Multifunkciós gép, a barkácskirály

multifunkciós gép

A multifunkciós gép olyan a gépek között,mint az ezermester a mesteremberek között. Mindent tud, de semmit sem igazán.

Ez persze nagyon sarkított hasonlat, hisz a multifunkciós gépeknek hatalmas haszna van, nem helyettesíthetnek azonban speciális feladatokra ipari céllal gyártott gépeket. De nem is kell nekik!

Sokoldalú, egyszerű, és mindig kéznél van. Pont ezért szeretünk egy multifunkciós gépet és egy ezermester férjet is.

A multifunkciós gép jellemzői

multifunkciós gép

A barkácsműhelyben mindenképp kiemelt helyet kap egy multifunkciós gép, de a különféle igényesebb, és főként pontosabb munkákhoz mesteremberek is előszeretettel használják.

A multifunkciós gép sok más gépet, eszközt, szerszámot kivált, ezzel együtt pedig egy mester is jó néhány koffernyi tehertől szabadul meg.

Hogy csupán alapdolgokat lehet egy ilyen géppel elvégezni, az nem igaz. A nagy, ipari jellegű munkákhoz valóban nem megfelelő, finom precíziós munkáknál viszont verhetetlen, nagyon is pontos és megbízható szerszám.

Egy multifunkciós gép legfontosabb jellemzője, hogy van egy kompakt gépünk, amely egy befogótengelyben végződik. A meghajtómotorra merőleges befogótengelyhez csatlakoztathatjuk a különböző munkavégzéshez szükséges tartozékokat.

Ezek a gépek a befogott szerszámokat nem forgatják, hanem magas rezgésszámmal oszcillálva mozgatják. Tehát a tartozék rezeg, azt viszont iszonyú sebességgel. Ennek köszönhetően a multifunkciós gép különböző tartozékai könnyedén elfűrészelik, lecsiszolják, levágják az eléjük kerülő munkadarabot.

A gyártó felel a minőségért

multifunkciós gép

Egyre több neves gyártó hoz forgalomba multifunkciós gépeket, az éllovasok a Bosch, a Dremel, az Einhell, a Fein, a Ferm, a Skil, a Makita.

A fent említett gyártók amúgy is élen járnak a különböző professzionális és hobbi kategóriás gépek gyártásában. Nem mellékes megjegyezni, ugyanezen kategóriák a multifunkciós gépek esetében is fennállnak.

Megjelentek természetesen az alig ismert márkajelzésű gépek is, amelyekkel nem árt óvatosnak lenni. Mind az alapgép, mind a tartozékok hagyhatnak maguk után kívánnivalót. Mindez azonban nem törvényszerű.

Ha az elején a multifunkciós gépek teljesítményének korlátoltságáról esett is néhány szó, ez azonnal visszavonható az ipari igényeket kielégítő AEG multifunkciós gép esetében. A speciális, cserélhető fejadapteres gép erényei a valóban folyamatosan végzett, és különféle funkciójú ipari munkáknál mutatkoznak meg leginkább.

A multifunkciós gép és a tartozékszerszámok

multifunkciós gép

Szögbe állítható szerszámfelfogási megoldás, a célszerszámok bő választéka, a porelszívó tartozék, csak néhány, amire nem árt nagyobb figyelmet fordítani multifunkciós gép választásakor.

A szerszámok gyártmányonként eltérőek, így valószínűleg nem használhatók más gyártmányú gépeken. Általában az alaptartozékok csak alapvető feladatokra alkalmasak, a márkásabb gépekhez azonban az alapkészletnél bővebb gyári szerszámkínálatból lehet válogatni.

Márkás gépek esetében más, a fentieknél is fontosabb előnyökkel szembesülünk, mint pl. az anyagféleségekhez igazítható, szabályozható fordulat-, illetve rezgésszám, ami jelentős előny az állandó fordulattal működő multifunkciós gépekkel szemben.