Egy jó blankoló fogó az otthoni szerszámosládából se hiányozhat

blankoló fogó

Mire jó egy blankoló fogó és mire használjuk a krimpelő fogót? Egyáltalán mikor kerül ezekre a műveletekre sor, és van-e értelme a speciális kéziszerszámok használatának? Miért nem elég egy jóféle bicska a kábelcsupaszításhoz? Noss, ha egy jófajta blankoló fogóval dolgozunk, biztosan nem törik bele a bicskánk a feladatba.

A blankoló, vagy csupaszoló fogó feladata

Aki hobbi szinten, vagy profi módon bármikor is végzett munkálatokat elektromos vezetéken, az jól tudja miről van szó, és azt is, hogy többek között szüksége lesz blankoló fogó használatára.

blankoló fogó

Ha két elektromos kábelt szeretnénk összekapcsolni, először is megfelelő hosszúságúra kell vágnunk a kábelt. Ezután jut szerephez a blankoló fogó. Az áramot vezető drótokat, mint tudjuk műanyag szigetelőréteg borítja.

A szigetelést bizonyos hosszúságban el kell távolítani, illetve le kell fejteni a drótokról, mégpedig úgy, hogy csupán a borítás sérüljön, maga a drót véletlenül sem. Ezt a folyamatot hívjuk blankolásnak.

A blankoló fogó használata kötelező?

Természetesen nem. A kábel megtisztítására számos „kreatív” megoldás létezik a blankoló fogó használatának mellőzésével is.

Van, aki megpróbálkozik egy éles késsel körbevágni, majd lerángatni a kábelt, de olyanról is tudni, hogy valaki egy ceruzahegyező kését egy ruhacsipesszel összecsavarozva alkotta meg a célszerszámot.

A cél minden esetben az lenne, hogy tökéletesen elvégezzük a kábel tisztítását, anélkül, hogy megsértenénk a drótokat, vagy órákig szöszölnénk a pontos tisztítással. Egyes kábelek igen vékonyak, csupaszításuk ezért valóban kihívás. Ehhez kell a blankoló fogó.

blankoló fogó

Hogyan működik a blankoló fogó?

Maga a blankoló egy olyan eszköz, ami két éles késsel rendelkezik. Összenyomáskor a két él a vezeték szigetelését előbb bevágja, majd további összenyomáskor hátra is húzza, tehát lehúzza a vezetékről.

Blankoló több formában és méretben kapható, a komolyabbak több típusú vezetékről le tudják hántani a műanyag borítást. Mindennapi használatra csakis olyan szerszám ajánlott, amelynél állítható a szigetelőanyag lehúzásának hossza, és a vezeték átmérője is.

Blankoló fogó után a krimpelő fogó is sorra kerül

A krimpelés az a folyamat, amivel rápréselhetjük a csatlakozót a kábel végére, úgy, hogy a kábel elérje a csatlakozó elülső falát.

A krimpelő fogó nem hiányozhat egy hálózatokkal foglalkozó szakember eszköztárából, de manapság már az otthoni szerszámosládában is érdemes tartani egyet.

Ezt az eszközt még  présfogó, vagy RJ45 krimpelőként is szokás emlegetni.

Vágás, blankolás, krimpelés, minden az egyben

blankoló fogó

Ha kábelszereléshez keresünk szerszámokat, meg kell fontolni a többcélú eszközök beszerzését. Van olyan blankoló, amely alkalmas kábelvágásra, de olyan is, amely vágni, blankolni és krimpelni is tud egyben.

Van, aki ódzkodik az ilyen „minden az egyben” megoldásoktól, hisz például némely háztartási gépeknél a többfunkciós megoldások nem váltak be igazán, az egybe pakolt funkciók a berendezésen belül gyengítik egymást és nem teljesítenek túl jól.

Némely esetben viszont ezek a multifunkciós eszközök nagyon is beválnak, így egy kábelvágó-blankoló-krimpelő remekül ellátja majd feladatát, amennyiben sikerül egy korrekt gyártmányra ráfutnunk.