A műhelyprés nagy nyomóerőre képes

műhelyprés

Rengeteg olyan szerszám illetve eszköz létezik, amely nagy erőkifejtésre képes. A műhelyprés is egy ilyen gép. Típusait tekintve megkülönböztethetünk pneumatikus, hidraulikus illetve ezek kombinált változatot is. Nagyon széleskörűen alkalmazható, hiszen óriási nyomóerővel rendelkezik. A műhelyprés lehet saját állványszerkezettel ellátott illetve asztalra szerelhető is.

műhelyprés

Utóbbi kisebb teljesítményre képes, viszont nagyon sok helyen igencsak praktikus. Az autószerelő műhelyekben szinte kivétel nélkül találkozhatunk valamelyik fajtájával, de a szerszámgyártásnál és szerszámszervizekben is elengedhetetlennek bizonyul ez a remek eszköz. Olyan tevékenységek elvégzésére alkalmas, mint a préselés, az illesztés vagy a hajlítás.

A hidraulikus kivitel jelenleg a legelterjedtebb, azonban a pneumatikus műhelyprés is egyre nagyobb tereket hódít meg. Nagyon fontos, hogy a munkadarabot az erős nyomás ellenére nem éri semmiféle sérülés. Mint az egyéb nagy erejű gépeknél, úgy ebben az esetben is elmondható, hogy biztonságosság érdekében roppant fontos a mindenkori tökéletes műszaki állapot és a rendeltetésszerű használat. Ahhoz, hogy a műhelyprés sok éven keresztül, hibamentesen használható legyen, minden igénybevétel után gondosan meg kell tisztítani. Csakis az enyhe tisztítószerek javasoltak, amelyek nem fejtenek ki semmilyen maróhatást. A tárolása zárt, száraz helyen javasolt, ahol nincsen kitéve az időjárás viszontagságainak. A műhelyprés nem játék, ezért alaposan át kell tanulmányozni és betartani minden biztonsági utasítást és előírást. A szakszerűtlenül összeszerelt gépezet súlyos testi sérülésekhez vezethet.