Az asztalosipari gépek sokfélesége és jelentőségük

asztalosipari gépek

Az asztalosipari gépek kategóriájába a kisebb kéziszerszámoktól egészen a gigantikus gyártósorokig rendkívül sokféle eszköz tartozik. Ebből kifolyólag mind az új, mind a használt faipari gépeket forgalmazó cégeknek különböző keresleti igényeknek kell megfelelniük.

A mesteremberek rendszerint hobbi asztalos gépeket, egyszerű fűrészeket és gyalugépeket keresnek. Az ipari vállalatok pedig inkább masszív lapfűrészek, élzárógépek vagy CNC marógépek terén érdekeltek. Az olyan asztalosipari gépek, mint a lakkozó- és fúrógépek szintén igen keresettek, csakúgy, mint a tiplihúzó gépek, kotrórendszerek, furnér prések, aprítógépek és görgős futószalagok.

Az asztalosipari gépek jelentősége a famegmunkálásbanasztalosipari gépek

A faipar, mint fogalom, minden olyan különféle műveletet magába foglal, mely a fa átalakításával foglalkozik. Ezek a műveletek ma már szinte elképzelhetetlenek megfelelő asztalosipari gépek nélkül. Igazság szerint az ember már az időszámításunk előtti 15. évezredtől készített fa eszközöket, és felhasználta ezt az alapanyagot egyszerű hajlékának készítéséhez is.

A fa megmunkálása, mint tömegtermelés viszont csak sokkal később, a 18. században alakult ki. Ennek az eljárásnak köszönhetünk számos olyan terméket, melyek mindennapjaink szerves részét képezik. Épületek, bútorok és különféle használati tárgyak létrejöttének elengedhetetlen eszközei tehát az asztalosipari gépek.

Ennek megfelelően rengeteg különféle kézi szerszám és szerszámgép létezik, a szalagfűrésztől kezdve az esztergán és fúrón át egészen az olyan kombinált faipari gépekig, mint amilyen például egy kombinált gyalugép is. Az asztalosipari gépek felhasználása tehát igencsak széleskörű. Ipari egységekben és kisebb műhelyekben is központi szerephez jutnak, ezért meglehetősen nagy az igény ezen eszközök iránt.

A leggyakrabban használt asztalosipari gépekasztalosipari gépek

A legjelentősebb famegmunkálási műveletek a gyalulás, a fűrészelés, a csiszolás, az aprítás, a polírozás, a lakkozás, az esztergálás és a marás. Ennek megfelelően az ezekhez szükséges famegmunkálási gépek a legelterjedtebbek. A fűrészgépek a faanyagok vágására szolgálnak, központi szerephez jutnak például bútorkészítés során.

A furnérvágó ollók a lapjára fektetett furnér élre vágásához nélkülözhetetlenek, míg a gyalu a faanyag felületének kisimításához szükségeltetik. Az asztalosiparban ma már CNC marógépeket is alkalmaznak, melyekkel automatizáltabbá és precízebbé vált a famegmunkálás folyamata.

Az asztalosipari gépek legmegbízhatóbb gyártóiasztalosipari gépek

Számos olyan cég van, mely a famegmunkálás eszközeire szakosodva a legkiválóbb minőségű eszközöket nyújtja Önnek. Az asztalosipari gépek terén kiemelkedő gyártó például a Bosch, a Metabo, a Robland, a Holzmann, a Masterwood vagy a Sicar.

A prémium minőség viszont sajnos gyakran nem olcsó mulatság. Megéri azonban befektetni, hisz a minőség megtérül. Vadi új gépek helyett bátran választhat akár használt eszközöket is, hiszen legtöbb esetben ezek is hibátlan állapotúak, és ugyanolyan kiváló szolgálatot tesznek.