Mire ügyeljünk használt szerszámok vásárlásánál?

Mire ügyeljünk használt szerszámok vásárlásánál?

Bármilyen ház körüli munkát is kell elvégeznünk, legyen szó kisebb javításokról, vagy épp komplett felújításról, a megfelelő eszközök megléte minden esetben kardinális. Idővel aztán rádöbbenünk, miszerint ha mindent megvennénk, az tetemes kiadást jelentene, így felmerül a kérdés, vajon van-e komolyabb hátulütője a használt szerszámok megvásárlásának. Ez bizony nagy dilemma, hiszen az új az mégiscsak új, ám tanácsos a kézi kiegészítőket és a gépeket teljesen külön kezelni e tekintetben.

A használt szerszámok kapcsán ugyanis egészen más tényezőket ajánlott vizsgálni és persze az sem mindegy, pontosan milyen feladatokhoz keresünk épp kiegészítőket. A házi készlet összeállítása tehát körültekintést és türelmet igényel, tudniillik gyakorta megesik, hogy az igazán jó vételeket ki kell várnunk. De milyen esetekben is tehetjük le nyugodtan a voksunkat a használt szerszámok mellett és mikor érdemes inkább a bolti készletből válogatnunk?

Egyes szerszámok kapcsán maradjunk a vadonatúj modelleknél

Jól dönteni a legkevésbé sem egyszerű a témában, hiszen egyszerre szeretnénk, hogy minőségi, megbízható eszközök vegyenek körbe minket, ám mindezt lehetőleg a legköltséghatékonyabb módon kívánjuk elintézni.

Bizonyos szerszámok esetében ugyanakkor nem feltétlen érdemes a kiadások alapján határozni. Különösképp igaz ez olyankor, ha a szóban forgó alkalmatosság könnyen amortizálódik, főképp, nem megfelelő használat mellett.

A használt szerszámok esetében gyakorta bajosan tudjuk csak ellenőrizni az előéletet, ez pedig például egy festékszóró fej, vagy bármilyen egyéb, érzékeny struktúrával rendelkező eszköz vonatkozásában elengedhetetlen lenne. Ilyenkor tanácsos inkább újonnan beszerezni az adott modellt, mert így garantáltan nem lép fel nem várt meghibásodás a közeljövőben.

A kézi szerszámok esetében kevésbé kell aggódnunk

Szerencsére az előbbiekben említett szituáció a jóval ritkább, hiszen az eszközeink döntő többsége egyszerű felépítésű. A hagyományos kézi szerszámok ennek ellenére ma már egyáltalán nem tekinthetők olcsónak, főképp, ha ismert gyártótól szeretnénk vásárolni.

A költségek mellett azonban van egy sokkal érdekesebb szempont, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nevezetesen, miszerint gyakorta a használt szerszámok sokkal jobb minőségűek, mint az újak.

Ennek egyszerű oka van, a 20. században még sokkal jobban figyeltek a kvalitásra és hosszú távra terveztek, ellenben ma már elsősorban a fogyasztáson van a hangsúly. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a használt szerszámok mindegyike kifogástalan lenne, ám egyáltalán nem ördögtől való egy-egy ilyen, másodkézből való darab beszerzése. Főképp, ha kellően körültekintően járunk el.

Mire figyeljünk használt szerszámok vásárlásakor?

Elsősorban arra érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk, hogy megbízható helyről történjen a beszerzés. Persze kockáztathatunk és akár látatlanban is rendelhetünk adásvételi csoportokon, vagy apróhirdetési portálokon keresztül, ám a legbölcsebb, ha a használt szerszámok átvétele személyesen zajlik.

Így van arra lehetőségünk, hogy alaposan megvizsgáljuk az adott darabot, sőt, ha a körülmények adottak, akkor ki is próbálhatjuk használat közben. Noha a használt szerszámok elsődleges lelőhelye magánembereknél van, azért elvétve még találhatunk olyan vállalkozást, aminek kifejezetten ez a profilja. Budapesten a XI. kerületben immáron hosszú ideje működik egy bolt, ahol mindent megtalálunk, mi szem-szájnak ingere, csak győzzünk válogatni.

Persze könnyen lehet, hogy tőlünk ez túl távol van, ám ha a fővárosban járunk, egy látogatást mindenképp megér a dolog.

A használt bádogos szerszámok segítségével rengeteget spórolhatunk

Ahogy arról már esett szó, bizonyos szakmák, illetve feladatkörök esetében ajánlott inkább az újonnan vásárolt eszközök mellett letenni a voksunkat. Ezzel szemben egyes mesterségek kapcsán ennek épp az ellenkezője igaz.

Példának okáért a használt bádogos szerszámok vajmi kevés rizikót rejtenek magukban és ha sikerül kifognunk egy-egy megkímélt darabot, akkor akár hatalmas kiadásoktól is megkímélhetjük magunkat. Egy nagyobb kézi görgős hajlító, vagy épp lefolyócsőtágító ugyan ritkán fellelhető a használt szerszámok kínálatában, ám ha ráakadunk egyre, akkor bátran megvásárolhatjuk.