Bútorfogantyú típusok és felszerelési módok

Bútorfogantyú típusok és felszerelési módok

Az apró részeletek mindig is sokat számítottak az otthonunk berendezése során. Egy gondosan kiválasztott bútorfogantyú igen sokat dobhat a belső tér arculatán, hiszen fontos szerepet játszik egy harmonikus összkép megteremtésében. A kérdés már csak az, hogy mikor érdemes lecserélni a bútorfogantyút, továbbá az sem mindegy, hogy milyen felszerelési módokkal találkozhatunk.

Hatalmas bútorfogantyú kínálat

Éppen ezért nem mindegy, hogy hová milyen modellt kívánunk felszerelni. Talán nem meglepő. hogy a legelterjedtebb változatoknak az 1 vagy több furattal rendelkező típusok számítanak. Az egy furattal rendelkező modelleket gombfogantyúnak nevezzük. Bizonyára mindenki találkozott már ezzel a típussal. A kis méretükből fakadóan csupán egyetlen csavarral rögzítik ezeket.

A másik nagy kategória a bútorajtó élére vagy élébe ültethető bútorfogantyú, de ide tartoznak az ajtó felületébe marható, illetve süllyeszthető változatok is.

Az egyedi kialakítás megteremtése érdekében a darabolható fogantyúk is a rendelkezésünkre állnak. Ezek akkor számítanak előnyös választásnak, ha az adott bútordarab egyedi méretekkel rendelkezik.

Hogyan történik a bútorfogantyú felszerelése?

A hagyományos változat esetében, amibe a furattal rendelkező modellek tartoznak, fontos szem előtt tartani a furattávot. Erre abban az esetben van szükség, ha legalább 2 ponton rögzíthető az adott bútorfogantyú a bútorhoz. Nincs szükség bonyolult szerszámokra a felszereléshez, elég csupán a megfelelő csavarhúzót előrántanunk a szerszámosládából, mivel ezek a fajták az ajtón átmenő csavarokkal rögzíthetők. Ha a furatok előre el vannak készítve a bútorajtóban, akkor könnyű dolgunk lesz, de ha ezeket magunk kell kivitelezzük, akkor egy mérőszalagra és egy fúrógépre is szükség lesz.

Tehát egy két ponton rögzíthető bútorfogantyú esetében két furatot kell készíteni a bútorajtón és az azok közti távolság jelenti a furattávot. A bútorfogantyúk furattávja szabványosított és általában 16, illetve 32 mm-es furat raszter ugrásokkal történik a gyártásuk. Persze ezen kívül léteznek egyedi furattávval rendelkező darabok is. Általánosságban az is elmondható, hogy a felszerelésükhöz M4-es csavarra van szükség.

Az élre ültethető, illetve a süllyesztett változatok esetében már más a helyzet a felszereléssel. Ebben az esetben már valószínűleg szakemberre lesz szükség, hacsak nincs a műhelyünkben egy marógép, na meg az ehhez szükséges szaktudás. Ezekre ugyanis van szükség a bútorfogantyú helyének a kialakításához.

A darabolható típusok az alapanyagukat tekintve főként alumíniumból készülnek. Szálanyag formában vásárolhatóak meg, ezért egyszerűen szabhatóak méretre. Ezeknél a daraboknál arra kell figyelnünk, hogy kerüljük a sarokcsiszoló használatát, mert a vágás során termelődő magas hő miatt az anyag elszíneződik. Alumíniumdaraboló körfűrésszel sokkal szebb végeredmény érhető el.

Az üvegajtóra szerelhető változatoknál egy műanyag gyűrűre is szükség lesz a csavar köré, hogy meghúzáskor ne pattanjon el az ajtó. Az üveg esetében a furat előkészítése szintén szakértelmet kíván.