Festés hengerrel – a leggyakoribb hibák, amiket jobb elkerülni

Festés hengerrel – a leggyakoribb hibák, amiket jobb elkerülni

Otthonunk falfelületeinek újjávarázsolását akár mi magunk is megcsinálhatjuk, ám mielőtt belevágnánk, nagyon fontos átlátni, hogy a festés hengerrel gyakorta egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Tudniillik a módszer egyik legnagyobb előnye a nagy felületek gyors takarása, ugyanakkor ha ez nem a megfelelő technikával – és felszereléssel – történik, akkor a végeredmény közel sem lesz majd kifogástalan.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy amikor a festés hengerrel történik, akkor minél sötétebb árnyalatot választunk, annál precízebben kell majd dolgoznunk, hiszen csak így kerülhetjük el, hogy foltos legyen a fal. Ennek tükrében tehát alapos előkészületre van szükség és ez nem csak az ideális módszer elsajátítását foglalja magában, de a különféle kiegészítők beszerzésére is vonatkozik. Ez utóbbi nem is igényel különösebb magyarázatot, lévén a festés hengerrel is csak akkor lehetséges, ha minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll.

Így igazodhatunk el a festőhengerek kínálatában

Amennyiben első alkalommal vágunk neki otthonunk, vagy egy nagyobb falfelület felújításának, akkor azzal szembesülhetünk, hogy a festőhengerek óriási választékából kellene megtalálunk azt, amivel majd eredményesen tudunk dolgozni. Nem túlzás azt állítani, hogy több tucat különféle kialakítás és méret található meg a boltok polcain, ráadásul ezek valóban egész eltérő körülményekre lettek kifejlesztve.

Ugyanakkor ha a festés hengerrel majd egy általános felületen történik, akkor bizonyos szempontok vizsgálatával könnyedén leszűkíthetjük a lehetséges jelöltek számát. Elsőként a hosszt és a magátmérőt tanácsos vizsgálnunk. Előbbi kapcsán egyszerű a dolgunk, hiszen minél hosszabb a henger, annál nagyobb területet tudunk egy mozdulattal lefesteni. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy egy szélesebb darab a szűk pontokon, sarkok közelében, villanykapcsolóknál már nem lesz jól használható, ezért több különböző méret beszerzése az optimális. A magátmérő (azaz gyakorlatilag a vastagság) a gördülékenységre van hatással.

Amikor a festés hengerrel zajlik, ennek óriási a szerepe, így tanácsos 5 cm-nél nagyobb mellett határozni. Természetesen ez a kicsi hengerekre nem vonatkozik. A szálhosszúság kérdése már valamivel trükkösebb, hiszen tudni kell hozzá, milyen felületen dolgozunk majd. Minél simább, egyenletesebb a fal, annál rövidebb szálakkal érdemes felvinni a színezőanyagot. Így a festés hengerrel kényelmesen és gyorsan történik majd. Gyakorta felmerülő kérdés, hogy feltétlen kell-e vásárolnunk újat, vagy a használt szerszámok is jó alternatívát jelenthetnek-e. Nos, ha megfelelőképp kitisztítva lettek eltéve, akkor egész nyugodtan használhatunk régebbi darabokat is.

Akkor tulajdonképpen melyik a legjobb festőhenger?

Ez a kérdés szinte minden alkalommal felmerül, amikor valaki először szerzi be a kiegészítőket. A válasz erre alapvetően egyszerű, lévén nem igazán létezik olyan, hogy legjobb festőhenger. Mindig az aktuális munkához leginkább megfelelő fejekkel kell dolgozni és azt sem szabad elfelejteni, hogy egyetlen kiegészítővel biztosan nem érünk majd célt.

Szükség lesz egy kisebb, nagyobb, szélesebb és keskenyebb darabra is, ahogy a festés hengerrel elképzelhetetlen a hosszú és a rövidszálú változat megléte nélkül is. Persze a tökéletes készlet összeállítása egyáltalán nem olyan egyszerű – főképp egy laikus számára -, így aztán bátran kérjünk segítséget egy hozzáértőtől. A festékboltban dolgozók pontosan tudják, hogy a festés hengerrel komoly kihívást jelent egy tapasztalatlan embernek, így biztosan számíthatunk a jótanácsaikra.

Mikor ajánlott a tölthető festőhenger?

Időről időre jelennek meg olyan újítások, amik a felhasználók kényelmét szolgálják és nincs ez másképp a festők esetében sem. A tölthető festőhenger papíron egy remek eszköznek tűnik és a gyakorlatban is nagy hasznát vehetjük. Ugyanakkor a beszerzést megelőzően tájékozódjunk alaposan, mert a kínálat nagy és ez nem csak az árat, de a minőséget illetően is így van.

A pár ezer forintos megoldások szinte biztosan csak bosszúságot okoznak majd, így ha egy ilyen változatot vásárolnánk, akkor az elemmel működő, szivattyús modellek valamelyike mellett tegyük a voksunkat. A festés hengerrel így sokkal gyorsabb lesz majd, hiszen rengeteg időt megspórolhatunk az állandó festékadagolás elkerülésével.

Festés hengerrel – mire figyeljünk?

Noha a feladat alapvetően rém egyszerű, a siker pontosan azon múlik, mennyire precízen végezzük el a mozdulatokat. Tanácsos pár oktatóvideót megtekintenünk, mielőtt nekilátunk a munkának és az első pár felület esetében inkább lassabban dolgozzunk és tapasztaljuk ki, hogyan a legoptimálisabb a festés hengerrel.

Ugyancsak kulcsfontosságú a festék mennyisége és a rétegek száma is. Azt se felejtsük el, hogy kizárólag megfelelő alapra lehet szép eredményt elérni, ezért a fal előkészítésére mindig fektessünk nagy hangsúlyt. Végül pedig fogadjuk el, hogy gyakorlat teszi a mestert és egyáltalán nem probléma, ha az első pár alkalommal nem lesz tökéletes a végeredmény. Idővel belejövünk majd.