Így válasszunk bádogos tetőfedő szakembert

Így válasszunk bádogos tetőfedő szakembert

Jó néhány olyan fontos szakma van ma Magyarországon, amelynél a mesteremberek száma évről évre egyre csak fogy, ilyen például a bádogos tetőfedő is. Noha az utóbbi időben némi javulás mutatkozik ebben a tendenciában, a nagy tapasztalattal rendelkező hozzáértőknél bizony komoly várakozási idővel kell számolnunk. Ennek persze több oka is van, egyrészt az építőipar és a felújítások most minden munkaerőt ellátnak feladattal, másrészt az utánpótlás kinevelése itt kifejezetten hosszadalmas folyamat.

A bádogos tetőfedő szakma ugyanis rendkívül komplex, lévén a legtöbb mester emellett a két ágazat mellett az ácsmunkákat is elvégzi, hiszen gyakorta erre is szükség van. Mindamellett arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint egy épület kapcsán a bádogos tetőfedő által végzett tevékenységek kardinális jelentőséggel bírnak a jövőre nézve. A szigetelések minősége ugyanis nem csupán a beázások kapcsán létfontosságú kérdés, de a szakszerű kivitelezés a kulcs ahhoz, hogy a szerkezethez jó ideig ne kelljen hozzányúlni.

Egy megbízható tetőfedő precízen és gyorsan dolgozik

Ennek tükrében a legkevésbé sem mindegy, végül melyik szakember mellett tesszük le a voksunkat. A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha szájhagyomány útján, az ismerőseinktől kapjuk meg egy megbízható tetőfedő elérhetőségeit, hiszen így szinte garantáltan nem kell majd csalódnunk. Néha azonban nincs ilyen szerencsénk és saját magunknak kell megtalálnunk a megfelelő mestert. Ha ez a feladat ránk hárul, akkor első körben érdemes különféle bádogos tetőfedő fórumokon érdeklődnünk.

Ma már a közösségi oldalakon is találhatunk erre a témára szakosodott csoportokat, itt jó eséllyel kapunk majd segítséget és tanácsokat. Úgyszintén tanácsos elolvasni a különféle értékeléseket, ezek ugyanis első kézből származnak, így valós képet festenek az adott bádogos tetőfedő munkáiról és megbízhatóságáról. Erre a folyamatra feltétlen szánjunk kellő időt, mert hosszú távon nagyon sok múlik azon, milyen minőségű munkát végez a választott szakember.

Okkal a vált a lemez tetőfedés a legnépszerűbb megoldássá

Miután megtaláltuk azt a kivitelezőt, akire bátran rá merjük bízni a feladatot, a következő komoly dilemmát az anyagválasztás okozhatja. Noha sokan ezt a döntést rábízzák a mesteremberekre, nem árt, ha tökéletesen tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve azt láthatjuk, hogy egyértelműen a lemez tetőfedés vált a legelterjedtebbé. Ennek aránylag egyszerű okai vannak, ugyanis a megrendelői részről a kiváló ár-érték arány az, ami sokat nyom a latban, míg a bádogos tetőfedő mesterek azért kedvelik, mert gyorsan és aránylag könnyen lehet vele dolgozni.

Emellett az is egy hatalmas előnye ennek a módozatnak, hogy kiválóan ellenáll a külső behatásoknak, így akár hosszú évtizedekre is kiváló megoldást jelent. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kivitelezés során rendkívül precízen kell eljárni és a bádogos tetőfedő csak megfelelő szigetelés esetén kezdhet neki a munkának. Ellenkező esetben ugyanis nagyon zajos lesz a burkolat, ami viharok és esőzések alatt komoly zavaró tényezőt jelent majd.

Ezért kerülendők az olcsó tetőfedő anyagok

Építkezés, vagy teljes körű felújítás esetében elengedhetetlen mindenre kiterjedő tervet készíteni, ellenkező esetben a költségek nagyon megszaladhatnak. Különösképp igaz ez az olyan nagy volumenű folyamatok esetében is, mint amilyen a tető kialakítása és burkolása. Ezért aztán nagyon alapos előkészületekre van szükség és sok esetben tanácsos már az elején beszerezni az alapanyagokat, lévén azok akár hónapok alatt is jelentősen megdrágulhatnak.

Ezzel együtt az olcsó tetőfedő anyagok alkalmazása csak nagyon kirívó esetekben – például melléképületek kapcsán – lehet indokolt. Az ilyen módon történő spórolást a bádogos tetőfedő mesterek sem ajánlják, hiszen például egy vékony lemez akár 5 év leforgása alatt is csereéretté válhat. Ezzel szemben egy nívósabb megoldás akár 20-25 évig is hibamentesen teszi a dolgát, ám ez a különbség a bekerülési költségen egyáltalán nem vehető észre.

Mindig kérjük ki a bádogos tetőfedő véleményét

Minden ingatlan más és más, ráadásul a közvetlen környezet, az időjárási viszonyok és a speciális körülmények is nagyban befolyásolják, milyen megoldással érhető el a legkiválóbb eredményt. Egy sok éves tapasztalattal rendelkező bádogos tetőfedő ezekkel a szempontokkal tökéletesen tisztában van, ezért aztán a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy a kivitelezés minden lépést az ő belátására bízzuk. Így garantáltan kiváló végeredményt kapunk majd és nem kell attól tartanunk, hogy a közeljövőben újra le kell bontani szigetelést és ki kell javítani a különböző hibákat. Ez ugyanis nem csak roppant költséges, de a nagy felfordulás miatt rengeteg kellemetlenséggel is jár.