LED izzó E27 – egy hagyományosan takarékos megoldás

LED izzó E27 – egy hagyományosan takarékos megoldás

A világítástechnika területén a hagyományosnak mondható izzókat szép lassan teljesen leváltja majd a LED technológia, hiszen az egyébként is jobb működési paraméterek mellett az energiatakarékosság szempontjából is többet adnak.

A fényváltás küszöbén

A technológia egészével egyetemben a világításhoz kapcsolódó műszaki megoldások is rengeteget fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Bár az első sikeresnek mondható villanykörte feltalálása és szabadalmaztatása már a 19. század végén megtörtént, széleskörű elterjedésére még várni kellett. Így tehát valóban hosszú utat tettünk meg az olajlámpák és gyertyák korszakától a ma kapható modern, sokoldalú és takarékos LED fényforrások elterjedéséig.

Bár sok helyen még ma is a tradicionálisabb, volfrámszálas fényforrásokat alkalmazzák, egyre többen látják be az, hogy a LED izzókra fordított plusz összeg hosszabb távon mindenképpen kifizetődik, hiszen egy jóval tartósabb és energiatakarékosabb megoldásról beszélhetünk. A LED technológia térhódítása tehát abszolút nem véletlen, ha pedig világításról van szó, kezd az első számú megoldássá válni. A Világításcenter LED izzó E27 foglalattal ellátott kínálata is erre bizonyíték.

Megfejtés a kód mögött

A LED lényegében egy rövidítést takar, mely az angol Light Emitting Diode, vagyis fénykibocsátó dióda szavakból ered. Így tehát máris kiderítettük a legalapvetőbb különbséget, mely szerint a LED a volfrámszálas izzókhoz képest egy diódákkal működő, modernebb technológia. Ezáltal izzószál sem található benne, mely a tartósság szempontjából is jóval hatékonyabb. A LED izzó E27 verziója pedig az utóbbi időszak egyik slágerterméke lett.

Az E27 tulajdonképpen egy menet típust jelöl, tehát a LED izzó alsó, csavaros részét, mellyel az a lámpatestbe csatlakoztatható. Ez a fajta foglalat lényegében abszolút tradicionálisnak mondható, hiszen az egyik legelterjedtebb és legrégebb óta használatos foglaltnak tekinthető. A LED izzó E27 menetes verziói így egy jól ismert megoldást ültetnek át a modern kori világítástechnika világába, mindezt páratlan sikerrel.

Előnyös megoldás mindenkinek

A LED izzó E27 foglalattal lényegében azt teszi lehetővé, hogy a korábban felszerelt, hagyományos lámpatestek is probléma nélkül képesek legyenek befogadni a modern világítási megoldásokat. A LED technológia pedig számos olyan gyakorlati előnnyel bír, mely lényegében bárki számára hasznos lehet. A már említett tartósság az egyik legfontosabb, hiszen ezek az izzók a hagyományos megoldások élettartamának akár többszörösét kínálják.

Bár a LED izzó E27 verziója egy tradicionális megoldást gondol tovább, működésük hatásfoka szintén sokkal nagyobb, mint volfrámszálas társainak. A nagyobb teljesítmény ugyanakkor költséghatékonyabb működéssel is együtt jár, hiszen a LED izzók közel sem fogyasztanak annyi áramot, mint a kevésbé fejlett izzók. Legyen az tehát egy egyszerű mennyezeti vagy fali lámpa, vagy valamilyen speciálisabb világítótest, a LED izzó E27 típusa szinte mindenre megoldást kínál.