Ács szerszámok akkor és most

ács szerszámok

Sok ősi mesterség mára már teljesen kihalt, viszont az ács szerszámok közül néhány szinte minden háztartásban megtalálható. Általános elmondható, hogy ezek az eszközök minden téren fejlődtek valamennyit, ami főleg az anyaghasználat esetében igaz. Ezen felül, olyan precíz mérőműszerek láttak napvilágot, ami jelentősen megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a kivitelezést.

Az ács szerszám nemcsak a mesteremberek kezében áll jól, hanem az otthoni barkácsolás, famegmunkálás során is nagyszerű szolgálatot tesznek. A segítségükkel egészen egyedi, fából készült építmények kivitelezhetőek, amihez feltétlenül szükséges a tapasztalat és a szakértelem.

Mivel foglalkozik az ács?

A hajóácsnak nagyon fontos szerepe volt a régi időkben. Megbecsült mesterségnek számított, hiszen akkoriban a hajók kizárólag fából készültek. Egy egész hadiflotta megépítését pedig nem bízhatták rá akárkikre. A szárazföldön a várak esetében olyan gerendaszerkezetek elkészítésével bízták meg őket, amelyek az ágyuk működtetésében játszottak fontos szerepet.

Rengeteg ötletes illesztési megoldás köthető ehhez a mesterséghez, amelyek lehetővé teszik a különleges épületek és gerendaszerkezetek kialakítását az ács szerszámokkal. Úgy tűnik, hogy ácsokra és ács szerszámokra még egy jó ideig szükség lesz, főleg a tetőszerkezetek kialakítása miatt. Székelyföldön például mindmáig elterjedt a faépítkezés, ezért jóformán minden faluban dolgozik vagy dolgozott több ácsmester is.

Mivel dolgozik az ács?

Ahogy régen, úgy manapság is többféle kézi fűrész található az ács szerszámok között. A kézi fűrészek főként a speciális vágások kivitelezése esetén használatosak. A méretre vágáshoz mára már gépi erőt alkalmaznak láncfűrészek, gyorsdarabolók és gérvágók formájában.

Ezek az ács szerszámok jelentősen felgyorsítják a munkát, hiszen nemcsak cseréplécet kell méretre vágni, hanem egészen vastag tetőgerendákat is, ami rendkívül időigényes lenne kézi erővel. Pedig volt idő, amikor ez sem történt másként. A vastagabb faanyag elfűrészelése olykor két ember munkája volt. Ehhez nagyméretű vágólappal rendelkező fűrészeket használtak.

ács szerszám

Az ácskalapács, ahogy azt a neve is mutatja, szintén egy tipikusan ehhez a szakmához szorosan kötődő ács szerszám. A különlegessége a kétoldalú fejben rejlik. Az egyik oldalát természetesen a szegek beveréséhez használják, míg a másik, hajlított villás része a szegek kihúzására szolgál. Az idők során a kialakítás nem sokat változott, de tartalmazhatnak néhány extrát.

Ilyen lehet például a mágneses fej, amivel könnyebben összeszedhetjük a leejtett szegeket, amelyek becsúsznak a nehezen hozzáférhető helyekre. További fejlődés a markolat kialakításán figyelhető meg. Ezt eleinte nem igazán vonták be semmivel. Néha talán bőrrel. Az idő előrehaladásával a markolat üvegszálas vagy gumiból készült bevonatot kapott. Ezek az anyagok elnyelik a visszaütés energiáját, így kevésbé erőlteti a használója csuklóját.

Mert bizony előfordul, hogy egy projekt alkalmával akár több ezer szeget is be kell ütni a fába. Elvégre ez az elemek összeszerelésének legalapvetőbb módja. Persze ennek is megvan a gépesített változata a szögbelövő képében. A legnagyobb teljesítménnyel rendelkező változatok sűrített levegővel működnek, de az elektromos szögbelövők is kifejezetten népszerűek az ács szerszámok között.

A legújabb fejlesztésnek az akkus változatok számítanak, amelyeknek a fő előnyük a hordozhatóságuk. Gyakorlatilag bárhol használhatóak, mivel ezeket nem kell fix energiaforráshoz csatlakoztatni.

ácskalapács

A szegekkel és csavarokkal történő összeszerelés mellett, a vastag gerendákat ácskapocs szokta összetartani. Ez is egy olyan kötőelem, amit elsősorban az ácsok használnak.

Bár az akkus fúró-csavarozó minden téren hasznosnak bizonyul, ezt is érdemes megemlíteni a téma kapcsán, hiszen állandó jelleggel jelen van az ács szerszámok mellett. Ez az eszköz rendkívül hasznos az otthoni barkácsolás alkalmával is. Enélkül gyakorlatilag egyetlen ezermester sem létezhet. Minél masszívabb a munkaanyag, annál nagyobb nyomatékra van szükség a méretes facsavarok használatához.

 Hagyományos és digitális mérőeszközök

A legáltalánosabb talán a mérőszalag, amivel lemérhető az anyagok mérete vagy az elemek közötti távolság.

A derékszög mérő különösen fontos helyet foglal el az ács szerszámok között, mert mindig szükség van az elemek 90 fokban történő összeillesztésére. Ennek hiányában aligha sikerülne.

mérőszalag

A vízmérték már digitális változatban is beszerezhető. A hagyományos libellát használó változat manapság is rendkívül megbízhatónak számít, amíg nem sérül a benne található légbuborék. Ez például megtörténhet akkor, ha leejtjük az eszközt.

A szintező lézer egy univerzális mérőeszköz, ami szinte minden mást magába foglal a felsoroltak közül, sőt, még azokon kívül is. Nemcsak az ácsmunkák területén, hanem a faipari és építőipari munkák során is gyakran alkalmazzák.

Az építőanyag és fa nedvességmérők a modern technológia vívmányai. Jól jönnek, amikor meg kell határozni a faanyag nedvességtartalmát, mert olykor ez is befolyásolja a kivitelezés menetét. Segíti a megfelelő munkaanyag kiválasztását.