is.

Használata nagy körültekintést követel meg, akárcsak az órás szerszám készlet másik jellegzetes darabja, a vízállóság tesztelő. Utóbbinál vákuum segítségével győződhetünk meg arról, hogy a gumigyűrűk és az üveg is hibátlanul zárnak.

Időnként jól jöhet néhány ötvös szerszám is

Noha gyakori tévhit, miszerint egy órás mester az ékszerek javítását is elvégzi, általában ez nincs így, hiszen két teljesen különálló szakmáról van szó. Időnként persze megesik, hogy egy specialista minkét végzettséggel rendelkezik, ám ez meglehetősen ritka. Ugyanakkor az ötvös szerszám kínálatban jócskán akadnak olyan kiegészítők, amik karóra karbantartásánál is nagy segítséget jelenthetnek.

Egyedi fejjel rendelkező fogók, digitális tolómérők, vagy épp kisebb méretű polírozó fejek mind-mind az órás szerszám készlet hasznos elemei lehetnek. Ezzel együtt az eszközök nagy része kifejezetten csak valamelyik művelethez alkalmasak, így a beszerzéskor nagyon körültekintően kell eljárnunk.