A tökéletes ív titka hajlítógépekkel

A tökéletes ív titka hajlítógépekkel

Még mielőtt rátérnénk arra, hogy miként lehet tökéletes ívet hajlítani a hajlítógépekkel, vegyük át az alapokat. A hajlítógép egy különleges eszköz, amely a fémlemezek precíz hajlítását teszi lehetővé. A gépeknek olyan iparágakban veszik a legnagyobb hasznát, ahol acél vagy egyéb fémek meghajlítására van szükség.

Tartsuk be a szükséges lépéseket

A különféle anyagok hajlítása pár lépésben történhet meg és ezeknek a lépéseknek mindegyikét be kell tartani. A munkadarab első körben rögzítésre kerül. A lemezhajlító ezután meghajlítja a szükséges szögben az anyagot, majd, ha szükséges akkor el kell forgatni a munkadarabot, ha több oldalát is meg szeretnénk hajlítani. Miután a hajlítógépek végeztek a feladattal ki kell venni a kész anyagot.

Mi az a hajlítási vonal?

Ez egy teljesen egyenes vonal, amely a munkadarab mind a kettő oldalán látható és a hajlításnak a kezdetét, valamint a végét jelzi. Amennyiben az egy munkadarabbal kapcsolatos műveletek számát csökkenteni szeretnénk, akkor a hajlításokat mindig tartsuk egy vonalon. Abban az esetben, ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor a gép kezelőjének minden egyes hajlítást újra be kell majd állítania azt.

Hajlítási sugár

A kanyar belső felülete és a kanyar tengelye közötti távolság a hajlítási sugár. Általában 90 fokot szoktak alkalmazni. Amennyiben olyan hajlítógéppel rendelkezünk, amely egy azon síkon felfelé és lefelé is tud hajlítani, akkor időt és pénzt spórolhatunk meg.

Túlhajlítás

Sokszor kell arra is gondolni, hogy egy-egy munkadarabot néha érdemes túlhajlítani, mert akkor lesz ideális a sugár és a hajlítási szög elérése. Erre azért lehet szükség mert némelyik alapanyagnál a hajlítás után feszültség keletkezik és az anyag visszahajlik. Minél nagyobb egy belső sugár, annál inkább kell számítani az úgynevezett „visszarugózási” hatásra.

A hajlítás szöge

A külső hajlítási szöget a lemezvastagság és a belső hajlítási sugár fogja megadni.

Hogyan akadályozzuk meg a szakadást?

Annak érdekében, hogy az anyag ne szakadjon meg domborodási bevágásokat kell alkalmazni a hajlítási folyamat során.

Nagyobb munkadarabok végénél kerüljük el a kis hajlításokat

Nem minden esetben kell kis munkadarabbal dolgozni és sokszor komplikáltabb hajlításokat is el kell végezni. A kis karimákat azonban érdemes elkerülni, mert nagyon megnehezítheti a gyártási folyamatot és még az is elképzelhető, hogy utólagos kézi munkára lesz szükség.

Amennyiben a tökéletes ívet sikerül meghajlítani a profi gépekkel, akkor érdemes elgondolkodni egy lézervágó beszerzésén is, hiszen annak segítségével még jobban lerövidíthetjük a munkafolyamatokat, emellett sokkal precízebb munkát adhatunk ki a kezünk közül.