Az ötvös szerszámok és használóik

ötvös szerszámok

Az ötvösség, mint hivatás az iparművészethez tartozik, mert az ötvös kézimunkával, ötvös szerszámok segítségével maradandó értéket alkot. A mesterség ősidőkre nyúlik vissza, már akkor is sokan készítettek fémből ékszereket és dísztárgyakat. Az ötvös szerszámok az idők folyamán természetesen sokan változtak és modernebbé váltak. Múzeumokban, kiállításokon sokszor meg lehet tekinteni régi idők antik ötvös szerszámait, amik immár műtárgynak, régiségnek számítanak.

Ki és hogyan dolgozik ötvös szerszámokkal? 

ötvös szerszámok

Ötvös szerszámokat főleg az ékszerészek használnak. Az ötvös szerszámok kézi jellegűek s nem automatizált, gépesített szerszámok. Mik az ötvös alapanyagok? Az ékszerész nemesfémeket munkál meg, mint az arany, ezüst. Mivel drága alapanyagokkal dolgozik, nagyon fontos, hogy azokból egy gramm se vesszen kárba. Ezért is, nagyon precíz munkára van szükség, amit a megfelelő ötvös szerszámokkal kivitelezni lehet. Használójuk precíz, aprólékos munkát végez, amihez nagy türelem, odafigyelés és kézügyesség kell.

Milyen ötvös szerszámokat használ egy ékszerész?

Az ötvösmester egyik fontos szerszáma az eszterga-marógép, aminek a segítségével a kemény állapotú fémből forgácsolással előállítja a végleges formát. A további finomabb munkákhoz különféle csiszolókat, köszörűket, polírozókat és ultrahangos tisztítót használ, ezekkel elérve a fém megfelelő formáját.

ötvös szerszámok

Az öntőgépet és a prést arra használják, hogy különböző formákat kapjanak a fémből. Érmék, medálok készítéséhez használják galvanizáló berendezést, a permetezőt annak érdekében, hogy a nemesfémet csak nagyon vékony rétegben vigyék fel a felületre.

A különböző ékszeralkatrészek összeillesztéséhez is megfelelő ötvös szerszámokat használnak. Ilyen a forrasztópisztoly, ami hasznos a gyorsan olvadó és szilárduló nemesfémek összeforrasztásához. Attól függően, hogy milyen ékszeren dolgozik az ékszerész, speciális ötvös szerszámokat is igénybe vesz.

Gyűrűk készítésénél gyűrűtartó készletet, szorítóbilincseket, gyűrű méret vágót használ. Ezenkívül az ötvös szerszámai közé tartozik a kőfoglaló készlet, amellyel a drágaköveket illeszti be a foglalatba, a nyomó, lapos nyomó szett vagy a metrikus vágó.

Miket készít egy ötvösmester?

ötvös szerszámok

Az ékszerészek és órásmesterek az ötvös szerszámok profi használatával ékszereket, órákat esetleg dísztárgyakat készítenek. Manapság általában az ékszerész egyben órákkal is foglalkozik, míg régen a két mesterség külön szakma volt.

Az ékszerészek arany és ezüst gyűrűket, fülbevalókat, nyakékeket, karpereceket, diadémeket, melltűket, érméket készítenek műhelyeikben. Bár manapság a nemesfémből készült karórák már nem igazán divatosak, azért természetesen készülnek ilyen egyedi órák is, melyek igazi mesterműnek számítanak.

Bár az idők folyamán sokat változtak az ötvös szerszámok és az ékszerek is változnak, viselésük mindig a divat része maradt. Szinte minden korosztály viseli őket és sokszor nem csak divatból, hiszen viselőjének életszínvonalát is mutatni hivatott.