A láncfűrészes élezés kézzel is történhet

láncfűrész élezés

Aki fafeldolgozással, favágással foglalkozik, egészen biztosan rendelkezik saját láncfűrésszel. Ennél az erős szerszámgépnél rendkívül fontos a lánc állapota. A nem megfelelően élezett vagy elkopott lánchasználat veszélyessé teheti a munkát. A láncfűrészes élezés történhet kézzel is, de ehhez is szükségesek bizonyos szerszámok, mint például a lapos és a kerek reszelők és az élező sablonok. A kivitelezés megkezdése előtt az eszközt satuval a legcélszerűbb rögzíteni.

láncfűrész élezés

Láncfűrészes élezéskor a másik alapvető biztonsági teendő a lánc megfeszítése és a láncfék aktiválása. Mindig a legéletlenebb láncszemmel kell kezdeni a munkát. Törekedni kell arra, hogy az összes láncszem ugyanannyira legyen megélezve. Ezt lehet kontrollálni a reszelési mozdulatok számolásával is. A láncfűrészes élezés nem egy bonyolult folyamat, de azért mindenképpen ismerni kell az alapvető technikákat.

Amennyiben valaki nem jártas a témában vagy még sosem csinált ilyet, érdemes szakember tanácsát is kikérni illetve, hogy mutassa meg az élezés pontos mikéntjét. A világhálót is segítségül lehet hívni, mert mondjuk a különféle videó-megosztó portálokon rengeteg hasznos felvételre lehet rábukkanni a láncfűrészes élezéssel kapcsolatban. A kézi élezés azért is egyszerűbb az egyáltalán nem drága karbantartó szerszámok megléte mellet, mert fűrészláncot még csak el sem kell távolítani a láncfűrész vezetőlemezéről. Emellett léteznek olyan szakműhelyek is, ahol géppel végzik el a láncfűrészes élezést. Ez annyiban egyszerűbb megoldás, hogy a szerszámgép tulajdonosának csak be kell vinnie oda, majd, amint kész lett, elhoznia és már kezdheti is vele a favágást. Ennek az a hátránya, hogy jóval nagyobb kiadással jár, mintha önállóan végezné el a láncszemek élezését. Kifizetődőbb tehát talpraesettnek és leleményesnek lenni.