Mire figyeljünk a felszerelt szerszámos kocsi vásárlásakor?

szerszámos kocsi

A szerszámos kocsi kitűnő tárolóeszköznek számít otthon, a műhelyben és még számos munkaterületen. Ennek megfelelően, érdemes kiválasztani az ideális változatot, hogy hol és miként szeretnénk használni.

Mert meglehet, hogy időközben kialakítottunk egy nagyobb gyűjteményt a különféle csőkulcsokból, csavarhúzókból, fúrószárakból, csupán a tárolása ezeknek nem volt megoldva. Szerszámkocsi üresen is vásárolható, de a felszerelt változatok még izgalmasabbnak számítanak a tartalmukat illetően.

„Rend a lelke mindennek“

Főleg a műhelyben, hiszen nincs annál bosszantóbb, amikor nem találjuk azt a fránya 10-es kulcsot, vagy a megfelelő fúrószárat, de gyakran elkallódhat a szúrófűrészlap is, amit annyira keresünk. A szerszámkocsi rekeszekre osztott fiókjaiban minden kategorizálva elrendezhető. Egy méretes darab munkaasztalként, satupadként is használható, hiszen ez jelenti a műhely szívét, magát a központot. Egyetlen hátránya a súlya, hiszen megtöltve igen nehézzé válik.

De miért kéne ezzel foglalkozni? Azért, mert a legtöbb változat kerekeken gördül, nem egy fix darab. Ez a mobilis kivitelezés rendkívül előnyös, hogyha gyorsan nagyobb térre van szükségünk az adott helyiségben. Nincs más dolgunk, mint felengedni a fékeket és a fal mellé gördíteni a szárszámos kocsit.

Hogyha nem szeretnénk sérvet kapni, az esetenként 80-100 kg-os szerszámkocsik tologatásától, akkor a megoldást egy könnyű asztal jelenti, ami alá betolhatjuk a csavartartó – szerszámos ládát. Mozgathatóság szempontjából ez praktikusabbnak számít.

Miért éri meg egy felszerelt szerszámos kocsi beszerzése?

Az árak láttán nem csoda, hogyha kikerekedik a szemünk, mert 100 ezer alatt nem igazán ússzuk meg, de a milliós árkategória sem ritka, hogyha a szerszámos kocsi felszerelve kerül a helyére. Igaz, hogy ez utóbbi inkább a speciális szakműhelyekben használatos. Otthon egyébként sem használnánk ki teljes mértékben a tartalmát. Önmagában annyira nem drága.

szerszámkocsi

Ami megdobja az árat, az értelemszerűen a tartalma. Bőven találunk üres szerszámkocsikat kitűnő minőségben, például az Einhell-től 100 ezer Ft alatt.

Ha egy másik neves gyártó termékét vesszük górcső alá, akkor keresgélhetünk a japán Yato háza táján. A cég híres arról, hogy kitűnő kéziszerszámokat gyárt. Ezeknek a használata gyakorlatilag egy életre szól. Már 100-150 ezer Ft között találhatunk vadonatúj felszerelt szerszámos kocsit a Yato-tól. Rendelés előtt természetesen vegyük szépen sorba, hogy mit tartalmaznak a fiókok.

Hogyha ezeknek az eszközöknek, kulcskészleteknek stb, egyenként összeadjuk az árát, akkor minden bizonnyal egy sokkal nagyobb összeget fogunk kapni. Tehát itt van a kutya elásva. Ránézésre nagy kiadásnak tűnik, viszont egyszerre rengeteg eszközt kapunk kézhez és így nem kell minden alkalommal a barkácsboltba rohangálni, hogyha sürgősen szükségünk lesz egy papagájfogóra. A szomszédot sem kell zargatnunk a csőkulcsért, mert az is kéznél lesz, amikor váratlanul elreped a vízvezeték.

Az alternatív megoldások félmegoldások

Mert az üres festékesdoboztól elkezdve, a félbevágott pillepalackon keresztül, a különféle tasakokig csak a fantáziánk és a kreativitásunk szabhat határt annak, hogy mit használunk tárolóeszközként a műhelyben. Ami elsőre praktikusnak tűnhet, abból utólag úgyis egy nagy káosz kerekedik. Az egyik dobozt besüllyesztjük abba a sarokba, a másikat erre a polcra és másnap már azt sem tudjuk, hogy mit hol keressünk. A fiókokra és rekeszekre osztott szerszámos kocsi, a legkisebb alkatrészektől kezdve a szerszámgépekig, mindennek helyet kínál.

Szerszámos kocsi a szerszámgépek védelmében

Ezek az eszközök, amelyek mellesleg nem olcsók, nemcsak munka közben vannak kitéve a különféle megpróbáltatásoknak, hanem a helytelen tárolás is csökkentheti az élettartamukat. A nedves környezet, a párás levegő, a por mind-mind közrejátszhat abban, hogy a sarokcsiszoló vagy a csavarozógép idő előtt elhasználódik. A szerszámos kocsi nagyobb tereibe pormentesen beférnek a szerszámgépek is.

gurulós szerszámos kocsi

Értelemszerűen az adott modell kiválasztása során ezt is fontos figyelembe venni, mint meghatározó tényezőt. Ami még fontos lehet, azok a fiókok teherbírása. Már eleve strapabíróra vannak tervezve, ezért nagyobb súly alatt is szépen gördülnek, viszont érdemes betartani a gyártó által megadott határértéket. Mert ha elkezd nehezen járni, beragadni, akkor a szerszámos kocsi veszít a varázsából, így romlik a felhasználói élmény.

Érdemes használtan venni?

A kérdésre a válasz, hogy csak úgy, mint minden más használati tárgyat. Tehát mindenképp érdemes meggyőződni személyesen az állapotáról. Örülhetünk, hogy jól választottunk, hogyha a termék nincs behorpadva, nem rozsdás, jól működnek a fiókok, nincs kitörve, illetve gördül minden kereke. Látatlanba felszerelt szerszámos kocsit venni még rizikósabb.

Az eladó aligha tünteti fel a hirdetésben az összes tartozékot, ezért azoknak az eredete, állapota és minősége kétséges. Ez pedig jelentősen befolyásolja a termék valódi értékét, amit hirdetés alapján szinte lehetetlen reálisan megbecsülni. Ha ragaszkodunk használt változathoz, akkor vegyük szemügyre személyesen.