Akkus gépek, a jövő munkavégzői

akkus gépek

Az iparban és az otthoni barkácsolásban, a kertészkedésben és a mezőgazdaságban egyaránt megállíthatatlanul terjednek az akkus gépek. A szkeptikusoknak üzenjük, fokozatosan szűnnek meg a teljesítményigényhez kapcsolódó korlátok is. Ma már a legnagyobb teljesítményigényű szerszámgépeknek és kerti gépeknek is megtalálhatók az akkumulátoros változataik.

Az akkus gépek előnye megkérdőjelezhetetlen

akkus gépek

Az akkus gépek népszerűsége egyértelműen a vezeték elmaradása miatti szabadságnak köszönhető. A szerszámok csatlakozóvezetéke ugyanis gyakran gátolja a munkavégzést. Gondoljunk állványon vagy létra tetején billegve végzendő munkára, ahol a kényelmetlenül útban lévő vezetéknek az elkerülhetetlen hosszabbító miatt számottevő súlya is van.

Nagyobb hasznát vesszük az akkus gépeknek a kertben vagy az utcán végzendő munkánál is. A benzinmotoros gépek persze megteremtik ugyanezt a mobilitást, és talán teljesítmény szempontjából többet is nyújtanak, mint az említett rendszerek, de valljuk be; használatuk sokkal macerásabb, mint az egyetlen gombnyomásra azonnal működő akkus gépeké.

Li ion akkumulátorok, az akkus készülékek forradalmasítói

akkus gépek

Az akkus gépek népszerűségének mindenképpen kulcsszerepe van a Li ion akkumulátorok térnyerésének. Könnyűek, kapacitásuk egyre nagyobb. A technológia fejlődése révén fűnyírók, láncfűrészek, vagy más nagy teljesítményű szerkezetek tápellátása sem okoz gondot. A lítium akkuk jól tárolják az energiát, akár hónapokon keresztül is.

Akkus gépek esetén bármikor ellenőrizni tudjuk, hogy a milyen a töltöttségi szint, a gyorstöltők megjelenésével pedig bármilyen akkumulátorral működő kütyüt belátható időn belül működőképessé tehetünk.

A Li ionos akkuk eleve gyorsan tölthetők, fél óra alatt elérik kapacitásuk 90 százalékát. Gyorstöltővel, kis odafigyeléssel, esetleg kétakkus megoldással (míg egyikkel dolgozunk, másik töltődik) munkavégzésünk igazán hatékony lehet.

Az akkus gépek és a biztonság

akkus gépek

Ezen készülékek a biztonság tekintetében is megnyugtatóak. A vezetékes gépeknél mindig fennáll a kábel kiszakadásának, elvágásának veszélye. A benzinmotoroknál szerencsére az áramütés nem fenyeget, de a forró gép kipufogócsöve, vagy hengere okozott már égési sérülést.

Az akkus gépek hasonló veszélyeket nem tartogatnak. Nem ráznak, nem égetnek, csak a vágó, forgó részeket kell elkerülnünk, és akkor nem történhet baleset.

A legnépszerűbb szerszám- és kisgép gyártók, mint például a Makita, Metabo, vagy a Hitachi, mind előszeretettel dolgoznak akkumulátoros berendezéseik fejlesztésén, hisz ezeknek a jelenben is egyre nagyobb, a jövőben viszont egész biztosan jelentős szerep jut.