Minden, amit a véső fúró kapcsán tudni érdemes

Minden, amit a véső fúró kapcsán tudni érdemes

Akik gyakorta végeznek különféle asztalos munkákat, azoknak egy idő után biztosan elengedhetetlenné válik a véső fúró használata. Szögletes kialakítású furatokat ugyanis csak így tudunk létrehozni, ám az igazság az, hogy még ezzel a módszerrel sem nevezhető kifejezetten egyszerűnek, nem véletlenül nem találkozhatunk ilyen megoldásokkal gyakran. De mit is takar egész pontosan a véső fúró és mire kell nagyon odafigyelnünk a gép vásárlása, illetve alkalmazása során?

Nos, magát a forma kialakítását egy tokozás végzi, hiszen a fúrószárak, legyenek azok bármilyen alakúak és kialakításúak is, végül mindig tökéletesen szabályos kör lyukat vágnak. A tokozás ellenben már lehet négyzetes, hiszen a véső fúró szára ebben található meg. Mivel a vésést az előbbi végzi, így elsőre meglehetősen szokatlan módon ennek élességéről nekünk kell gondoskodnunk, méghozzá nagy gyakorisággal. A tokozás élezésére természetesen létezik speciális szerszám, ez egy kúpos csiszoló, ami a véső fúró mellé alapból jár, illetve ha nem, akkor feltétlenül vásároljunk egyet.

A négyszögletes fúró titka az élesség

Tudniillik garantáltan csalódás lesz a vége, ha tompa kiegészítőkkel dolgozunk. Noha aránylag kevésbé elterjedt szerszámnak tekinthető a véső fúró (ennek több oka is van, a későbbiekben kitérünk rá), maga a működési elv nem túlságosan bonyolult. A folyamat ugyanis mindössze két fő lépésből tevődik össze. A négyszögletes fúró ugyebár áll a tokból, illetve a benne lévő szárból, ami jellemzően egy gerendafúró, amit meteorfúróként is ismerhetünk.

A lyuk kialakítását ez utóbbi végzi, mondhatni teljesen hagyományos módon. Ezt követően pedig az erőkar segítségével – kézileg – levéssük a szögletes formát, azaz eltávolítjuk a maradék anyagot. Már ebből is jól látszik, miszerint a véső fúró csak akkor láthatja el feladatát kifogástalan módon, ha mind a szár, mind pedig a tok pengeéles. Ehhez pedig rendszeresen ellenőrizni kell állapotukat és gyakorta meg is kell élezni mindkét kiegészítőt. További kellemetlenséget jelent, hogy a tokozás vonatkozásában erre kívülről és belülről egyaránt szükség lesz.

Mire figyeljünk a véső fúró kiválasztásánál?

Míg évekkel, évtizedekkel ezelőtt még csak néhány, speciális gép létezett, ami ezt a feladatot el tudta látni, addig ma már sokkal nagyobb a választék. Az állványos véső fúró mellett akár akkumulátoros, kézi masinákra való kiegészítőt is vásárolhatunk, így aztán felmerül a kérdés, vajon mivel is járunk a legjobban. Elsősorban persze a céljainkat kell alaposan végig gondolunk, hiszen ha valóban csak hobbicéllal használjuk majd az eszközt, akkor aligha érdemes vagyonokat kiadni érte. Ugyancsak nagy hangsúlyt kell fektetni a fúrószár kiválasztására is.

Azt is vegyük figyelembe, miszerint egy komolyabb kialakítású modell jelentős bekerülési költséggel bír, arról nem is beszélve, hogy az igazán minőségi anyagokból készült véső fúró tokozás több tízezres tételt jelent. Ennél is fontosabb azonban az, hogy átlássuk, mi kell ahhoz, hogy egy ilyen készülék megfelelően tudjon üzemelni. Ez pedig nem más, mint az erőkar. Kardinális kérdést jelent ugyanis, hogy a kör alakú furatból visszamaradt szélek eltávolítása nem gépi, hanem kézi erővel történik. Nagyobb átmérő és mélység esetében ez csak akkor lehetséges, ha komoly erőkar áll a rendelkezésünkre, amin keresztül komoly nyomás fejthető ki. Ha ez nincs meg, akkor szinte biztosan nem járunk sikerrel. Ez tehát egy olyan tényező, amire véső fúró vásárlásakor nagyon oda kell figyelnünk.

Gyakorta a kúpos fúró jelentheti a megoldást

Amikor finom munkálatokra van szükség, akkor a sorja komoly problémát jelenthet. Akár vékony fém-, vagy falemezről van szó, a kúpos fúró alkalmazása megkerülhetetlen. Ez a speciálisan kiképzett fej fokozatosan képes állítani a furatméretet, noha természetesen szögletes forma ezzel sem alakítható ki, arra kizárólag a véső fúró képes. Minden olyan anyagnál azonban, ahol kardinális kérdést jelent a pontosság és a repedések elkerülése – gondoljunk csak a műanyag csövekre például -, ott ez a módozat jelenti a legoptimálisabb alternatívát. Tartsuk észben azt is, hogy a lépcsős fúrófej kiválóan alkalmas a korábban elrontott furatok javítására is.