Hatékonyabb rendszer áramláskapcsolóval

Hatékonyabb rendszer áramláskapcsolóval

A szivattyúk a működési elvüket figyelembe véve egyszerű, de annál nagyszerűbb szerkezetek. A kérdés mindig is az volt a feltalálásuk óta, hogy miként lehetne ezeket még hatékonyabbá varázsolni. A számos tartozék és kiegészítő közül többek között az áramláskapcsoló is a hatékonyságért felel. Aki nem jártas ebben a témában, annál előfordul, hogy összekeveri az áramláskapcsolót a nyomáskapcsolóval. Valóban hasonló feladatot látnak el, mivel mindkettőt a szivattyú megfelelő vezérlése érdekében alkották meg.

Mire szolgál az áramláskapcsoló?

Belegondoltunk már abba, hogy amikor kinyitjuk a csapot, akkor az miért kezd el folyni? Természetesen ebben az esetben tekintsünk el a központi vízhálózat révén biztosított vízellátástól. Most egy olyan rendszert képzeljünk el, aminek a működését egy szivattyú biztosítja. Mégis honnan tudja a szivattyú, hogy be kell kapcsoljon, amikor vízvétel történik? Nyilván szüksége van egy jelre, amit egy érzékelőnek kell továbbítania. Ez az érzékelő vagy műszer, nem más, mint az áramláskapcsoló. Érzékeli, amikor vízkivétel történik, és lekapcsolja a szivattyút, amikor elzárjuk a csapot.

A másik nagyon fontos dolog, ami miatt lényeges az áramláskapcsoló alkalmazása, az a szárazonfutás elleni védelem biztosítása, ami egyébként a szivattyú halálát is okozhatná. Érzékeli, ha lecsökken a vízvételi hely, pl. a kút vízszintje és ilyen esetben leállítja a szivattyút. Sőt, a modernebb változatok időzítővel vannak ellátva, ami előre beállítható, hogy mikor kezdje ismét kutatni a vizet, ugyanis egy bizonyos idő elteltével a kút üzemi vízszintje ismét helyreáll. Az áramláskapcsoló kiválasztása viszonylag egyszerű. Alapvetően két lényeges dolgot kell szem előtt tartani. Az egyik az, hogy milyen szivattyúhoz kívánjuk beszerezni, mivel a teljesítményét tekintve egyeznie kell a szivattyúval. Ezen kívül érdemes meggyőződni a típusáról, mert lehet turbinakerekes, forgókerekes, örvényáramos, ultrahangos, torlólapátos, elektromágneses, esetleg forgódugattyús, csavarorsós, fogaskerekes és végül, de nem utolsó sorban pedig oválkerekes.

Áramláskapcsoló vagy nyomáskapcsoló?

Nem mindegy, bár mind a kettő az automatizálásért felel. A nyomáskapcsoló viszont két beállított nyomásérték közötti szakaszon dolgozik. Ha csökken a nyomás, a szivattyú bekapcsol, ha helyreáll, akkor kikapcsolja azt. Továbbá kimondottan ellenálló a vízben található ásványi anyagokkal szemben, ezért az élettartama miatt nem kell aggódnunk. A szárazonfutás elleni védelem nem biztosítható, csak egy fordított nyomáskapcsoló beépítésével és több alkatrészre van szüksége a megfelelő működéshez, mint az áramláskapcsolónak.

Ez utóbbi esetében az alkatrészek java műanyagból készül, ezért ellenáll a korróziónak és a szárazonfutás elleni védelem alapból elérhetővé válik ahogy beszerelésre kerül az adott áramláskapcsoló. A beszerelése egyszerű, lévén egy kis műszerről van szó, aminek kevés a helyigénye. Ezeket az eszközöket érdemes hidrofortartállyal alkalmazni, mert így kiküszöbölhető az esetleges vízütés.