Az ékszerészeknek is ötvös szerszámok kellenek

ötvös szerszámok

A fémből való ékszerek és dísztárgyak készítése ötvös szerszámok segítségével, már az ősi társadalmakban is divatos, hasznos mesterség volt. A gazdagság kifejezése mindig az arany és más nemesfémek, ékkövek felhasználásával készített tárgyak, nyakékek, fülbevalók által történt, ahogy ma is az értéktárgyaink által tudjuk megmutatni az életszínvonalunkat.

Az ötvös szerszámok és a felhasznált anyagok az idők során természetesen sokat változtak, modernizálódtak. Viszont maga a munka, ami a nemesfémek megmunkálásából, olvasztásából, öntvényezéséből áll, alapjaiban nem változott. Az ötvösség az iparművészet körébe tartozó hivatás, mivel javarészt kézimunkával maradandó értéket hoz létre.

Milyen ötvös szerszámokat használ egy ékszerész?

A kézzel végzett munka természetesen nem azt jelenti, hogy puszta kézzel dolgoznak, inkább csak azt, hogy az ötvös szerszámok inkább kézi jellegűek és nem automatizált gyártást kell elképzelni. Mivel nemesfémekről van szó, így érthető, hogy nem lehet megkockáztatni, hogy egy gyártási folyamat során az anyagból akár egy gramm is elvesszen.

Az ötvös szerszámok között van eszterga-marógép, ami a kemény állapotban lévő fémekhez alkalmazható, hogy forgácsolással kialakuljon a megmunkálandó anyagból a végleges forma. A tökéletesítéshez szükséges ötvös szerszámok még a köszörűk, többféle csiszoló- és polírozógép, valamint az ultrahangos tisztító is.

A fémek olvasztásához elektromos tégelykemence használható. A különböző formák eléréséhez az ötvös szerszámok közül az öntőgép és a prés segítségére van szükség. Az ékszerek, érmek készítésénél a nemesfémet sokszor csak vékony rétegben viszik fel a felületre, erre alkalmas a galvanizáló berendezés, permetezőgép.

ötvös szerszám

Az elkészült ékszeralkatrészek összeállításához forrasztópisztolyt használnak, hiszen, mivel a nemesfémek gyorsan olvadnak és gyorsan szilárdulnak, ez a legbiztosabb, legtartósabb módszer. Az ötvös szakma nagy precizitást és odafigyelést igényel, illetve az ötvös szerszámok helyes, pontos alkalmazását. Ez a szakma életre szóló csodálatos kihívást, elfoglaltságot, megélhetést és persze a kreativitás kibontakoztatásának lehetőségét nyújtja. Az elsajátításához ismerni kell a fémeket, az ötvös szerszámokat és a megfelelő módszereket, de ha ez mind megvan, akkor a határ a csillagos ég.

Ötvös szerszámok házilag

Egy jó sarokcsiszolóval és egy kis hegesztéssel saját szerszámokat is gyárthatunk magunknak. Például készíthetünk sínvasból üllőt, poncolók születhetnek szerszámacélból, de egy asztal lábából is csinálhatunk fakalapácsot. Egy igazi kézműves nem ismer lehetetlent.

Egyedi stílusú ékszerek ötvös szerszámokkal

Nyakláncok, nyakékek, gyűrűk, fülbevalók, melltűk, tiarák, különféle érmék, karkötők széles választékát állíthatják elő az ötvösök az ötvös szerszámok segítségével, hogy örömet okozzanak sok embernek, akik rajonganak a különböző klasszikus szépséggel megáldott, ugyanakkor modern köntösbe öltöztetett ékszerekért, dísztárgyakért.

Modern köntösbe kell öltöztetni ma már mindent, a klasszikus tárgyaknak megvan a maga bája, viszont a ma emberének ingerküszöbét már nem érik el. Haladni kell a korral, minden téren. A divat folyton változik, a különböző fémeket, különböző mintákkal díszítve, az ötvös szerszámok adta lehetőségeket mind kihasználva szükséges létrehozni azt az arculatot, stílust, ami folyamatosan megújul, mégis azonos minőséget hoz, ezáltal pedig piacképes tud maradni egy folyton változó világban.

Végtelen mennyiségű eszközválaszték

A tanoncok sokáig tanulják a különböző ékszerkészítési technikák elsajátítását. Minél profibbá válik valaki, annál egyértelműbb, hogy nem létezik teljes ötvös szerszámokból álló készlet. Mindig lesz egy új fogó, egy reszelő, amivel egyedi és addig még soha ki nem próbált technika alkalmazható.

Személyesen nincs könnyű dolga annak, aki ötvös szerszámokat szeretne beszerezni, mivel elég kevés ilyen szakbolt működik az országban. Viszont a webáruházakban szerencsére mindent meg lehet találni és ezek állandóan nyitva vannak, ezért nem létezik lehetetlen feladat.