Faipari szerszámok a múltból és a jelenből

faipari szerszámok

Manapság könnyű a dolgunk, hogyha faipari szerszámok közül kell választanunk. Mint oly sok más téren, most is az internetet hívhatjuk segítségül és a legszimpatikusabb webáruházból kiválaszthatjuk a spéci gérvágónkat, fúró-csavarozó gépünket, gyalunkat stb. De ez nem volt mindig így, ennek ellenére az emberi találékonyság nem ismert határokat a szerszámkészítést illetően.

Miből készültek régen az faipari szerszámok?

Tegyük fel, ha ma vásárolni szeretnénk egy körfűrészt, akkor a kritériumok között ott szerepel az anyaghasználat, vagyis milyen minőségű anyagokból épül fel a masina. Ha silány, olcsó műanyagborítással rendelkezik és gyenge fémalkatrészek alkotják, akkor egyértelmű, hogy hamar tönkre fog menni, ráadásul nagy az esély a pontatlanságra a kivitelezés során, nem beszélve arról, milyen kockázatot vállalunk a használatával.

Régen, nagyon régen még nem volt ekkora választék, hiszen bizonyos famegmunkáló szerszámok már a kőkor óta velünk vannak. Természetesen akkoriban még teljesen más formában készültek, fa, pattintott kő és különféle csontok felhasználásával. Az akkori igényeknek és a kornak megfelelt. A legnagyobb változást a fémek megismerése hozta el.

faipari szerszám

Ezt követően hatalmas fordulat következett be a famegmunkálás technikájában. Az ácsok, a bognárok a fém- és faipari szerszámoknak köszönhetően rendkívül felkapott szakembereknek számítottak. Nemcsak házat és bútort készítettek, hanem védőfalat, erődöt, csónakot, szekeret, sőt, még különféle ostromgépet is.

Mikor alakult ki az asztalosság?

A gyalu, mint szerszám, az alapját képezte az asztalos mesterségnek. Az eredete egészen az ókori görögökig vezethető vissza. A használata sokkal kifinomultabb famegmunkálást tett lehetővé. A durva, nyers felületek helyét a simára gyalult, elegáns kivitel vette át. Azonban a kézi változatok szinte teljesen eltűntek a színről, úgy ahogy sok más régi faipari szerszám is.

Akadnak olyanok is, amiket manapság még egy modern szakember sem biztos, hogy felismerne, pedig annak idején az asztalos szakma fontos eszközének számítottak. A ács keresztfejsze, tisztítófejsze, furnérvágó keretes fűrész, csapkivágó fűrész, kanyarító fűrész, gittfalc gyaluk, zárvéső stb. ugyanarra a sorsra jutottak. Csak elvétve találni még egy-egy példányt valamelyik eldugott műhelyben, ahol főként inkább dísztárgyként, érdekességként tekintenek ezekre.

A faipari szerszámok a jelenben

A fafeldolgozásnak jelenleg is fontos szerepe van a társadalmunkban. Az ehhez köthető szakmák, mint az ács és asztalos még korántsem mentek ki a divatból. Ezek még nem tartoznak a kihalt mesterségek közé. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt még a kovácsmesterek munkája is megalapozottnak számított, de manapság már elég kevesen űzik és művelik ezt a mesterséget.

A faipari szerszámok rendkívül modern, ipari méreteket öltöttek. A könnyűszerkezetes faházak elemeinek a legyártása az igényeknek megfelelően gyorsan és egyszerűen megvalósítható. Sok fűrész, daraboló, gyalu ma már programozható formában működik, ami jelentősen lecsökkenti az emberi tényező jelentőségét a munkák során. Ennek az egyik legnagyobb előnye a pontosság és a biztonság, hiszen ezeknek a veszélyes eszközöknek a vágó, forgácsoló részével nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a kezelőik.

famegmunkáló szerszámok

A faipari szerszámok kisebb gépesített változatait már bárki beszerezheti. A kínálat hatalmas és ez lehetővé teszi, hogy pontosan megtaláljuk az ideális kategóriát egy bizonyos típusból. A professzionális felsőmarók, gérvágók, egyengető gyaluk, asztali körfűrészek értelemszerűen a szakemberek választását jelentik, hiszen ezzel keresik a kenyerüket.

Barkácsfeladatokhoz választhatunk hasonlóan jó minőségű, ám szerényebb árral rendelkező termékeket, amelyek kifejezetten az otthoni igénybevételnek megfelelően lettek kifejlesztve. Egy akkus csavarozó-fúróra mindenképp szükségünk lesz. Egy praktikus asztali körfűrész, gyorsdaraboló, gérvágó, csiszológép szintén részét képezheti a repertoárnak. Minél több van a famegmunkáló szerszámokból a birtokunkban, annál kidolgozottabbá válhat a végeredmény.