Hatalmas segítséget jelenthet a dioptriás munkavédelmi szemüveg

Hatalmas segítséget jelenthet a dioptriás munkavédelmi szemüveg

Fizikai munkát végezve elengedhetetlen óvni szemeinket a sérülésektől, szerencsére egy dioptriás munkavédelmi szemüveg használatával ez kényelmesen megoldható még akkor is, ha látásunk már nem tökéletes. Egyes ágazatokban a Munkavédelmi Törvény vonatkozó pontjai mondják ki, milyen védőfelszerelések használata kötelező, ezek beszerzéséről pedig mindig a munkáltatónak, illetve a felelős műszaki vezetésnek kell gondoskodnia. Igen ám, de mi a helyzet olyankor, amikor otthoni feladataink elvégzése jár kiemelt kockázatokkal, hiszen ilyenkor magunknak kell gondoskodni a szükséges kiegészítőkről.

A dioptriás munkavédelmi szemüveg beszerzése hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen enélkül megesik, hogy a hagyományos védőszemüveget nem használjuk, hiszen abban nem látunk megfelelően. Ilyenkor jó alternatívát jelenthet a kontaktlencse, ám ezt nem mindenki kedveli, arról nem is beszélve, miszerint ráadásul bizonyos szemproblémák esetén nem is alkalmazható. Jó hír, hogy a dioptriás munkavédelmi szemüveg ma már könnyedén és gyorsan elkészíttethető, így nem kell lemondanunk sem a kényelemről, sem a megfelelő biztonságról.

Milyen munkavédelmi eszközök használata ajánlott?

Mielőtt bármilyen kétkezi, vagy veszélyes anyagokkal történő munkavégzésbe kezdenénk, elengedhetetlen gondoskodni azokról a kiegészítőkről, amelyekkel a balesetek nagy részét elkerülhetjük. Ma már munkavédelmi eszközök széles tárháza érhető el az erre szakosodott boltok polcain és a kínálatban megtalálhatjuk a speciális esetekre ajánlott darabokat is.

Nagyon fontos gondoskodni a láb, illetve a kéz megóvásáról, ezért a bakancs és a kesztyű alapeszközöknek tekinthetők. A hagyományos műanyag, illetve dioptriás munkavédelmi szemüveg mellett pedig a fejünket érő külső behatások elkerülését elősegítő sisak az, aminek a beszerzését nem szabad halogatnunk. Bármelyik eszközről is legyen szó, tartsuk észben, hogy mindig a felhasználási módnak megfelelő típus mellett kell letenni a voksunkat. Az ugyanis nagyban meghatározza az eredményességet, hogy a kiegészítőnek milyen külső behatással szemben kell helyt állnia.

Mit érdemes tudni a dioptriás munkavédelmi szemüveg kapcsán?

Amennyiben folyamatosan valamilyen látásjavító megoldásra szorulunk – legyen az szemüveg, vagy épp kontaktlencse -, akkor a komoly dilemmát okozhatott a megfelelő eszköz beszerzése. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már ez nem jelent problémát, hiszen egy dioptriás munkavédelmi szemüveg minden elvárásunknak tökéletesen megfelel.

Ezek elkészíttetése pontosan úgy történik, ahogy a hagyományos modellek esetében már megszokhattuk. Tetszés szerint kiválaszthatjuk azt a keretet, ami számunkra a leginkább komfortos, majd ebbe kerül behelyezésre a speciális lencse, amivel nem csupán kifogástalanul látunk majd, de megfelelő védelmet nyújt a mechanikai behatásokkal, vegyszerekkel, gőzzel, vagy épp a porral szemben is. Döntésünk során tanácsos nagy körültekintéssel eljárni, hiszen a dioptriás munkavédelmi szemüveg hosszú távú megoldást jelent, így kardinális kérdés a kényelem. Ennek tükrében érdemes egy drágább, ám időtállóbb modell mellett határoznunk.

Ezután következhet a munkavédelmi sisak beszerzése

Elsőre talán nem is gondolnánk, ám az sem mindegy, milyen sorrendben vásároljuk meg a különböző kiegészítőket. Tudniillik sokkal szerencsésebb, ha már a szemüveg birtokában történik a munkavédelmi sisak kiválasztása, így ugyanis biztosan nem jelent majd problémát az együttes viselésük.

Kétségtelen, hogy a hagyományos, műanyag modellekkel szemben a dioptriás munkavédelmi szemüveg jellemzően kisebb méretű, ám még így is fennáll a veszélye annak, hogy egy nagyobb fejfedővel együtt már zavaró lesz hordani. Emiatt tanácsos ez utóbbit a végén megvenni, hiszen így biztosan nem kell lemondanunk a teljes védelemről. Ugyancsak vegyük figyelembe, hogy egy-egy felcsapódó, vagy magasból lezuhanó tárgy mekkora sérüléseket képes okozni, ezért akárcsak a dioptriás munkavédelmi szemüveg, úgy a sisak kiválasztásánál is mindenképpen törekedjünk a kifogástalan minőségre.

Ezért fontos a rendszeres munka és tűzvédelmi oktatás

A szükséges kiegészítők beszerzése azonban csak fél siker. Legalább ennyire fontos az is, hogy rendszeresen és megfelelően használjuk azokat. Ebben a legnagyobb segítséget a munka és tűzvédelmi oktatás jelenti, amelyen bizonyos időközönként érdemes újra részt venni. Így ugyanis felfrissülnek a tudnivalók és megismerkedhetünk a legújabb szabályokkal és az időközben életbe lépő módosításokkal, változásokkal is. Elengedhetetlen tehát egy minőségi sisak, kesztyű, vagy épp dioptriás munkavédelmi szemüveg beszerzése, ám az elméleti tudás megszerzésére is fektessünk mindig kellő hangsúlyt.