Hogyan igazodjunk el a kárpitos szerszámok kínálatában?

kárpitos kellék

A bútorok manapság életünk szerves részét képezik és ahhoz, hogy tartósak, stílusosak legyenek, kiváló minőségű, modern anyagokra, alkatrészekre, segédeszközökre van szükség. Ezek nemcsak a jó minőségű bútorok előállítását segítik, hanem azt is, hogy a remek mesterek a távoli múlt antik darabjait is tökéletesen helyreállíthassák.

A kárpitozás aranykora

A reneszánsz kor óta igényli az emberiség a kényelmesebb, puha felületű ülő- és fekvőalkalmatosságot. Ekkor jött létre a kárpitozás igénye, ami természetesen feltételezte a kárpitos szerszámok kifejlesztését. A kéziszerszámok nagyon gyors ütemben váltak egyre elterjedtebbé. A bútorkárpitos szakma ezzel párhuzamosan egyre fejlettebb lett. Napjainkban már a kárpitos szerszámok egészen nagy számban állnak a munkavégzők rendelkezésére.

A kárpitozás napjainkban

Modern korunkban a bútorüzletekben minden fogyasztó megtalálhatja a kész bútorok nagy választékát. Egyesek inkább megrendelésre készíttetnek foteleket és díványokat, vagy úgy döntenek, hogy azokat saját kezűleg hozzák létre. Ezért manapság nemcsak a tervezők által készített garnitúrákra van igény, hanem különféle kárpitos szerszámokra és fogyóeszközökre is, amelyek a bútorok összeszerelését szolgálják. Ezek a barkácsolási tervek megvalósításának fő elemei. A kiváló minőségű tűzőgépek, fogók és egyéb eszközök nélkül ugyanis nem lehet tartós, exkluzív megjelenésű kanapékat előállítani.

bútor kárpit

Mikor érdemes restaurálni a kárpitozott bútorokat?

Sokszor a már újnak semmiképp sem nevezhető bútorainkat elnézve, gyakran elgondolkodunk azon, miként lehetne visszaadni a korábbi megjelenésüket. Az évek és a mindennapos használat során ugyanis a szövetkárpitok hajlamosak kisúrlódni, elhalványulni, megnyúlni és elszakadni is. Ha a kárpit elhasználódott és elveszítette az eredeti megjelenését, szennyeződés vagy kopás alakult ki rajta, esetleg szükség van a meglazult elemek megerősítésére, akkor a megfelelő kárpitos szerszámok segítségével és egy aprócska barkács-hajlammal könnyen megoldhatjuk ezeket a problémákat magunk is.

Eszközök, amelyek nélkül nem boldogulhatunk

A megfelelő kellék kiválasztása, a hatalmas kínálat következtében, kellő körültekintést igényel. Alapdolog a bontást elősegítő szeghúzó és fogó. Ezekből többféle nagyságú és teherbírású darab készül, így ajánlatos többfélére koncentrálni. Nem szabad elfeledkezni a tűzőgép megvásárlásáról sem, ami talán a kárpitozás legfontosabb eszköze. Ezt a háztartási cikkeket értékesítő áruházakban vásárolhatjuk meg. Szinte bármelyiket levehetjük a polcról és nem kell feltétlenül a legdrágábbat választanunk.

varrógép

Kapcsokra is szükség lesz a tűzőgéphez. Ebből érdemes többet elraktározni, ha esetleg elfogyna, akkor ne kelljen félbeszakítani a munkánkat és néhány kapocsért elrohanni egy barkácsáruházba. A varrási feladathoz varrógépre is szükségünk lehet. Ehhez jön még a fogó, a villáskulcs és a lapos csavarhúzó, valamint az olló, a szövet és a hab vágásához.

Mire van szükség a kárpitozott bútorok karbantartásához?

A bontást követően, újra össze kell rakni a bútort. Érdemes a régi szivacsot az eltávolítás után kidobni és újat beépíteni, a nagyobb fokú tartósság elérése érdekében. A kárpitos szerszámok közül a szegek beveréséhez szükség lesz egy könnyű, kisebb méretű kalapácsra.

A kapocs kiszedő és a szeghúzó hasonló funkciót tölt be az előmunkálatok során. A hevederfeszítő is jó szolgálatot tesz az alappárna tartószerkezetének elkészítésekor. Az alappárnázás előkészítő kelléke a haarzieher, ami lehetővé teszi az anyagok rögzítés előtti stabilizálását.

Különféle méretű, vastagságú és hegyű lehet ez az alkalmatosság. Végül, az új kárpit beépítéséhez többféle tű is kell. Fontos funkciót töltenek be a befejezési fázisban a kárpitos szerszámok között a görbe és egyenes, valamint a speciális stecker tűk.

Ami a szövetet illeti, választhatunk kedvünkre való textúrát és színt, de jobb, ha a magasabb minőségű szövetkategória mellett tesszük le a voksunkat, ami biztonságosabb és tartósabb lesz. Természetesen a szövetnek sűrű szövésűnek és könnyen tisztíthatónak kell lennie. Vásárolhatunk különböző anyagokat és kombinálhatjuk a részeket, sőt, akár bőrt is használhatunk a kárpitozáshoz. Minden a saját ízlésünktől és természetesen a költségvetésünktől függ.

Néhány tipp a kezdőknek

Ha nincs elegendő tapasztalatunk a kárpitozásban, de szeretnénk elsajátítani ezt a mesterséget, akkor először meg kell próbáljunk egy kisebb méretű bútort, például egy puffot vagy széket áthúzni. A széknél először meg kell erősíteni a teljes szerkezetet, amihez a kárpitos szerszámok közül használhatjuk a kalapácsot és a fémsarkokat. Ezután el kell távolítani a szék támláját és le kell venni róla a kárpitot. Annak érdekében, hogy ne tévedjünk a méretben és formában, a régi kárpitot mintaként is alkalmazhatjuk az új anyag kivágásánál.

A modern kárpitos szerszámokkal készített bútorok nemcsak esztétikai örömet okoznak, hanem praktikusak is. A frissen felújított bútorok új színben csillognak a belső térben és akár generációkon át kiszolgálhatnak bennünket.