Több szempontból is hasznos egy igazi szerszámkészlet gyerekeknek

Több szempontból is hasznos egy igazi szerszámkészlet gyerekeknek

Szülőként eleinte talán bele sem gondolunk, ám egy igazi szerszámkészlet gyerekeknek bizony hatalmas segítséget jelenthet abban, hogy idejekorán megismertessük a kicsiket a legalapvetőbb barkácsolási feladatokkal. Természetesen minden gyerkőc más és más, vannak, akik sokkal jobban érdeklődnek a bütykölés iránt, szeretnek fúrni faragnak és egész álló nap elvannak a lábunk mellett, miközben ténykedünk. Számukra valódi örömet okoz, ha van otthon egy igazi szerszámkészlet gyerekeknek, hiszen ezzel bátran dolgozhatnak, különösebb megkötések nélkül.

Míg azonban a kicsiknek ez valódi felüdülés, addig nekünk, szülőknek egy hatalmas kihívás is egyben, hiszen nekünk kell meghatározni mit is tartalmazhat a garnitúra és persze legalább ennyire fontos az is, hogy átadjuk a legfőbb biztonsági tudnivalókat. Ugyanakkor egy kellő körültekintéssel összeállított igazi szerszámkészlet gyerekeknek számtalan pozitív hatással bír hosszú távon, így feltétlenül megéri rászánni az időnket a tervezésre.

Meddig elégségesek a gyerek szerszámok?

Ugyan ma már a játékboltok polcai valósággal roskadoznak a különféle, műanyagból készült kézi szerszámok, imitált gépek alatt, ezek csak ideig-óráig elégítik ki a gyerkőcök kíváncsiságát. A gyerek szerszámok ugyanis – kevés kivételtől eltekintve – valóban csak játékok és semmiféle hasznos tevékenység végzésére nem alkalmasak. 2-3 éves korban ez még aligha okoz problémát, ám az óvodás kort elérve ez gyakorta hirtelen megváltozik.

Ekkortól már égető szükség lehet a valóban funkcionális kiegészítők iránt, mint amilyen például az igazi szerszámkészlet gyerekeknek is. Ami itt a legfőbb kihívást okozza, az az időzítés. Azt ugyanis kizárólag mi tudhatjuk, mikor érkezett el a pillanat, amikor az igazi szerszámkészlet gyerekeknek már nem rejt magában különösebb veszélyeket, hanem épp ellenkezőleg, a tanulás eszközévé válhat. Ha túl korán szerezzük be a kiegészítőket, akkor egy folyamatos aggódás kíséri majd a használatát, ezért ezt érdemes elkerülnünk.

Létezik egyáltalán szerszámos láda gyerekeknek?

Noha a készen vásárolt dolgokkal általában rengeteg időt meg lehet takarítani, ez esetben egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a célravezető megoldás. Egyfelől amint elkezdünk keresgélni, gyorsan rádöbbenünk majd, hogy nem igazán létezik olyan szerszámos láda gyerekeknek, amely ne műanyag játékokkal lenne teletömve.

A legoptimálisabb alternatívát tehát az jelenti, hogy mi magunk állítjuk össze, mit is tartalmazzon az igazi szerszámkészlet gyerekeknek. Mielőtt azonban ebbe belekezdenénk, kötelező lefektetnünk az alapvető – biztonsági – szabályokat. Az egyik ilyen, hogy a kiegészítőket a gyerkőc csak és kizárólag felügyelet mellett használhatja. Mindig felelősségteljesen alkalmazza azokat, rohangálni szigorúan tilos. Emellett ügyelni kell a rendre is, tehát az eszközöket minden esetben a helyükre kell visszapakolni. Ezeket az előírásokat felügyelnünk kell majd, hiszen csak így garantálható, hogy az igazi szerszámkészlet gyerekeknek ne jelentsen veszélyforrást.

Mit tartalmazzon az igazi szerszámkészlet gyerekeknek?

Ezzel pedig el is értünk a legnagyobb kihívást jelentő részhez, nevezetesen az alkalmatosságok összeválogatásának kérdésköréhez. Ennél a lépésnél ugyanis még egyszer át kell gondolnunk, mely darabok rejtik a legkevesebb kockázatot. Kalapácsból épp emiatt tanácsos gumifejjel rendelkező típust vennünk, ami pedig a csavarhúzót illeti, inkább egy jól zárható dobozban tárolt készlettel bővíthető az igazi szerszámkészlet gyerekeknek. Ezzel szemben egy vonalzó, vagy mérőszalag kapcsán már egyáltalán nem kell túl sokat agyalnunk, ahogy egy jó ácsceruza is elengedhetetlen.

Ezekkel már komolyabb feladatokat is rábízhatunk a kicsikre és ezzel biztosan nagy örömet okozunk majd. Ugyancsak kapható kisebb méretű szerszámtartó öv is, ezt is büszkén viseli majd a gyerkőc és bátran beszerezhetünk csavarkulcsokat is. Úgyszintén remek választás lehet – egy kisebb teljesítményű – akkumulátoros csavarbehajtó, némi odafigyeléssel ugyanis ez kifejezetten nem balesetveszélyes. Jól látszik tehát, miszerint az igazi szerszámkészlet gyerekeknek nem kell, hogy pár kiegészítőre korlátozódjon, hiszen a lehetőségeink tárháza igen széles.

A következő lépcsőfok: egy szerszámos asztal gyerekeknek

Miután a gyermek kellőképp megbarátkozott a különböző alkalmatosságokkal és már magabiztosan kezeli mindegyiket, bátran kialakíthatunk neki egy külön részt a garázsban, műhelyben. Ráadásul egy saját szerszámos asztal gyerekeknek szinte bármiből kialakítható, hiszen azon túl, hogy kellő stabilitással kell rendelkezzen, más elvárás nem nagyon van. Akár egy régebbi, kisebb faasztal is tökéletesen megfelel erre a célra, a lényeg, hogy a gyermek felérje és kényelmesen tudjon rajta dolgozni.