Rend a lelke mindennek – Lomtalanítás

Rend a lelke mindennek – Lomtalanítás

Jó lesz az még valamire… Sokunkban megszületik ez a gondolat, amikor a rég nem használt dolgokat igyekszünk elrejteni a sufni vagy a garázs mélyén. De ekkor még egyáltalán nem gondolunk arra, hogy igazából ilyenkor fektetjük le a lomtalanítás alapkövét. Amikor is megpróbálunk minden zegzugot teletömni a felesleges cuccainkkal, annak reményében, hogy hamarosan vagy a nem túl távoli jövőben még hasznát vehetjük ennek-annak.

A lomtalanítás felszabadító percei

Egyszer viszont elérkezik a perc, amikor már teljesen betelik az a bizonyos pohár és nincs több hely annak a rengeteg lomnak. Tele az erkély, a padlás, a pince, a kerti tároló. Az embernek lehetne akármennyi tárhelye, képes lenne a végtelenségig halmozni a felesleges javakat. Minél tovább halogatjuk a szelektálást, annál nehezebb lesz megválni azoktól a dolgoktól, amik már csak arra jók, hogy a helyet foglalják. A helyhiány és a szűkös tér viszont egyhamar nyomasztó érzetet okoz. Erre még rátesz az is, ha a sok kacat között nem találjuk meg a valóban fontos és napi szinten használt eszközeinket. Nincs mese, lomtalanítani kell. De hogyan?

Erre több opció is létezik. Megpróbálhatjuk pénzzé váltani a megunt dolgainkat úgy, hogy meghirdetjük azokat eladásra. Ami valakinek szemét, az lehet másnak érték. Ez a bútorok és egyéb használati tárgyak esetében általában beválik és hamar túladhatunk a régi ruhásszekrényen, asztalon stb. Oda is ajándékozhatunk ezt-azt az ismerőseinknek, vagy a rászorulóknak. Számos olyan intézmény működik, amelyik szívesen elszállítja a felajánlott dolgokat, ezért nekünk csak a válogatással kell foglalkoznunk, a szállítással már nem.

Lomtalanítás profik révén

Szolgáltatásként is igénybe vehető a lomtalanítás, ami így sokkal egyszerűbb és profibb módon történik. De miből áll ez az egész dolog? És ki tudná jobban elvégezni a lomok eltakarítását, mint mi magunk?

A nagyobb tárgyak esetében nem várt kellemetlenségekbe ütközhetünk. Egyedül ne próbáljuk meg lecipelni az emeletről a régi hűtőt vagy az ütött kopott ebédlő asztalt. Nem egy veszélytelen feladat. Ha segítséget hívunk, akkor is fennáll az esélye annak, hogy leverjük a vakolatot, megkarcoljuk a falat vagy felborítunk valami törékeny dolgot, ami épp az utunkban van. 

Egy profi költöztető cégnek gyerekjáték a lomtalanítás. Fontosak a referenciák, hiszen egy korrekt cég munkatársai először felmérik a terepet. Kellemetlen, ha egy versenyzongora elszállításához nem a megfelelő jármű érkezik a helyszínre. A terepszemle a parkolási lehetőség miatt is lényeges. Az igényes lomtalanítás nem jár nagy zajjal és a kellő alaposság mellett kerül kivitelezésre. Ügyfélként csak élveznünk kell a felszabadult helyet, ami új lehetőségeket kínál a továbbiakban.

Az is érthető, hogy sokan nem bíznak ezekben a cégekben, mert számos sztori kering a hanyagul kivitelezett költöztetésekről, az ezek során történt károkozásról, vagy hogy egész egyszerűen nem voltak hajlandóak elszállítani bizonyos lomokat, mivel akkor először szembesültek a dolgokkal a terepszemle hiányából fakadóan.

Fontos, hogy ne mi magunk próbáljunk megszabadulni illegális módon a kacatoktól. Bízzuk inkább a profikra!