Mit rejt egy ács szegtáska?

ács szegtáska

Minden szakembernek megkönnyítheti a munkáját, ha kiváló alapanyagokkal és felszereléssel dolgozhat. A hatékonyságot és a munka minőségét nagyban javítja, ha nem kell minden apró szerszámért elhagyni az „állást”, hanem megtalálható minden kézzelfogható távolságban.

Egy megfelelő ács szegtáska rendkívül sok dolgot rejthet, amire csak viselőjének szüksége lehet a munka közben. Fontos lehet az is, hogy miből készül, textil vagy bőr szegtáska, de inkább a belseje érdekes egy szakember számára. Mutatjuk melyek azok az eszközök, amelyeknek helyük van bennük a minőségi munkavégzés miatt.

Ácskalapács

Ma már valószínű nagyon kevés háztartásból hiányzik legalább egy fajta kalapács, amit ne használnánk egy-egy kisebb barkácsolás vagy javítás kapcsán. Sőt elég nagy az esély rá, hogy már nincs is olyan, hogy valakinek ne lenne. A kalapács is egy olyan szerszám, amiből több fajta létezik, annak megfelelően, hogy milyen feladatra szeretnénk használni.

De mégis melyik az a feladat, ami azonnal eszünkbe juthat a kalapács kapcsán? Hát persze, hogy a szegek beütése valamilyen felületbe. Ezért sem meglepő, hogy a legismertebb típus a kalapácsok közül az ácskalapács, amit az ács szegtáska tartalmaz is.

Fogó

Viszonylag ritkán van rá szükség, de annál jobban jön, amikor egy rossz helyre tűzött szeg, vagy egyéb pontatlanság miatt korrekciót kell végezni. Kis átmérőjű szegecsek, szegek kihúzásában tud nekünk segíteni, esetleg a tűzőkapcsok kivételénél is ezt a szerszámot használjuk.

Csapózsinór

Az ács szegtáska egyik leginkább hasznos és használt eszköze a mindennapok során. Méréseknél, vonalazásoknál és fűrészelések előkészítésénél alkalmazzuk, elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy a szakember precízen és praktikusan dolgozzon. Ácsok, kőművesek és belsőépítők alapvető szerszáma, akár földön, falon és mennyezeten is előszeretettel használják

Derékszög

Szintén egy sokoldalú tárgy, a szögek mérésére, másolására, a különböző vágási formák felrajzolásában is segítségünkre lehet. A derékszögek különböző nagyságban és kivitelben készülnek. Amennyiben szeretnénk leellenőrizni, hogy két felület egymással vajon 90 fokot zár-e be, akkor a derékszög hosszabb szárát a bázisfelületre illesztve csúsztatjuk, amíg az ellenőrizendő felületben meg nem akad. Érdemes sima felületeken mérni, különben a kisebb kitüremkedések is „becsaphatják” a mérő személyt.

szegtáska

Colstok

A rövid távokon való mérésnél vagy jelölésnél könnyebben alkalmazható mérőeszköz, mint a mérőszalag. Utóbbi rögzíteni kell, különben elmozdulhat, eldőlhet, előbbit viszont egy stabil helyzetbe helyezve biztosak lehetünk abban, hogy úgy is marad.

Egyensúlyát megőrzi, így nem foglalja le állandóan a figyelmünket és az egyik kezünket. Akkorára hajtogatjuk ki, amekkorára várhatóan szükségünk lesz, és egyszerűen leszünk képesek mozgatni is, ami még egy előny a „vetélytársával” szemben.

Vízmérték

A vízmértéket függőleges és vízszintes irányok ellenőrzésére használjuk. Nagyobb távolságra lévő falak vagy zsaluzatok ellenőrzésére egy 6-8 cm széles, pontosan párhuzamos élű deszkát, azaz szintezőlécet használunk.

Mérőszalag

Nagy távolságok mérésére használjuk, a végén található karom segítségével rögzíthetjük, így egyfajta stabilitást is elérhetünk, főleg, ha a szélesebb szalagok közül választottunk.

Ácsceruza

Egy valamire való ács szegtáska legalább 2 ceruzát tartalmaz, hiszen elég kellemetlen, ha kicsúszik a kézből és emiatt le kell mászni a létráról. Akár tompulhat vagy ki is törhet a hegye, ilyenkor biztosan jól jön a másik ceruza. Érdemes egy hegyezőt is beszerezni, hiszen, ha sok vonalat húzunk, előbb-utóbb szükségünk lehet rá, még ha két vagy három ácsceruza van is a táskában.

Alkoholos filc

Minden olyan felületre, amire a grafit ceruza nem fog, jelölhetünk alkoholos filccel.

Acél beütő

Egy vékony hegyű, úgynevezett dorni-t is tegyünk a készletbe. Ha a szeg feje kilóg a síkból vagy pont addig ér, és ki kell faragjunk, vegyünk az anyagból akár láncfűrésszel, akár vésővel, az acélbeütővel képesek leszünk beljebb ütni a szeget fél, egy vagy 2 cm-el is. Így „hozzáférünk” az anyaghoz, amivel el tudjuk végezni a kívánt feladatot.

Ár

Régebben a cipészek és a bőrdíszművesek használták, viszont az ácsoknak is jól jöhet. Amikor minden jelölő eszközünk „cserbenhagyott” minket, elővehetjük az ács szegtáska mélyéből ezt a kis egyszerű szerszámot és véshetjük is az anyagba a jelöléseket. A másik praktikus előnye, hogy a mérőszalag vagy csapózsinór rögzítése során is számíthatunk rá.

Véső

Mélységek, magasságok módosítására használjuk lécek, fa-felületek esetében, illetve egyéb korrekcióknál, javításoknál is hasznos lehet.

Vannak szakemberek, akik jóval kevesebb szerszámot hordanak maguknál, pedig az ács szegtáska mérete miatt megtehetnék, hogy mindenre gondolnak. Ők inkább a segédmunkások segítségét veszik igénybe, tőlük várják az eszközöket. Akik azonban szeretik az önállóságot, illetve nem nagyobb csoportokban dolgoznak, kitűnő megoldást választanak egy kialakításban és praktikusságban megfelelő ács szegtáskával.