CNC megmunkálás elsősorban fémes anyagokhoz

CNC megmunkálás

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor a fémmegmunkálási technológia még nem volt ilyen fejlett, mint ma, sokkal nehezebb volt gépeket építeni, finom szerkezeteket pedig szinte lehetetlen. A kovácsműhelyekben persze pezsgett az élet, számtalan dolgot el tudtak készíteni a kovácsok is.

A technológia fejlődésével megindult a kohászat, amelynek segítségével a fémekből a szükséges alkatrészeket ki is lehetett önteni, különböző formák segítségével. A CNC megmunkálás pedig a legmodernebb és legeredményesebb módja a fémek formázásának. Az öntéssel ellentétben ez egy viszonylag tiszta módszer. A szakember nem a két kezével dolgozik a munkadarabon.

A CNC megmunkálás hatékony módszerCNC megmunkálás

A CNC megmunkálás lényege, hogy a legfurcsább, legkülönlegesebb formájú alkatrészt is le lehet gyártani általa. A paramétereket számítógépbe táplálják be a szakemberek, és a munkagépek pedig egy erre előre megírt program segítségével működve végzik el a feladatokat. Ezek általában a fúrás és az esztergálás.

A CNC megmunkálással nem csak fémes anyagokkal lehet dolgozni, de műanyagot is fel lehet vele dolgozni, például plexit. Mivel számítógép által vezérelt az egész folyamat, ezért gyorsabb is, mint a korábban ismert fémmegmunkálási technológiák, és ami még fontosabb, sokkal pontosabb, precízebb is.CNC megmunkálás

A CNC megmunkálás kezdetén a szakemberek a szoftver segítségével megírják az egész munkafolyamatot, hogyan mozogjanak a maró gép alkatrészei, hogyan jöjjön létre a darab. Pontosan azért, mert kifejezetten erre vonatkozó programot kell írni, ezt nagy tapasztalattal rendelkező mérnökök végzik.

A gépet pedig, rendkívül lényeges, hogy csak szakképzett dolgozók kezeljék a CNC megmunkálás során mivel kifejezetten balesetveszélyesnek számít, ha nem hozzáértő kezekben van. Az, hogy a gépből kikerülő alkatrészek kifogástalanok legyenek, milliméterre pontos méretekkel rendelkezzenek, az nagyon fontos a felhasználásuk során.

A CNC megmunkálás végtermékei ugyanis általában olyan bonyolult szerkezetekben kapnak helyet, mint az autók vagy a repülőgépek, de természetesen szinte mindenhol megtalálhatóak lehetnek.