Ne legyen elkapkodva a vízóra csere!

Ne legyen elkapkodva a vízóra csere!

Rendszeres időközönként, általában 8 évente elérkezik a vízóra csere ideje, amire fontos nagy figyelmet fordítani. Mivel ez a szerkezet a területileg illetékes vízmű tulajdonában áll, ezért leginkább az övék a megtiszteltetés és a feladat, ami alapján a kivitelezés történhet. De azért mégsem minden ennyire egyszerű. Érdemes odafigyelni arra, hogy ki végzi el a munkát, de arra még inkább, hogy pontosan milyen minőségben, mert annak súlyos következményei lehetnek. Egy Ön MEO-s cég minden esetben gyors, olcsó, átveszik a végeredményt, amit le is plombálnak, de nem érdekli őket, mi lesz ez után. Egy profi szakember azonban ad a minőségre.

Mi az a vízóra és miért kell cserélni?

Mielőtt még a tényleges vízóra csere kerülne a fókuszba, érdemes megnézni, hogy pontosan miről is van szó. A vízóra egy olyan mérőszerkezet, ami a lakásba beérkező folyadék mennyiségét méri, ami alapján a későbbi számlázás zajlik. Ennek függvényében mindenki, de leginkább a szolgáltató érdeke, hogy a berendezés kiválóan működjön.

Az idő elteltével azonban a mechanikus alkatrészek roncsolódnak. A vízkövesedés is csökkentheti a hatásfokot. Ha kevesebbet mér, azért a fogyasztók általában nem panaszkodnak, de amikor már többet mutat a számláló, mint a valós felhasználás, azt a legtöbben nem díjazzák. Ennek megfelelően általában 8 évente eljön az idő, amikor a vízóra csere bekövetkezik.

Ki a felelős a bekötési vízmérő és mellékmérő cseréjéért?

A bekötési vízmérő maga a vízóra, amit minden esetben a területileg illetékes szolgáltató kell felhelyezzen, vagy legalábbis hitelesítsen. Ezzel szemben a mellékmérő általában társasházakon belül a főmérő után van bekötve a lakásokba való leágazásoknál. Ennek a szerepe egyértelműsíteni, hogy adott családok mekkora fogyasztással rendelkeznek, ami megkönnyíti a rezsi költségek elosztását. A fő vízóra csere pontos szabályok szerint van meghatározva, amit fontos betartani, különben nem lesz átvéve a szerkezet.

Bár a folyamat egyszerűnek tűnik, mert a vízmű szakembere kiérkezik és elvégzi a feladatot, de nem mindig ennyire gördülékeny a művelet, aminek a végén komoly hibák merülhetnek fel. Az Ön MEO-s vagyis minőség ellenőrző osztállyal ellátott cégek elhelyezik a plombát, de további felelősséget nem vállalnak.

Vízóra csere profi szerelők segítségével

Fontos tehát, hogy a vízóra csere esetén ne csak a hitelesség legyen adott, hanem az elvégzett munkára se lehessen panasz. Ugyanis ha a részletekre keveset adnak, akkor már néhány napon belül csöpögés, folyás következhet be, ami komoly károkat okozhat. A profi szakemberek ezzel szemben a részleteket helyezik előtérbe.

Nincs MEO-s jogosultságuk, de a Vízművek által kiadott szerelési jegyzőkönyvet kitöltve átadják, ami alapján már csak egy gyors ellenőrzésre lesz szükség és máris mehet fel a plomba. Tény, hogy ilyen formában a vízóra csere valamivel drágább, de biztosan nem kell szembenézni olyan esetekkel, amikor a PVC nyomóvezetékű strangot eltörik. Gyakran a vízórával egyidős csövek cseréje sem maradhat el, amit így egy menetben meg lehet oldani, ezzel tovább növelve a biztonságot. Tehát jó, ha a vízóra csere gyakorlott kezekre van bízva.