Az asztalos műhely alapvető felszereltsége

asztalos műhely

Amennyiben famegmunkálással szeretne foglalkozni az érdeklődő, érdemes elgondolkodni a szükséges kellékek beszerzésén. Az asztalos műhely berendezéséhez először is szükség van egy megfelelő teherbírású áramvezetékkel, megvilágítással és szellőzőrendszerrel ellátott helyiségre. Jó szervezéssel és átgondolással minden berendezés elhelyezhető egy szobányi térben. Alapeszköz az asztalos műhely esetében a gyorsan és könnyen összeszerelhető asztali körfűrész. Leginkább közkedveltek azok a típusok, amelyek precízen és fokozatmentesen állítható a magassága és a dőlésszöge, valamint rendelkeznek előre és hátulra is felszerelhető asztalhosszabbítóval.

asztalos műhely

Jó, ha az asztal gördülőcsapágyas és rendelkezik gérvágó vezető-és mozgatóléccel. A minőségi gépek már úgy kerülnek kereskedelmi forgalomba, hogy az erős motorba be van építve a túlterhelés elleni védelem is. Az asztalos műhely további fontos eleme a gyalugép. Ebből is vásárolható kisebb teljesítményű, olcsóbb változat, de az igényes felhasználó természetesen vehet nagy teherbírásút is. Ez a készülék a faanyag felületének lesimítása céljából nélkülözhetetlen az asztalos műhely polcairól. Az elektromos kéziszerszám minden fajtája napjainkban már gumírozott markolattal és több különböző horonnyal van ellátva és precíz marómélységgel bír.

Emellett alacsony a súlya és aránylag csendesen működik. A gép mellé általában külön beszerezhető a késgarnitúra. Az asztalos műhelyben elkel a függőleges vagy vízszintes elhelyezésű lapszabászgép, a komolyabbak elektronikus vezérlésűek, viszont nagyobb teret foglalnak el. Kisebb asztalos műhely esetében elegendő egy egyszerűbb lapszabászgép beállítása is. A fúrógépek és a csavarozók az asztalos műhely nélkülözhetetlen készülékei, jelentősen meggyorsítható segítségükkel a munka menete. Fontos berendezés az asztalos műhely esetében a faesztergapad is, mellyel asztallábak, széklábak és sokféle díszítőelem elkészíthető. Mindegyik tárgyhoz más-más faesztergakést kell alkalmazni, ezekből jó, ha minél többféle van raktáron. Az egyszerűbb kis kézi kellékek közül említésre méltó továbbá a szalagcsiszoló és az élcsiszoló, de nagy szükség van egy nagyobb méretű munkapad beszerzésére is. Ezen tárolhatóak az anyagok, valamint az élező állomás és a többi kis kézi szerszám, mint amilyen például a kalapács, csavarhúzó, ragasztó, tartalék kések, csiszolópapír és egyebek. Bármelyik szerszám és kellék beszerezhető az erre a tematikára szakosodott üzletekben, de az egyre népszerűbb webáruházak széles kínálatában is.