Asztalos szerszámok a kezdetekben és ma

asztalos szerszámok

A fa megmunkálásának kezdete, ha nem is egyidős az emberiséggel, de elég korai időpontra tehető. Ez volt az az anyag, a természetben, amely a legkézenfekvőbbnek bizonyult kezdetleges eszközök készítéséhez. Az asztalos szerszámok is kezdetlegesek voltak. A kőkorszakban köveket alkalmaztak asztalos szerszámok gyanánt, azzal hegyezték a fegyvereiket, leginkább lándzsákat, faragták eszközeiket. Későbbiekben folyamatosan fejlődött ez folyamat, mesterséggé alakult. Azok az emberek, akik ezt művelték, időről időre újítottak. Faragni bárki tudott, de az ő tisztük volt, hogy berendezési tárgyakat készítsenek.

asztalos szerszámok

Az asztalok, székek, szekrények, használati tárgyak mind teljesen fából készültek, az asztalos szerszámok egy része is. Fa ékekkel, fából készült szegekkel tartották egyben az elkészült bútorokat. Az idő múlásával felfedezték az enyvet, így a tartósság érdekében az összeállításnál ragasztást is alkalmaztak. Az asztalos szerszámok tulajdonképpen már a középkorban is azok voltak, mint ma. Természetesen ma jóval hatékonyabb, fejlettebb formában találhatók meg. Már az első ácsmesterek is használtak kalapácsot, gyalut, fúrót, fűrészt és vésőt. A fa megmunkálásához szükséges eszközök, tehát a kezdetektől ugyanazok. Az asztalos szerszámok viszont ma már jóval modernebbek, elektromosak, akkumulátorral működőek is vannak közöttük, hogy minél könnyebben, sokoldalúbban lehessen használni. Nincs ma már olyan bútordarab vagy használati tárgy, amelyet ne tudnának elkészíteni, legyen akármilyen alakja, formája.

Például, olyan sokféle csiszológép létezik, hogy egy percig sem okoz problémát alkotó folyamat közben eltérni az eredeti elképzeléstől, és egy teljesen más, a térbe esetleg jobban illő bútort létrehozni. Az asztalos szerszámok családja fejlődött is. Új tagja a szögbelövő, amely nem tudja, minden funkciójában helyettesíti ugyan a kalapácsot, de a bútordarabok egymáshoz illesztésében verhetetlen. Az asztalos szerszámok új generációi lehetővé teszik azt is, hogy ne csak szakemberek használhassák őket. Bárki válhat bútorkészítővé, aki üres óráiban szívesen csillogtatná kreativitását, alkotna valami szépet, hasznosat. A könnyen kezelhető asztalos szerszámok támogatják ezt a tevékenységet, valamint abban is nagyszerű segítséget nyújtanak, hogy egyedül is megjavíthassunk ezt-azt a ház körül. Így nem kell a szerelőre várnunk, ha leszakadna egy szekrényajtó, vagy felszerelnénk egy polcot. Elég egy fúró, egy kalapács a házi készletben, és nem érhet minket kellemetlen meglepetés.