Akár veszélyesek is lehetnek a villanyszerelő szerszámok

villanyszerelő szerszámok

A mai modern társadalom megfelelően kiépített közművek nélkül már szinte el sem tudná képzelni a mindennapjait. Az egyik legalapvetőbb szükséglet a villanyáram, amely rendszerének a kiépítéséhez, javításához, korrigálásához szakértő mesterekre és nem utolsó sorban villanyszerelő szerszámok alkalmazására van szükség.

A villanyszerelő szerszámok talán legismertebbje a fázisceruza, amely által ellenőrizhető a feszültség megléte az elektromos eszközökben és a konnektorokban. Emellett többek között léteznek még forrasztószerszámok, kábelvágók és –csupaszítók, különféle présszerszámok és krimpelők, valamint ebben a szakmában igen gyakran használatosak a csavarhúzók is.

A villanyszerelő szerszámok mindegyikét meg lehet találni az internetes áruházak kínálatában. A széles választék, azt lehet mondani, hiánytalan. Bármi megkapható, és ehhez még csak ki sem kell mozdulni a vevőknek az otthonuk kényelméből.

Villanyszerelő Szerszámok

Valamelyik okos eszközükkel fel kell csatlakozniuk a világhálóra, és rákeresni a villanyszerelő szerszámokra. A webshopok termékei általában kitűnően kategorizálva vannak, ezért a keresés egyszerű, de a legtöbb online eladóhely az érdeklődők rendelkezésére bocsát egy termékkereső alkalmazást is, amellyel roppant könnyedén leszűkíthető az árucikkek listája.

A villanyszerelő szerszámok némelyike komoly szaktudást igényel, ezért hobbi szinten magasabb feszültség fennállása mellett senkinek ne jusson eszébe ügyeskedni. A villanykörtét becsavarni egy dolog, de amikor már az áramrendszerhez is hozzá kéne nyúlni, akkor a legkézenfekvőbb döntés villanyszerelőt hívni, aki nem követhet el olyasféle szarvashibákat, amelyekbe egy hétköznapi ember esetleg simán beleszaladna.

A villanyszerelő szerszámok legtöbbje végül is önmagában ártalmatlannak mondható, azonban, ha már árammal is kell dolgozni, feszültség alatt lévő kábelekkel, vezetékekkel, akkor egyik eszköz sem eléggé biztonságos. A munkát végző mesterembernek is maximális koncentráltságra van szüksége, mert a villanyszerelés közben komoly veszélyekkel járhat még a pillanatnyi figyelmetlenség is. Még a legkisebb áramütés is könnyen szívinfarktushoz vezethet, ezért semmiképp sem szabad vele játszadozni.

A villanyszerelő szerszámok megrendeléséhez elsőként egy megbízható online boltot kell kiválasztani, ahonnan tesztelt, minőségi eszközök vásárolhatóak meg. A márkás kellékek általában drágábbak is, de, mint egyéb szerszámok esetében, így ilyenkor sem szabad sajnálni rá a pénzköltést.

villanyszerelési szerszámok
.

Elég, ha mindenki csak a személyes biztonságára gondol. Például, amennyiben a villanyszerelő szerszámok valamelyike nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel, akkor máris adott az életveszély. A villanyszerelő szerszámok vásárlását néhány egyszerű lépésben le lehet bonyolítani.

A kiválasztott árucikkek kosárba helyezése után meg kell határozni a szállítási és a fizetési módot, és máris véglegesnek tekinthető a megrendelés. Ezen szimpla műveletek elvégzése után a vevőnek már csak a futár kiérkezését kell kivárnia az általa megadott címen.

Az elektromos munkák világában csak akkor lehet azt jól elvégezni, ha az biztonságosan és hatékonyan történik. Habár a megfelelő szaktudással és óvatossággal való felvértezés nagyban hozzájárul a biztonságos és okos munkavégzéshez, egyik sem nyújt tényleges fizikai védelmet a feszültség alatt álló áramkörökkel szemben, és nem segít az anyagok hatékony kezelésében sem.

A munkához megfelelő szerszámok segítségével gyorsabban, kényelmesebben és kevesebb hibával dolgozhat, valamint figyelmeztetheti Önt a veszélyes áramkörök jelenlétére, szigetelheti testét az áramütés ellen, és megvédheti arcát és szemét a potenciálisan veszélyes szikrák és fűrészforgácsok ellen.

villanyszerelő szerszámkészlet

A továbbiakban bemutatunk néhányat azokból a villanyszerelési szerszámokból, melyek használata közben teljesen biztonságban érezheti magát.

Blankoló, Kábelcsupaszító

Ahelyett, hogy késekkel és vezetékfogóval játszadozna, amelyek akár belevághatnak a vezetékbe, azokat első alkalommal helyesen, egy megfelelő blankolóval csupaszítsa le. Ennek a szerszámnak az állkapcsai mentén fokozatos lyukak vannak, amelyeket a lecsupaszítandó vezeték méretéhez igazíthat.

A gondosan méretezett nyílások miatt a drót csupaszoló szerszámok képesek eltávolítani a szigetelést anélkül, hogy megsértenék az alatta lévő vezetéket. Ezzel sokkal nagyobb eséllyel felel meg az előírásoknak anélkül, hogy időt és pénzt pazarolna az elektromos vezeték többszöri levágására és ismételt csupaszításra.

Szigetelt Csavarhúzók

Egy szigetelt csavarhúzó jó, de egy egész készlet még jobb – ezekkel mindent elvégezhet a fali lemezek beszerelésétől és eltávolításától kezdve a konnektorok és lámpatestek felszereléséig. A szigetelt csavarhúzók extra védelmet nyújtanak, ha megcsúszik, és véletlenül érintkezik egy feszültség alatt álló áramkörrel vagy alkatrésszel.

A dielektromos markolatok és a pengék bevonata biztosítja a csavarhúzók biztonságosságát, hogy védjék a testét az akár 1000 V-os közvetlen érintkezéssel szemben – lehet, hogy még mindig érez egy „harapást”, de legalább nem kap áramütést.

Feszültségmérő

Még ha már kikapcsolta is a berendezéseket a megszakítószekrénynél, mindig jó ötlet kétszer is ellenőrizni, hogy egy áramkör nem áll-e feszültség alatt, mielőtt elkezdené a munkát rajta. A konnektor teszter hasznos lehet, de ha a konnektor vagy a hozzá vezető vezetékek sérültek, az ilyen típusú tesztelő néha hamis negatív eredményt adhat, még akkor is, ha még mindig van áram.

Ezért javasoljuk, hogy egy érintésmentes fázisceruza is legyen nálunk. Bár nem kell fizikai kapcsolatot létesíteniük a vezetékekkel vagy a konnektorok tüskéivel, mégis képesek érzékelni a feszültség alatt álló áram jelenlétét.

Lyukfűrész, Körkivágó

Az alap villanyszerelő szerszámok mellett kellenek még mások is. Az olyan munkák, amikor speciálisabb feladatokról van szó, mint a süllyesztett világítás és a lámpatestek felakasztása, szüksége lesz egy olyan eszközre, amellyel gyorsan tud tiszta, kerek vágásokat készíteni. Ezért jöhet jól egy lyukfűrész.

Ezeket általában különböző méretű körlapokat tartalmazó készletekben árulják, és inkább hasonlítanak a fúrógép tartozékaihoz, mint különálló szerszámokhoz. Azonban egyúttal lehetővé teszik a biztonságos és a precíziós munka gyors elvégzését – és ez az, ami számít.

Védőszemüveg

Ha villanyszerelő a foglalkozása, a szem védelme nem választás kérdése. Minden villanyszerelő szerszámkészlet kihagyhatatlan tartozéka egy védőszemüveg. A szikrák, a gipszkarton por és más törmelék, amely a lyukfűrészről zúdulhat ránk, igen kellemetlen és súlyos sérüléseket okozhatnak, hiszen nagy eséllyel idegen tárgyak és részecskék kerülhetnek a szemébe. Legutóbb, amikor megpróbáltuk, elég nehéz volt elektromos munkát végezni sérült látással, ezért már a kezdetektől fogva védje a szemét.

Amint láthatja, nem lehet elég a kellő elővigyázatosság és a hosszú szakmai tapasztalat, ahhoz, hogy biztosan ne legyen balesetveszélyben a munkálatok során. Ne sajnálja az időt és a pénzt a megfelelő eszközök és védőfelszerelések beszerzésére, az egészsége megőrzése a legfontosabb.