Az asztalos gépeknek számos kategóriája ismert

asztalos gépek

Az asztalos szakma igen sokrétű, sok munkaterület tapasztalatait egyesíti, éppen ezért a jó mester igen nagy megbecsülésnek örvend. Egy faipari vállalkozónak jó néhány kihívással szembe kell nézni a piacon való maradáshoz. A hatékony, gazdaságos termelés, a minőségi elvárásoknak való megfelelés, a versenyképesség fenntartása érdekében megfelelő asztalos gépek működtetésére is szükség van.

A feladatok közé tartozik az épületbe beépítendő szerkezeti elemek megtervezése és kivitelezése; ajtók, ablakok, lépcsők létrehozása elképzelhetetlen asztalos gépek segítsége nélkül. Márpedig az igen sokrétű famegmunkáláshoz igen sokféle eszközre van szükség, zsaluk, lambériák, küszöbök, vagy a redőnyök és beépített bútorok megálmodása és legyártása is nehezen megoldható asztalos gépek nélkül.

Az asztalos gépek nem hiányozhatnak a műhelyből!asztalos gépek

A fűrészgép, gyalu-, maró-, fúrógép, faeszterga és csiszológép a megmunkáló szerkezetek olyan gyűjteménye, amelyek egy sikeres mesterember műhelyéből nem hiányozhatnak. Gondolhatjuk, nem kis befektetés egy műhelyt minden szükséges eszközzel felszerelni, nem is tud megtörténni egyik napról a másikra. Szerencsére a világhálón rengeteg oldal foglalkozik asztalos gépek értékesítésével, nagyon sok a jó minőségű, használt darab, sok helyen nem fix árakkal, hanem licit lehetőséggel várják az érdeklődőket.

Kínálnak erőteljes lapfűrészeket, élzáró gépeket vagy CNC megmunkáló központokat, amelyeket általában ipari vállalatok keresnek, míg a már fentebb említett asztalos gépek a mesteremberek számára ajánlottak. Legyen új, vagy másodkézből való, de jó minőségű darab a segítőtárs, munkájával csakis a megfelelő bánásmód révén fogja jól szolgálni gazdáját. Minden egyes munkavégzés megkezdése előtt figyelni kell arra, hogy a szerkezet az előírásoknak megfelelően legyen előkészítve.

Fontosak a részletek az asztalos gépek használatánál asztalos gépek

A munkafázisok előtt meg kell győződni az asztalos gépek helyes beállításáról, mindig ellenőrizni kell, hogy a védőberendezések hiánytalanul és működőképes állapotban vannak-e. Az asztalos gépek indítás előtti ellenőrzése után célszerű elvégezni egy üresjárati ellenőrzést is, hibátlan működés esetén következhet a próba megmunkálás, majd a szükséges korrekciók után a munkavégzés.

Mindez igen körülményesen hangzik és úgy tűnhet felesleges macera, de biztonsági szempontból nagyon fontos. A mester ugyanis az asztalos gépek vágó, maró, gyaluló és csiszoló eszközei körül a kezével igazítja a fát, és ugye nem akarjuk elképzelni milyen az, amikor a fa helyett a végtag kerül megmunkálásra. Egy jó mesterember kenyerére nem veszélyesek, mégsem kell lebecsülni azt az egyre szélesedő réteget, amely a csináld magad mozgalomnak hódolva egyre többször használja ki az asztalos gépek hobbi kategóriáját, s a különböző szerszámáruházak bőven kínálnak is erre lehetőséget.

Aki megteheti, az egy teljes barkácsműhelyt is kialakíthat odahaza A világhálón rengeteg olyan videóval is illusztrált fórum található, ahol a lelkes DIY-erek megosztják ötleteiket, tapasztalataikat. A barkácsolás olyan hobbi, amely fejleszti a kreativitást, csupán kézügyesség, ihlet és fantázia kell hozzá.