A műszerész legfontosabb szerszámai és eszközei

A műszerész legfontosabb szerszámai és eszközei

Az ezredfordulót követően jó néhány szakma iránt jelentősen visszaesett az érdeklődés, noha a gyakorlatban óriási szükség lenne jól képzett szakemberekre. Tipikus példája ennek a műszerész hivatás, lévén, akiket mélyebben érdekel az elektronika és elektrotechnika, azok jó eséllyel inkább az egyetemi képzést választják és elméleti pályán képzelik el a jövőjüket. Ennek eredményeképp egyre kevesebb végzett, fiatal műszerész található a munkaerőpiacon, holott a különféle berendezések beállítására és javítására hatalmas a kereslet.

Hiányszakmaként ráadásul az elérhető bérek is rendkívül magasnak számítanak, így kellő kézügyesség birtokában és érdeklődés birtokában feltétlenül érdemes megfontolni, hogy ebbe az irányba képezzük magunkat. Tudniillik egy tehetséges, elhivatott műszerész mindig tele lesz tennivalóval. Szerencsére kiváló képzések érhetők el és a sikeres vizsgát követően sem kell vagyonokat elkölteni a szükséges szerszámok beszerzésére, ami szintén hatalmas előny.

Elengedhetetlen az elektroműszerész képzés elvégzése

Az internet térhódításával olyan korba léptünk, ahol az információ csupán egy karnyújtásnyira van. Gyakorlatilag bármilyen tudásanyagot pár kattintással elérhetünk a világhálón és autodidakta módon elsajátíthatunk akár egész szakmákat is.

Nincs ez másképp egy műszerész esetében sem, ám feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint munkánk során veszélyes környezetben, gyakran áram alatt lévő berendezésekkel dolgozunk és a legkisebb hiba is súlyos következményekkel járhat. Ezért aztán az alapok otthoni elsajátítását követően feltétlenül szükséges egy elektroműszerész képzés elvégzése.

Itt megtanulhatjuk a szakma fortélyait, arról nem is szólva, hogy így papírt is kapunk tudásunkról, ez pedig a legtöbb munkáltatónál amúgy is elvárás. Ráadásul, ha van egy mentorunk, akkor jóval gyorsabban haladhatunk, mindemellett pedig a műszerész szakma is folyamatosan fejlődik, így pedig a meghatározó újdonságokról is időben értesülhetünk.

Egy műszerész nagyon sok mindenhez ért párhuzamosan

A 20 század végéig a szakemberek legfőbb feladata a javítás, illetve a különféle specifikus áramkörök elkészítése volt. A számítógépek elterjedésének köszönhetően egy műszerész ma már célszoftverek segítségével végzi a különféle mérések eredményeinek vizsgálatát, emellett pedig olyan eszközöket gyárt, amiket teljes mértékben számítógép irányít.

Jól látszik tehát, hogy akár már némi programozói tapasztalattal olyan komplex munkakörök tölthetők be műszerész végzettséggel, ami komoly életpályamodellt jelenthet. Elég ha csak azt vizsgáljuk, minden nagyobb cég esetében elengedhetetlen a minőségirányítás és a gyártásközi információk folyamatos elemzése, ehhez pedig egyéni igényekre szabott berendezések szükségesek.

Vitathatatlan tehát, hogy a műszerész egy rendkívül fontos fogaskerék még egy ilyen hatalmas gépezetben is. Természetesen akár egyéni vállalkozóként is kamatoztathatjuk tudásunkat, lévén a lakosság körében is óriási igény mutatkozik a javítási munkálatok iránt.

Induláshoz elegendő a villanyszerelő szerszámkészlet?

Egy új szakma megszerzése mindig hoz magával kétségeket és bizony kardinális kérdés, mekkora befektetést igényel a kezdeti időszak. Laikusként talán nem is nagyon látjuk, mi a legfőbb különbség a villanyszerelő és a műszerész közt, persze erre idővel pontosan rájövünk majd.

A jó hír, hogy egyáltalán nincs szükség több eszközre az utóbbi hivatás gyakorlása közben sem, ám némi eltérés azért tapasztalható. Egy minőségi villanyszerelő szerszámkészlet kitűnő alapot jelent, még ha nem is feltétlen használjuk minden egyes darabját majd napi szinten.

Ezt kiegészítendő feltétlen be kell szereznünk kifejezetten műszerész csavarhúzókészletet, ahogy a forrasztópáka, illetve a speciális fogók is elengedhetetlenek. Ezek azonban nem jelentenek túl nagy kiadást, ráadásul strapabírók, így bátran tervezhetünk velük hosszú távra.

Bátran válasszunk a szerszámboltok kínálatából

Noha specifikus eszközökről van szó, szép számmal találhatunk olyan webáruházat, illetve fizikai üzletet, ahol ezeket beszerezhetjük. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy mi alapján döntsünk és számít-e egyáltalán a márka, vagy az ár.

Az igazság az, hogy mivel ezek nagyon finom, jellemzően a szokásosnál kisebb méretű kiegészítők, feltétlenül a szerszámboltok kínálatának tetejéről érdemes választanunk. Egyfelől azért, mert az alacsonyabb kvalitású eszközök jóval kevésbé bírják a terhelést, ám legalább ilyen fontos, hogy műszerész szakemberként ragaszkodni fogunk a saját szerszámainkhoz, így felettébb kellemetlen, ha azok idő előtt tönkremennek.

A legbölcsebb, amit tehetünk, hogy inkább nívós modelleket vásárolunk, de azokból kevesebbet, így ugyanis biztosak lehetünk benne, miszerint nem hagy majd cserben egyik alkalmatosság sem.